Ministrul care „a băgat România în NATO”: scos de pe listă de PSD

Ministrul care a „băgat România în NATO”, vicepreşedinte al Parlamentului European, Ioan Mircea Paşcu nu a mai fost inclus pe lista PSD de candidaţi pentru Parlamentul European.

Ministrul Ioan Mircea Paşcu a avut un răspuns scurt la decizia partidului condus de Liviu Dragnea:

„Dar, de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere, chiar dacă e tot atât de adevărat ca fiecare pasare pe limba ei piere!?”

Paşcu şi integrarea în NATO

Ca ministrul al apărării naţionale, Ioan Mircea Paşcu a fost unul dintre „artizanii” integrării României în NATO.  După 11 septembrie 2001, fostul ministru al apărării a susţinut participarea trupelor româneşti în ISAF şi în misiunea Enduring Freedom din Afganistan fiind conştient că era o perioadă în care România îşi poate dovedi, prin trupele sale, importanţa pentru Alianţă.

După ce am trimis la Kabul un pluton de poliţie militară, în ianuarie 2002, „Puiu” Paşcu a susţinut ideea trimiterii unui batalion de infanterie alături de trupele americane în Kandahar. Mai mult, a ajuns personal în Baza Aeriană Kandahar (KAF) pentru a transmite un mesaj clar de susţinere pentru SUA din partea ţării noastre.

Ioan Mircea Paşcu a fost cel care a luat decizii rapide pentru introducerea uniformelor de deşert pentru infanteriştii români din Batalionul 26 Neagoe Basarab şi pentru îmbunătăţirea echipamentelor militarilor din lina întâi şi a susţinut instalarea de aparate de aer condiţionat pe vechile transportoare blindate TAB-77 desfăşurate de România în Kandahar.

Participarea Armatei României la misiunea din Kandahar, umăr la umăr cu trupele americane, a fost un argument extrem de important nu doar pentru integrarea României în NATO ci şi pentru Bulgaria. Practic, România a tras după ea Bulgaria în acest proces. Îmi amintesc că în timp ce noi am trimis la Kabul un pluton de poliţie militară, Bulgaria a trimis tot în ISAF o grupă de deservire cu maşini de spălat rufe.

Pascu in Irak 2003

Foto: Gelu Bumb

Câteva luni mai târziu, cu aprobarea ministrului Puiu Paşcu, la Kandahar ajungea primul batalion românesc în prima misiune reală de luptă după Al Doilea Război Mondial, alături de celebrii militari americani din Diviziile 101 şi 82 Aeropurtate ale SUA.

Ministrul Paşcu este cel care a fost la Kandahar şi a „bătut palma” pentru susşinerea acordată de trupele româneşti pentru Enduring Freedom. Eram acolo când ministrul Paşcu împreună cu generaul Sorin Ioan şi maiorul (pe atunci) Nicolae Ciucă au „setat” principalele dimensiuni ale misiunilor ce urmau să fie executate de „Scorpionii roşii”.

Maurul şi-a făcut datoria

„Der Mohr hat seine Arbeit getan, der Mohr kann gehen.“ – Friedrich Schiller a pus această propoziție în gura „necinstitului” Muley Hassan, maurul din Tunis (Conjuraţia lui Fiesco).
„Maurul şi-a făcut datoria, maurul poate să plece”…

Ioan Mircea Paşcu supărat pe Dragnea

Ioan Mircea Paşcu transmite următorul mesaj prin intermediul contului său de Facebook:

„Trebuie fie sa ai un simt de conservare atrofiat, fie tendințe sinucigase, dacă atunci când și așa ai putini oameni apropiați, sa faci tot posibilul sa ți-i îndepărtezi și pe aceștia!”

Ioan Mircea Paşcu exclus de PSD

Europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu, vicepreşedintel al Parlamentului Euopean, nu a fost doar exclus de pe lista locurilor eligibile de PSD. Artizanul NATO a fost scos total de pe lista de candidaţi pentru europarlamentare de către un PSD condus de Liviu Dragnea.

Ioan Mircea Paşcu

Fost ministru al apărării naţionale în perioada pre şi post aderare la NATO, Ioan Mircea Pașcu, (n. 17 februarie 1949, Satu Mare) este vicepreședinte al Parlamentului European şi profesor titular al cursurilor „Mari teme ale politicii mondiale, Politica externă a României, Relațiile Externe ale Uniunii Europene” la Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană din SNSPA.

Tată a trei fete, Ioan Mircea Pașcu este unul din fondatorii Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, al cărei Departament de Relații Internaționale l-a condus între anii 1990 și 1996.

Pozițiile cheie din care a contribuit decisiv la succesul procesului de reformă instituțională necesar integrării României în structurile Euro-Atlantice îl recomandă drept una din vocile cele mai autorizate în domeniul politicii externe, de securitate și apărare din România, scrie Wikipedia.

Ioan Mircea Pascu

Preluare foto G4media

Absolvent, în anul 1971, al Academiei de Studii Economice, Facultatea de Comerț Exterior, obține în 1980 titlul de Doctor al Institutului de Studii Politice.

Pleacă I.M. Paşcu la Pro-România?

Fostul mistru al apărării nu şi-a exprimat acest intenţie. Victor Ponta a lăsat însă să se înţeleagă că ar fi bine venit în Partidul Pro-România.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress