Relaţiile României cu lumea arabă: în derivă

Relaţiile României cu lumea arabă au intrat în derivă după ce zeci de ani ţara noastră a dat dovadă de echilibru în problematica delicată a Ierusalimului de Est. Totul după ce premierul României a anunţat că ţara noastră îşi va muta ambasada din Tel Aviv la Ierusalim. Mutare care reprezintă de fapt recunoaşterea oficială şi fără echivoc a autorităţii Israelului asupra Ierusalimului de Est, regiune supusă unor prevederi speciale impuse de ONU. Reacţiile nu au întârziat să apară. Prima şi cea mai importantă: anularea vizitei pe care regele Iordaniei urma să o facă în România. Astăzi s-a anunâat amânarea vizitei senatului în Maroc. Ieri au fost consemnate declaraţii ale unor diplomaţi, cea mai acidă fiind cea a ambasadorului Autorităţii Palestiniene la Bucureşti.

În 1980, Israelul a votat o lege prin care declara Ierusalimul drept capitala sa „unită şi indivizibilă”, incluzând astfel partea estică cucerită de acest stat în războiul de „şase zile”, din iunie 1967, şi din care palestinienii vor să facă capitala statului la care ei aspiră. Reamintim că ONU (inclusiv România) a declarat „ilegală” decizia israeliană, cerând ţărilor care au ambasade la Ierusalim să şi le mute de acolo.

Declaraţia premierului Dăncilă

„Dupa cum ştim presedintele Donald Trump a deschis ambasada SUA la Ierusalim. Acest pas admirabil si curajos ne-a impresionat pe mine, Guvernul meu si poporul roman. Mutarea ambasadei americane este emblematica si demonstreaza legătura puternica a valorilor dintre poporul american si el israelian. De asemenea, acest gest a lansat la nivel international un proces de reflectie. Guvernul Romaniei a insistat de atunci un proces de evaluare a oportunitatii mutarii ambasadei Romaniei la Ierusalim.

De aceea, sunt incantata sa anunt astazi (duminica 24 martie -n. RD) in fata audientei AIPAC, ca dupa finalizarea analizei de catre toti actorii constitutionali implicati in procesul decizional din tara mea si in deplin consens, eu, ca prim-ministru al Romaniei si guvernul pe care il conduc, vom muta ambasada Romaniei la Ierusalim, capitala Israelului„, a declarat Viorica Dancila duminica.

Potrivit Digi24, în sală, în momentul anunţului, era prezent şi ministrul afacerilor externe Teodor Meleşcanu.

Analiză a „actorilor constituţionali”

„Eu şi guvernul pe care îl conduc” – aşa cum declară doamna Dăncilă – decide mutarea ambasadei după – susţine doamna Dăncilă – „finalizarea analizei de către toţi actorii constituţionali”. O analiză care însă nu este însă publică în acest moment.

Potrivit Constituţiei prerogativele privind politica externă, inclusiv ambasadele şi numirea ambasadorilor aparţi preşedintelui României. Totul se petrece însă cu decizia finală a preşedintelui României.

Prevederile Constituţiei pentru politica externă

Art. 91 – Atribuţii în domeniul politicii externe

(1) Preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil. Celelalte tratate şi acorduri internaţionale se încheie, se aprobă sau se ratifică potrivit procedurii stabilite prin lege.
(2) Preşedintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice.
(3) Reprezentanţii diplomatici ai altor state sunt acreditaţi pe lângă Preşedintele României.

Adaug doar că mutarea unei ambasade impune un (nou) tratat internaţional.

Potrivit Constituţiei, şeful statului este titularul politicii externe.

„Preşedintele, în calitate de titular al deciziilor de politică externă a României şi ca reprezentant al României în plan extern, în conformitate cu prevederile constituţionale, reiterează faptul că poziţia constantă a ţării noastre în ceea ce priveşte Procesul de Pace din Orientul Mijlociu rămâne neschimbată. Preşedintele Klaus Iohannis subliniază, din nou, necesitatea rezolvării juste şi de durată a conflictului israeliano-palestinian, prin implementarea «soluţiei celor două state», Israel şi Palestina, care să coexiste în pace şi securitate, ca unică variantă viabilă şi capabilă să garanteze îndeplinirea aspiraţiilor părţilor. Preşedintele României reafirmă faptul că poziţia ţării noastre faţă de statutul oraşului Ierusalim rămâne conformă cu cea stabilită prin rezoluţiile Consiliului de Securitate ONU şi Adunării Generale ONU în materie“, precizează un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Prima reacţie tranşantă: Iordania

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei şi-a anulat vizita pe care o avea programată în România ca urmare a declaraţiei făcute de premierul Viorica Dăncilă cu privire la intenţia de a muta ambasada României din Israel la Ierusalim, informează pagina oficială de internet a monarhiei haşemite.

De reţinut că Armata României are o relaţie specială cu Iordania. În sensul că trupele speciale (FOS) cât şi militarii din Brigada de informaţii se pregătesc în deşerturile din Iordania pentru misiuni în condiţii specifice deşertului.

Ambasada României în Israel

Foto: Arad.ro

Regele Iodaniei: „m-am simţit jignit”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că regele Iordaniei s-a simţit jignit de declaraţia premierului României.

„Eu am avut un program cam strâns, cum se spune. Trebuia să merg repede de aici să fiu gazda unui dineu pentru un musafir important şi drag. Regele Iordaniei trebuia să vină, dar datorită diletantismului dnei prim-ministru, care ne-a stricat relaţia cu această zonă, nu mai este cazul”, a declarat Klaus Iohannis la reuniunea Asociaţiei Oraşelor din România.

El a mai spus că regele Iordaniei „s-a simţit personal jignit de abordarea doamnei prim ministru la acel congres din SUA” şi a contramandat vizita transmite MEDIAFAX.

Ambasadorul Autorităţii Palestiniene la Bucureşti

Ambasadorul Autorităţii Palestiniene la Bucureşti, Fuad Kokaly, a declarat că declaraţia premierului Viorica Dăncilă despre relocarea ambasadei la Ierusalim va distruge speranţele ca România să fie votată de statele arabe în Consilul de Securitate al ONU, informează Mediafax.

„Cred că efectele se simt de azi, dar nu este vorba numai de palestinieni, e vorba şi de toţi arabii. Nu vor accepta un astfel de pas. După cum ştiţi, susţinem România pentru că ţara dumneavoastră este candidată la Consiliul ONU. Am promis României să o susţinem pentru a obţine un mandat. Cred că Dăncilă va distruge speranţa ca România să devină membră a Consiliului de Securitate”, a declarat Fuad Kokaly la Realitatea TV.

El a mai spus că arabii au fost ”surprinşi” de declaraţia premierului Viorica Dăncilă făcută la întâlnirea din SUA potrivit căreia România intenţionează să mute ambasada la Ierusalim.

Reacţia lui Benyamin Netanyahu

Premierul Israelian Benyamin Netanyahu o felicita, intr-o postare pe Twitter pe Viorica Dancila pentru anuntul referitor la mutarea ambasadei romane la Ierusalim, numind-o prietena sa.

„O felicit pe prietena mea, premierul Romaniei Viorica Dancila pentru anuntul facut la AIPAC potrivit caruia va actiona pentru finalizarea procedurilor necesare pentru a deschide ambasada Romaniei la Ierusalim”, a scris Netanyahu pe Twitter.

Ce ţări îşi mută ambasada la Ierusalim

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat joi că cel puţin şase ţări sunt în discuţii cu Israelul pentru a-şi muta ambasada la Ierusalim, transmite EFE, citată de Agerpres.

„Mă bucur să comunic că cel puţin şase state discută serios cu noi despre relocarea ambasadelor la Ierusalim”, a spus Netanyahu, la o întâlnire cu diplomaţi străini desfăşurată la reşedinţa preşedintelui Reuven Rivlin cu prilejul Zilei Independenţei.

El nu a numit statele în cauză, dar le-a promis ajutor. „Am decis ca primele zece ambasade ce vor veni aici să beneficieze de un tratament preferenţial. Le vom ajuta!”, a precizat premierul israelian, care a îndemnat şi celelalte state să urmeze exemplul SUA şi Guatemalei de a-şi muta reprezentanţa în Oraşul Sfânt pentru că aceasta va contribui la eforturile de pace.

După ce, la 21 mai, Paraguayul şi-a inaugurat noua sa ambasadă la Ierusalim, a devenit al doilea stat latino-american care face un atare gest, după Guatemala, ce procedase la fel la 16 mai, la două zile după SUA. Cele două ţări sunt printre puţinele ce au urmat decizia preşedintelui Donald Trump, care anunţase, la 6 decembrie 2017, că transferă ambasada americană la Ierusalim. De notat că, în decembrie 2017, o rezoluţie ONU, iniţiată de Yemen şi Turcia, a condamnat decizia americană, scrie cotidianul.ro.

Tot din Europa şi tot din UE, preşedintele Cehiei, Miloş Zeman, s-a pronunţat în favoarea transferării ambasadei ţării sale la Ierusalim, dar, deocamdată, guvernul de la Praga a anunţat redeschiderea unui consulat onorific şi instalarea unui centru cultural la Ierusalim. În fine, potrivit presei palestiniene, premierul Japoniei, Shinzo Abe, i-a dat asigurări preşedintelui palestinian Mahmud Abbas, în cadrul unei recente vizite oficiale, că ţara sa îşi menţine ambasada la Tel Aviv.

Ambasada la Ierusalim: şase ţări anunţate

Avem aşadar în acest moment mai multe ţări care şi-au mutat sau intenţioenază să ăţi mute ambasada la Ierusalim (de la Tel Aviv):

  • SUA
  • Guatemala
  • Paraguay
  • Cehia
  • România
  • Japonia

Decizia mutării ambasadei României la Ierusalim

Această decizie este greu de anticipat ca urmări. Nu putem previziona decât în parte impactul acestei decizii. Cu siguranţă însă că această decizie va influenţa relaţia României cu toate statele arabe. România avea o relaţie foarte bună atât cu Israelul cât şi cu ţările arabe, relaţie construită înainte de 1989 şi păstrată cu atenţie de diplomaţi.

România este singura ţară din Uniunea Europeană care şi-a menţinut ambasada la Damasc. Ambasada care reprezinză în acest moment, diplomatic, toate ţările din UE. Acest atu este susţinut de relaţiile foarte bune pe care România le are cu toate statele arabe.

România nu a avut şi nu are absolut nicio problemă cu comunitatea arabă de la noi din ţară. Nu au existat vreodată atacuri teroriste jihadiste pe teritoriul României.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress