ActualitateArmată

Cine conduce de fapt SMAp în acest moment

Armata este condusă operaţional în acest moment de generalul-maior Vasile Toader. Este singurul general apobat de CSAT, numit de preşedintele României pe această funcţe. Este locţiitorul generalui Nicolae Ciucă pentru operaţii şi instrucţie.

Armata nu este condusă în acest moment (de fapt din 28 decembrie 2018 – 29 ianuarie 2019) operaţional şi ca reprezentare internaţională de generalul Laurian Anastasof împuternicit la comandă de ministrul apărării. Generalul împuternicit la comandă, fără a fi numit de preşedintele României prin procedura impusă de CSAT, are doar atribuţii stricte, delimitate pe sectorul de administrare. Generalul Anastasof conduce administrtativ.

Pentru a-l impune pe generalul Anastasof, fost consilier personal al miniştrilor Fifor şi Leş, actualul ministru al apărării a înaintat acum o lună CSAT propunerea pentru „numirea locţiitorului şefului SMAp”. Până în acest moment solicitare ministrului Leş nu s-a concretizat într-o şedinţă CSAT în care preşedintele să accepte propunerea şi să îl nomnalizeze pe Anastasof ca (prim) locţiitor al generalului Ciucă. Drept urmare… Politicul impune (PSD), politicul dispune (Cotroceni).

În acest moment locţiitorul SMAp – generalul Anastasof – este împuternicit de ministrul Leş şi are doar prerogative ADMINISTRATIVE de conducere. Anastasof a fost consilier personal pentru minştrii PSD în ultimii doi ani fără a fi implicat în operaţiile armatei.

Generalul Toader singura ofertă corectă

În acest moment generalul Vasile Toader singura ofertă „corectă” pentru conducerea operativă a Armatei României este generalul maior Vasile Toader. Un militar de carieră, vertical şi modest, cu calităţi ireproşabile de comandă.

Din păcate, generalul Toader nu va fi acceptat de actuala conducere politică. Deşi, în opinia mea, politicul ar trebui să se îndepărteze ca influenţă de Armata României.

De altfel singurul general recunoscut internaţional în acest moment este… generalul Vasile Toader. Domnia sa a participat şi la ultimele evenimente internaţionale din partea SMAp. Până când CSAT şi implicit preşedintele Klaus Iohannis nu va aproba un alt (prim) locţiitor, recte propunerea pentru generalul Anastasof, actualul locţiitor al SMAp pentru operaţii este şi rămâne la comanda operaţională a Armatei României şi, implicit, generalul care poate reprezenta internaţional Armata României.

În mod legal, trupele Armatei României pot fi coordonate operaţional în acest moment doar de generalul maior Vasile Toader. După ce va fi numit după CSAT de preşedintele ROmâniei, generalul Anastasof va avea prerogative depline dacă va continua suspendarea generalului Ciucă.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress