Armată

Nicolae Ciucă, şef de promoţie la Academia Militară

Nimeni nu a scris până acum despre titlul de „şef de promoţie” deţinut de Nicolae-Ionel Ciucă, foarte greu de obţinut. De ce? Pentru că este greu în 2022 să faci marketing online corect pentru o persoană de valoare. Pentru că a concurat cu elite ale Armatei României. Consemnez că la „Academia de Înalte Studii Militare” (UNAp acum) ajungeau la cursuri doar cei mai buni ofiţeri. Şi mă refer, aici, la perioada de după 1990. Nicolae Ciucă a reuşit prin perseverenţă, rezultate la cursuri, conduită şi corectitudine să fie ales cel mai bun dintre cei buni, primul din promoţia sa de ofiţeri cursanţi ai Academiei de Înalte Studii Militare. Se întâmplau toate acestea în 1995…

Nicolae Ciucă şef de promoţie la Academie

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a fost şef de promoţie la „Academia de Înalte Studii Militare”, Facultatea Interarme, în 1995. După ce absolvit Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” şi „Şcoala Militară de Ofiţeri Activi”, Nicolae Ciucă a fost desemnat şef de promoţie la Academia Militară. Cu siguranţă că, în acea perioadă, viitorul premier nu era nici susţinut şi nici nu şi-a dobândit titlul de primul absovent decât în urma rezultatelor academice obţinute.

Sefi de promotie Academia Militara

Cum este desemnat şeful de promoţie la Academia Militară

Desemnarea şefului de promoţie pentru Academia de Înalte Studii Militare presupune un proces coerent, complex şi unic. Sunt mai mult repere care sunt luate în calcul pentru a stabili cine este şeful de promoţie. De fapt era foarte dificil să absolvi această instituţie cu medii bune, darmite să te califici ca „şef de promoţie”. În 1995, Nicolae-Ionel Ciucă a fost ales şef de promoţie, primul dintre absolvenţii acelei generaţii de ofiţeri la Academia de Înalte Studii Militare.

Nu era uşor să ajungi primul dintre colegii ofiţeri… Cum era desemnat acest lider de medie, notă, conduită şi perseverenţă?

Şefi promoţie Academia Militară 1966-2019

Eugen Bădălan, fost şef al Statului Major General

Răspuns al generalului Eugen Bădălan, fost şef al Statului Major General, fost şef al Statului Major al Forţelor Terestre:

„Mediile anilor de studii, plus media examenului de absolvire și nota de la lucrarea de licență. Media acestora stabilește media generală a studiilor. Cine o are mai mare [media – N. R.D.] este șeful. Pentru cei care fac la UNAp doar studii masterale se face media anilor de studii și a notei obținute la susținerea disertație.”

Generalul-locotenent (r) Virgil Bălăceanu, fost şef de promoţie

„Radu, rezultatele anilor de studii, cei doi ani şi media de absolvire a Academiei Militare!

Competiţia era dură, exigenţele erau ridicate, tematica era complexa, ce ţinea de cunoaşterea şi aplicarea la exerciţii, ad litteram, a lucrului de stat major la nivel de regiment, anul I si divizie anul II, din perspectiva tuturor armelor, arme întrunite, şi a operaţiilor întrunite, mai ales privind cooperarea cu aviaţia de luptă! Adaugăm istoria şi geografia militară, şi într-o măsură mult mai mica, dar prezente, ştiintele sociale. Pregatirea era centrată pe asigurarea pregătirii de stat major şi comanda unui regiment mecanizat din structura de forţe!”

Nicolae Ciucă în US Army War College Hall of Fame

Singurul general român inclus în US Army War College Hall of Fame este Nicolae Ciucă. Prin această nominalizare, unică pentru România, a fost onorat primul general român în cea mai prestigioasă instituţie universitară militară pentru forţele terestre din Statele Unite. Lista „celor mai buni”, impuşi de Colegiul de Război al SUA, cu nominalizarea în anul 2016 a generalului Nicolae Ciucă, o puteţi consulta AICI.

Nicolae Ciuca Hall Of Fame USA

2016 Nicoloae Ciucă ales în War College Hall of Fame

US AWC International Fellows Hall of Fame onorează absolvenții internaționali USAWC „care au atins, prin merite militare, cele mai înalte poziții în forțele armate ale națiunii lor sau care au ocupat o poziție echivalentă prin grad sau responsabilitate într-o organizație multinațională” (AICI).

Includere a generalului-locotenent Nicolae Ciucă în Galeria de onoare a Colegiului de Război al Forțelor Terestre Americane (International Fellows Hall of Fame) – AICI.

Generalii Nicolae Ciucă şi James Huggins

Sunt doi generali emblematici pentru ţările lor, pentru misiunea din Afganistan. Primul, Nicolae Ciucă, era locotenent-colonel în Kandahar şi, cel de-al doilea, Huggins, a fost comandantul care l-a avut în subordine pe Ciucă, în Afganistan, comandant american, devenit istorie a Armatei USA şi, ulterior, şef peste legendara Divizie 82 Aeropurtată a USA. Ambii generali au fost acceptaţi şi incluşi în War College Hall of Fame.

Ciuca si Huggins in Afganistan

Afganistan, 2002, colonelul James Huggins (centru-stânga, comandantul unei brigăzi din Divizia 82 Aeropurtată) şi maiorul Nicolae Ciucă (centru-dreapta, comandant al Batalionului 26 Infanterie) în timpul unei misiuni de cercetare din aria de operaţii a infanteriştilor olteni.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*