Confuzie între militari: cine e comandantul armatei?

Militarii nu ştiu în acest moment cine este de fapt şeful Statului Major al Apărării, cine le este de facto comandant. Am discutat cu mai mulţi militari, inclusiv un comandant de unitate: pur şi simplu nu ştiu cine le este comandantul. Aici s-a ajuns după războiul palatelor pe funcţia de şef SMAp.

Am vorbit deunăzi cu un comandant de unitate. „Dragă Radu noi aveam aici, în unitate, un obicei vechi… să punem la vedere fotografia şefului statului major general. Aşa cum se întâmplă şi în statele aliate. De ceva vreme a fost dată jos fotografia generalului Nicolae Ciucă. Nu s-a pus nimic înapoi. ” – Am întrebat – spune colonelul – de ce e loc gol acolo? – „Domnule colonel nu ştim ce fotografie să punem în acel loc” – vine răspunsul.

De fapt nimeni, nicio unitate militară, niciun comandant de unitate nu este informat oficial cine este şeful SMAp. În acest moment: trupele nu ştiu oficial ce comandant au!

Instanţa decide: generalul Ciucă

Vineri, 29 martie, Curtea de Apel Bucureşti decide: se respinge solicitarea de anulare a generalului Nicolae Ciucă. Decizie executorie fără a fi definitivă. Conform legislaţiei muncii, această decizie aduce repunerea în funcţie. Cu alte cuvinte, potrivit legislaţiei muncii – căci acolo ne-a îndreptat politicul – generalul Ciucă îşi reia legal fucţia. Decizie executorie fiind încă atacabilă însă prin recurs.

Dar… Până nu ajunge la MApN prin poştă decizia instanţei se pare că este la comandă tot locţiitorul împuternicit. Potrivit unor surse, la prima decizie – cea de suspendare a generalului Ciucă – juriştii din direcţia de profil s-au dus „instant” la instanţă să primească decizia. Acum, când generalul Ciucă ar trebui repus în funcţie, MApN aşteaptă să primească prin poştă ultima decizie a Curţii de Apel Bucureşti. Direcţia Juridică a MApN se pare că nu are interes să aplice repede decizia ultima decizie, executorie, a instanţei.

Ministrul Leş dispune: generalul Anastasof

Deşi instanţa de judecată şi-a spus cuvântul, executoriu, ministrul Gabriel Leş susţine că în continuare este la comanda Armatei României militarul împuternicit de domnia sa: generalul Laurian Anastasof.

Ministrul Gabriel Leş a explicat că, la prima instanţă, Ministerul Apărării Naţionale a avut câştig de cauză în procesul cu Administraţia Prezidenţială, iar recent Curtea de Apel a dat o sentinţă favorabilă preşedintelui Klaus Iohannis.

Gabriel Leş la RRA, 2 aprilie, referitor la cele două procese

„Într-unul am obţinut suspendarea, pe celălalt în acest moment avem o decizie care favorizează Administraţia Prezidenţială, noi vom face recurs la acest lucru, avem termen şi pe partea de suspendare, făcut recurs de Administraţia Prezidenţială, vom vedea care va fi decizia instanţei şi o vom respecta.”

Realitatea recunoscută

La şedinţa solemnă a Parlamentului României din 2 aprilie, dedicată celor 15 ani de NARO pentru România, comandantul suprem al Armatei României, preşedintele Klaus Iohanis a mers însoţit de generalul Nicolae Ciucă, ca o recunoaştere reală a funcţiei pentru şeful Statului Major al Apărării. Toată ţara l-a văzut pe generalul Ciucă la acestă ceremonie solemnă. Un general care era maior în Afganistan când România a fost invitată în NATO, care era locotenent colonel în Irak când România era acceptată în NATO.

Nicolae Ciucă în Afganistan

Foto: credenţiale Alexandru Cautis – generalul Nicolae Ciucă în Afganistan, în 2002 pe când era maior şi îi conducea pe „Scorpionii roşii” în Kandahar. O pauză în timpul unei misiuni de „scotocire” a peşterilor cu talibani. În stânga, pe patul de campanie improvizat ca punct de odihnă, o sticlă cu apă refolosită de militari. Tot în stânga lui Ciucă, mănuşile comandantului – la temperaturile din Afganistan nu poţi pune mana pe nimic din fier fără mănuşi. În partea dreaptă o raţie militară „MRE” – Meal Ready to Eat desfăcută. La picioare o cutie mare cu raţii militare. Comandantul Batalionului 26 Infanterie vorbeşte cu militarii din subordine despre misiune.

Confuzie în Armata României

Una peste alta, comandanţii militari nu ştiu oficial care le este comandantul în acest moment. Deşi pare amuzant: nu ştiu ce fotografie să pună în locu destinat şefului SMAp. Şi, mai aproape de realitate, nu ştiu de ce comandant să asculte.

Este extrem de important pentru militari să ştie care le este comandantul!

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress