Turcia continuă demersul pentru achiziţia S-400

Turcia ignoră semnalele transmise de SUA şi continuă demersul pentru cumpărarea de sisteme S-400/300 de la Fderaţia Rusă. Acest sistem de apărare anti-aeriană de producţie rusească nu este conform cu sistemele NATO de apărare anti-aeriană. Aceste sisteme sunt proiectate să ţintească aeronave NATO şi să evite reacţia pentru aeronavele ruseşti de luptă.

Prin achiziţia de sisteme de armament din Rusia, Turcia încalcă prevederile impuse de SUA pentru industria de război. Dacă va achiziţiona sistemele S300/S400 Turcia va fi impusă unui embargou pentru toate componentele destinate industriei proprii de apărare, inclusiv pentru construirea de aeronave de luptă F-16 pe teritoriul Turciei.

Turcia va continua procesul de achiziţie S400

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri, 5 aprilie, că Turcia va continua plăţile stipulate în acordul cu Rusia vizând achiziţionarea de sisteme antiaeriene S-400, adăugând că SUA nu au oferit condiţii similare când s-au oferit să îi vândă rachete Patriot, transmite Reuters.

„Sistemul S-400 va reprezenta un subiect important al discuţiilor noastre. Argumentele SUA sunt foarte greşite. Am încheiat procesul de achiziţionare a sistemelor S-400, iar plăţile noastre continuă”, a spus Erdogan în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la Istanbul, după ce a fost întrebat despre discuţiile pe care urmează să le aibă săptămân viitoare la Moscova.

Rusia confirmă, potrivit Daily News că a început deja producţia de sisteme anti-rachetă S-400 pentru Turcia.

Sisteme S-400

Foto hurriyetdailynews.com

Turcia nu va mai primi din SUA aeronave F-35

Dacă va continua procesul de achiziţie a sistemelor S400, Turcia nu va mai putea primi aeronave de luptă de ultimă generaţie F35 de la SUA.

Turcia aşteapta livrarea primelor aeronave militare F-35A în 2018 şi a decis deja să comande mai multe.
Comunicatul preluat de Reuters nu precizează câte avioane produse de Lockheed Martin vor mai fi comandate, dar surse oficiale americane au declarat agenţiei de presă că a doua tranşă va fi de 24 de aparate.

Turcia aşteaptă livrarea noilor comenzi în 2021 şi 2022, mai arată comunicatul citat. Primele două F35 au fost comandate în 2014, iar în 2015 comanda a fost suplimentată cu încă patru, potrivit site-ului de internet al subsecretariatului pentru industria de apărare, care precizează că obiectivul final este ca Turcia să dispună de 100 de astfel de aparate.

Lockheed Martin produce trei versiuni de F-35 pentru forţele aeriene ale SUA, iar alte 10 ţări intenţionează să achiziţioneze aceste avioane: Regatul Unit, Australia, Norvegia, Danemarca, Olanda, Italia, Turcia, Israel, Japonia şi Coreea de Sud, precizează Reuters. Se aşteaptă ca în următorii ani să intre în uz 3000 de astfel de avioane. Numai pentru Statele Unite, costul programului este estimat la 379 de miliarde de dolari.

Turcia ar putea cumpăra avioane SU-57 de generaţia a cincea

Turcia ar putea alege avioane de luptă ruseşti Suhoi Su-57 de generaţia a 5-a dacă Statele Unite nu vor furniza aparatele de vânătoare F-35 din cauza acordului dintre Moscova şi Ankara privind livrarea sistemelor de apărare antirachetă S-400, scrie ziarul turc Yeni Safak, citat de adevarul.ro.

România poate cumpăra F35

Programul de achiziţie a aeronavelor F-16 din care România face deja parte califică ţara noastră pentru a cumpăra în viitor avioane de luptă de generaţia a 5-a F35. Preţul prezent pentru un astfel de avion de luptă este de 89 de milioane de dolari.

Relaţii militare turco-ruse tot mai strânse

Ceea ce constatăm de doi ani se conturează într-un nou gen de colaborare paralel cu NATO: relaţia dintre Rusia şi Turcia. După ce Recep Tayyp Erdogan a fost salvat de lovitura de stat în urmă cu trei ani de serviciile de informaţii ruseşti, liderul de la Ankara pune Turcia pe o nouă rută, paralelă sau chiar separată de relaţia cu NATO şi cu SUA.

Colegii de la global-def.com scriu despre acestă apropiere „la vedere” şi fără echivoc între Turcia şi Federaţia Rusă.

 

 

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress