Mâine ajunge în Turcia primul sistem S-400

În ciuda avertizărilor primite de la Washington, Turcia lui Erdogan continuă apropierea de Rusia. Cu toate că SUA au avertizat Ankara că va suporta sancţiuni dacă va cumpăra tehnică militară din Rusia şi Washington-ul a blocat livrarea de aeronave F-35 Turciei, Recep Tayyp Erdogan nu ţine cont de aceste semnale clare transmise atât public cât şi pe canale diplomatice oficiale.

Primul sistem de apărare antiaeriană S-400 rusesc este în drum spre Turcia unde urmează să ajungă mâine. Potrivit ahvalnews.com şi Habertürk TV care citează surse militare aeronavele ruseşti de transport având la bord componentele primului sistem de apărare antiaeriană S-400 au părăsit baza aeriană din Rusia (de lângă oraşul Tver).

9 iulie 2019: bornă în relaţiile SUA-Turcia

Astăzi urmează să ajungă în Turcia 9 tehnicieni militari ruşi care vor supraveghea transportul şi instalarea sistemului S-400. Potrivit Habertürk TV primul sistem va fi instalat în apropiere de capitala Turciei – Ankara.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a confirmat că sistemul S-400 a fost îmbarcat în aeronave, dar a evitat să spună data sosirii.

Această achiziție a Turciei poate fi considerată un cal troian în sistemul defensiv anti-aerian al NATO și este începutul nuanțării relațiilor între țările din NATO. Sistemul S-400 nu doar că nu este compatibil cu NATO dar reprezintă şi o ameninţare pentru aeronavele de luptă ale Alianţei.

Turcia ignoră avertismentele SUA

Oficialii americani au amenințat deja Turcia cu scoaterea țării din programul F-35 și instituirea de sancțiuni dacă va achiziționa aceste rachete.

Mai jos aveţi un clip video al Radioteleviziunii publice din Turcia – TRT – care laudă sistemele ruseşti şi implicit colaborarea militară dintre Ankara şi Moscova.

Conform TASS, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitry Peskov , a declarat astăzi că livrarea sistemul de apărare antiaeriană la Ankara se derulează conform contractului încheiat între Rusia şi Turcia.

Potrivit global-def.com Rachetele anti-aeriene de rază lungă S-400 au intrat în dotarea forțelor ruse din anul 2007 și sunt destinate să distrugă ținte aeriene precum aeronave, rachete balistice sau de croazieră, pe o rază de maxim 200 de km (cerc cu diametru 400 km) și o altitudine de până la 35 de km. Chiar dacă propaganda rusă arată că aceste rachete sunt foarte bune, ele încă nu au fost testate încă într-o confruntare majoră.

Sistemele Patriot: testate şi mai performante decât S-400

Sistemul de apărare anti-aeriană Patriot a fost deja testat în războaiele din Irak, de Israel şi în alte situaţii de confruntare. Aceste sisteme, în cea mai nouă versiune, au fost cumpărate şi de România. Turcia ar fi avut acces la aceste sisteme de apărare anti-aeriană dar a preferat colaborarea cu Rusia.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress