Acuzaţii nesusţinute la adresa ministrului apărării

Un articol, cu foarte multe supoziţii, fără a fi susţinute afirmaţiile de dovezi sau de declaraţii sub protecţia jurnalistică a anonimatului, îl acuză pe ministrul apărării Gabriel Leş. În plus, articolul nu este semnat, nu este asumat jurnalistic de o persoană anume. În zona achiziţiilor militare există cu siguranţă neclarităţi şi la fel sunt probleme legate de execuţia bugetară, inclusiv pentru achiziţia corvetelor. Cu toate acestea, să profiţi de o perioadă mai puţin fastă pentru imaginea actualului ministru al apărării şi să îl acuzi fără argumente mi se pare un demers jurnalistic lipsit de deontologie.

Scriam într-o postare anterioară despre „războiul hibrid din interior” şi astăzi primesc un nou argument că am dreptate: reuşim prin intermediul unor vectori media să insinuăm lipsa de credibilitate, de forţă şi de capacitate pentru Armata României. De dragul unor subiecte care atrag sigur audienţă mai ales în online aruncăm pe anumite publicaţii informaţii şi mai ales titluri pe care cu greu le putem repara cu ştiri reale. Fenomenul „fake news” are un teren propice în online. Iar ştirile nesuţinute jurnalistic în domeniul apărării nu fac decât să decredibilizeze.

Ziua News şi analiza sa pe „Corveta multirol”

Un articol publicat astăzi de Ziua News şi preluat fără analiză de Realitatea TV îl acuză pe ministrul apărării Gabriel Leş. Susţinând publicaţia online că ar exista o legătură între noul consilier personal al ministrului apărării naţionale, generalul maior Adrian Cătălin Moraru şi programul „Achiziţie corvetă multirol”.

Citez din articolul Ziua News:

Cel mai probabil, Leș e un fel de marioneta a Naval Group, iar Moraru i-a fost impus de companiile amintite pentru a urmări de aproape procesele de atribuire și pentru a-l manipula pe unul din cei mai importanti decidenti in procesul licitatiei.

Articolul Ziua News despre corvete

Îmi permit să nu susţin acest articol cu toate informaţiile publicate de Ziua News. Puteţi citi acest articol AICI. Părerea personală: este o ştire care se bazează doar pe păreri şi ipoteze. Nu sustin ştirile false şi cu atât mai mult comentariile de presă care se cred investigaţii de presă. Între cele două genuri jurnalistice există un singur element comun: informaţiile reale şi corecte. Fără dovezi, fără argumente susţinute cu date coerente, un comentariu devine doar o părere absolut subiectivă, un punct de vedere personal al unui jurnalist. Un jurnalist care nici măcar nu îşi asumă acest comentariu cu semnătura proprie.

Eu îmi asum sub semnătură orice articol de presă. Ceea ce mă obligă să fiu corect. Iar comentariile mele se bazează pe dovezi, declaraţii şi argumente. Sunt principii jurnalistice pe care le-am învăţat din primele luni ca jurnalist.

Aştept totuşi o reacţie din partea ministrului apărării naţionale Gabriel Leş şi din partea consilierului său – generalul maior Cătălin Adrian Moraru.

General Adrian Moraru

Din articolul Ziua News reiese că generalul Moraru ar fi spion. Şi ataşez în acest sens o captură de ecran (supra). Cum poţi acuza fără dovezi un general al Armatei României că ar fi spion? Care, potrivit publicaţiei online, a fost angajat (ca spion potrivit publicaţiei) în calitate de consilier al ministrului.

Principii jurnalistice de referinţă

Am învăţat în îndelungata mea experienţă că orice acuzaţie şi orice anchetă jurnalistică trebuie susţinută nu de supoziţii şi păreri ci de argumente şi dovezi. Printre dovezile unei anchete pot fi utilizate mărturii (inclusiv sub acoperirea anonimatului de sursă), documente (scrise, audio, video). Nu am regăsit nicio dovadă. Argumentele trebuie susţinute cu dovezi şi nu cu ipoteze iar comentariile pot urma doar dovezilor concrete aduse într-o achetă jurnalistică.

Războiul hibrid din interior

Revin la acest concept legat de războiul informaţional dus de Federaţia Rusă, război hibrid ce se bazează pe acţiuni de dezinformare dar şi pe atacuri informatice. Şi susţin că orice informaţie publicată pe palierul apărării trebuie cântărită de trei ori înainte de a fi publicată.

Citind articole semnate de „părerişti” despre armată am impresia că sunt subsidiare ale publicaţiilor Sputnik şi Russia Today. Deseori semnatarii îşi ascund identitatea şi îşi asumă comentarii fără a avea o minimă pregătire în domeniul apărării şi siguranţei naţionale.

Cultele neoprotestante şi armata

Am avut deja în numeroase rânduri poziţia de a-i critica pe cei care susţin că serviciul militar este interzis de Cultul Penticostal. Revin şi susţin că este o opinie greşită. Şi, ca un jurnalist profesionist, vin şi cu argumente solide. Am prieteni în armată care sunt „penticostali” şi sunt chiar ofiţeri de carieră. Am avut colegi la Universitatea Naţională de Apărare care fac parte din culte neoprotestante.

Nu are legătură acest subtitlu cu titlul de referinţă. Însă vin cu un nou argument pentru a susţine că ministrul Gabriel Leş nu poate fi influenţat de religia de care aparţine în ceea ce priveşte relaţia cu Armata României. Este poziţia mea sinceră, o părere care nu îl vizează doar pe actualul ministru al apărării ci pe toţi cei care îşi servesc ţara ca militari fiind coreligionari cu ministrul. Am doi prieteni foarte buni pastori: unul în România şi celalalt în Canada. Ambii au executat serviciul militar obligatoriu.

Faptul că ministrul Leş nu a făcut stagiul militar: nu are legătură cu religia sa. Şi subliniez asta pentru a stabili că nu apartenenţa la un cult religios neo-protestant ar putea influenţa atât satisfacerea serviciului militar cât şi opinii despre armată. Repet: am foşti colegi de grupă la UNAp care sunt coreligionari cu ministrul Gabriel Leş. Mai mult, cei mai mulţi care susţin o legătură între lipsa serviciului militar şi armată nici ei nu au efectuat serviciul militar.

Peste toate însă… cred că „gluma” făcută astăzi pe pagina de Facebok a MApN privind reintroducerea serviciului militar obligatoriu nu i-a stârnit zâmbete ministrului.

Articolul Ziua News: fără dovezi şi argumente

Revin la titlul de referinţă al acestui articol. Şi, în situaţia în care colegii mei de la Ziua News mă citesc, îi rog să îşi susţină punctul de vedere jurnalistic cu dovezi. În mod similar îi rog pe colegii de la Realitatea TV să susţină motivul pentru care au preluat fără a verifica ştirile publicate de Ziua News. Care a fost obiectul pricipal al actului jurnalistic?

Ziarul „Ziua” pe care îl ştiu eu

La această publicaţie „pe print” au lucrat doi jurnalişti de excepţie pregătiţi pe domeniul apărării. Este vorba de Radu Tudor şi de Doru Dragomir. Pe primul îl cunoaşteţi foarte bine şi al doilea este managerul editorial pentru ziuaveche.ro.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*