ActualitateArmată

Ministrul Gaberiel Leş va veni cu o nouă propunere pentru şefia SMAp

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a anunţat că în momentul în care decizia instanţei de suspendare a decretului prin care a fost prelungit mandatul şefului Statului Major al Apărării va fi comunicată oficial, va veni cu o propunere pentru conducerea SMAp.

„În acest moment, generalul Laurian Anastasov a fost împuternicit pe funcţia de locţiitor, având în vedere că generalul Tonea începând cu 1 februarie nu va mai fi la conducerea MApN. La momentul în care ni se va comunica de la instanţă decizia, atunci voi veni cu o propunere pentru şeful SMAp. Aici mă refer probabil la o împuternicire în primă fază, până se ajunge în CSAT, să vedem ce se întâmplă. Deci voi veni cu o propunere de împuternicire sau de delegare de atribuţii pentru această funcţie”, a declarat Gabriel Leş, la Antena 3.

MApN va pune în aplicare decizia instanţei

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a anunţat anterior că va pune în aplicare decizia instanţei referitor la şeful Staului Major al Apărării (SMAp), precizând că din 1 februarie pe funcţia de locţiitor al şefului SMAp a fost împuternicit generalul-locotenent Laurian Anastasof.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au dispus suspendarea executării decretului semnat de Klaus Iohannis de prelungire a mandatului de şef al Statului Major al Apărării, până la pronunţarea instanţei de fond. Decizia nu este definitivă, dar este executorie.

MApN a contestat, la Curtea de Apel Bucureşti, decretul prin care a fost prelungit mandatul de şef al Statului Major al Apărării pentru generalul Nicolae Ciucă. Ministerul a cerut suspendarea şi anularea decretului.

Împuternicirea generalului Anastasov

Diferenţa între o numire în funcţia de (prim) locţiitor al şefului SMAp şi cea de împuternicire este că prin împuternicire prerogativele sunt reduse. Mai exact împuternicitul pe această funcţie de comandă militară nu poate reprezenta oficial Armata României, nu poate exercita complet actul de comandă militară, are doar atribuţii administrative potrivit legii.

Nefiind validat de CSAT, este posibil ca generalul împuternicit pe funcţia de locţiitor al şefului SMAp să nu se califice pentru a fi numit în CSAT la comanda SMAp. De ce? Pentru că această funcţie avea nevoie de numire cu toate prerogativele legale, numire pe care o poate certifica doar CSAT, numire care stă în decizia preşedintelui României. Ca referinţă legală avem Legea 80/1995.

Generalul-locotenent Laurian Anastasof a fost numit în anul 2017 consilier personal al ministrului apărării naţionale (din cabinetul PSD-ALDE).

Generalul Ciucă nu doreşte să complice situaţia

Generalul Nicolae Ciucă putea ipotetic să complice actuala situaţie. Dar nu a făcut acest lucru, demonstrând că este loial Armatei Românei şi militarilor.

Înainte de publicarea oficială a deciziei instanţei de suspendare a decretului prin care a fost prelungit mandatul şefului Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă putea intra în concediu de odihnă delegând totodată funcţia de şef al SMAp generalului maior Vasile Toader, locţiitor pentru operaţii şi instrucţie în cadrul SMAp.

În această situaţie generalul maior Toader ar fi ajuns la comanda SMAp, generalul locotenent Anastasof împuternicit fiind devendindu-i subordonat. Toate atribuţiile operative, de reprezentare şi comandă ar fi fost deţinute de generalul maior Vasile Toader, cel care în mod legal (inclusiv numire avizată CSAT) era pe funcţia de (prim) locţitor al şefului SMAp în urma trecerii în rezervă a generalului Adrian Tonea.

Precizez totodată că şeful SMAp nu are un singur locţiitor. Şeful SMAp avea la data de 31 ianuarie 2019 trei locţiitori. Este vorba de (prim) locţiitorul general-locotenent Adrian Tonea, locţiitorul pentru operaţii şi instrucţie – general maior Vasile Toader şi locţiitorul pentru resurse – generalul maior Teodor Incicaş.

Trecere in rezerva general Adrian Tonea

Foto SMAp

Ceremonie de trecere în rezervă pentru generalul Tonea

Ceremonia de trecere în rezervă a generalului-locotenent Adrian Tonea s-a desfăşurat la sediul MApN fără ca vreun oficial politic din conducerea ministerului să ia parte. Generalul Tonea, după o carieră impresionantă, a trecut în rezervă fără prezentţa vreunui lider politic la ceremonie.

Precizări ale ministrului Leş despre comanda SMAp

Pentru emisiunea „Jurnal Militar „difuzată de Radio România Actualităţi, răspunzînd la întrebări puse de colonelul Cristian Dumitraşcu, ministrul apărării naţionale Gabriel Leş a făcut câteva precizări.

Gabriel Leş:

Sunt două aspecte extrem de importante şi au fost destul de greşit până acum, din ceea ce am văzut, înţelese în zona media, şi anume faptul că Laurian Anastasof, care a fost şef al Statului Major al Forţelor Aeriene, fost consilier al ministrului pe care l-am preluat, să zic aşa, în ghilimele, „din portofoliu”, a fost numit, a împuternicit în locul domnului general Tonea, care a plecat în pensie şi decizia instanţei pentru suspendarea decretului care l-a numit pe domnul general Ciucă i-a prelungit mandatul pentru încă un an de zile; sunt două aspecte diferite. În acest moment cu această ultimă sentinţă cel care va asigura continuitatea conducerii Statului Major al Apărării va fi Laurian Anastasof, prin delegarea de atribuţii; e locţiitor, e logic să poată duce aceste chestiuni. Ceea ce vreau să specific şi să spun foarte clar: nu vor exista sincope în activitatea MApN, lucrurile vor funcţiona mai departe. În funcţie de decizia instanţei până la final vom vedea care sunt căile de urmat. Nu discutăm aici din… mi-ar fi plăcut să nu ajungem în situaţia asta. E o situaţie neplăcută. Nu discutăm de persoane în sine, discutăm de procedură, de numire şi de prelungire, pe care nu am acceptat-o; ăsta a fost motivul pentru care am atacat în instanţă un decret care din punctul meu de vedere nu respectă rigorile legii – şi aici îl citez pe domnul preşedinte. Tocmai de aceea am atacat, pentru că am zis că nu este logic să mergem cu un asemenea document, emis de o administraţie centrală, oricare ar fi ea.

Cristian Dumitraşcu:

Sigur că în funcţie de decizia instanţei – este o întrebare care vine din interiorul armatei – dacă veţi ţine cont de acel algoritm cumva într-o lege nescrisă, a fost o cutumă că trebuie să urmeze o anumită categorie de forţe printr-un reprezentant la şeful Statului Major.

Gabriel Leş:

Se pare că o să discutăm mai mult de această problemă decât mi-aş fi dorit, pentru că Armata României înseamnă mult mai mult decât o funcţie, oricare ar fi ea, fie ea şi de ministru. Dar aş vrea să vă spun următorul aspect. Când am mers cu propunerea la domnul preşedinte, am mers tocmai respectând şi cutumele, şi încercând să respect rigorile legii pe cât a fost posibil. La momentul la care am luat decizia să nu prelungesc mandatul actualului şef al Statului Major al Apărării, variantele erau extrem de puţine şi vă spun şi de ce. Legea spune foarte clar: locţiitorul sau unul dintre cei trei care conduc categoriile de forţă. Locţiitorul mai avea o lună de zile să intre în rezervă, să meargă în pensie. Doi de la categoriile de forţă au doar două stele şi nu se încadrau pentru o astfel de propunere.

Iar al treilea care are trei stele, nu ar fi încheiat mandatul. Toate acestea le-am luat pe lângă partea partea de rigoare a legii şi cutumele pe care le-am găsit în minister, adică nu le-am făcut eu sau… Pe de altă parte, aşa cum spuneaţi, cutuma ar fi fost ca tot de la Statul Major al Forţelor Terestre, după numărul de militari pe care îl au în subordine, să urmeze la conducerea structurii de SMAp. Neavând aceste lucruri, am venit cu o propunere şi cu un punct de vedere din punctul meu de vedere, o negociere pe care trebuia să o avem cu preşedintele, să găsim soluţia cea mai bună. Dânsul a ales calea, pe care o ştiţi cu toţii, nu a vrut nici să negocieze, nici să discute, nici să se vadă care este propunerea mea, şi a decis să emită un decret, repet, din punctul meu de vedere, voi respecta decizia instanţei, indiferent care va fi ea, a fost trimis ilegal pentru că nu are, conform legii, nu are propunerea ministrului şi avizul primului ministru. E o altă chestiune.

Sper ca aceste lucruri să se termine. Avem mult mai multe lucruri bune făcute şi pe care aş dori să le discutăm. Specific foarte clar, de fiecare dată, resursa cea mai importantă pe care o are Ministerul Apărării Naţionale este resursa umană, este militarul care este ambasadorul nostru peste tot, în teatrele de operaţii. Şi aş vrea să vă spun că de la partenerii americani, la partenerii canadieni, cu toată lumea cu cine vorbeşti, imaginea pe care militarul român o lasă în teatrele de operaţii este extraordinară. Ei, aceasta nu o putem schimba cu nimic şi nu aş vrea să o periclităm cu nimic, indiferent despre cine este vorba, că e el ministru, că e el altcineva, nu vreau să periclităm această imagine.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress