România își dorește 300 de tancuri

Odată cu creșterea bugetului apărării la 2,5% din PIB dar și cu un război la graniță și o Rusie din ce în ce mai agresivă, România dorește să își întărească resursele militare de apărare. Forțele terestre au nevoie atât de transportoare, blindate ușoare dar și de tancuri grele. tancurile noi vor fi achiziționate de Armata României în sistem concurențial.

În cadrul unei conferințe privind cooperarea dintre România și Coreea de Sud în domeniul industriei de apărare, generalul Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente din România, a adus prima informație importantă pentru consolidarea Forțelor Terestre. El a dezvăluit intenția României de a-și avansa în continuare modernizarea militară prin achiziționarea a aproximativ 300 de tancuri de luptă. Această ambiție include achiziția planificată anterior de 54 de tancuri M1A2 Abrams modernizate din Statele Unite, în valoare de aproximativ un miliard de euro, care a fost aprobată de Parlamentul României în luna mai. Inițial cu intenția de a echipa un singur batalion, Ministerul Apărării Naționale își propune acum să formeze nu mai puțin de cinci batalioane de tancuri, arătând hotărârea României de a-și consolida forța militară cu o capacitate robustă și modernă.

Cele 54 de tancuri Abrams pe care le achiziționăm în primă fază sunt modernizate și sunt în varianta M1A2. Vor fi achiziționate și 12 derivate, pe şasiu de tanc. Faptul că din cele 300 de tancuri planificate primele 54 vor fi Abrams nu înseamnă neapărat că și următoarele vor fi tot tancuri americane.

Coreea de Sud a avansat o ofertă importantă pentru înzestrarea Armatei României: tancuri K-2 ”Black Panther” de ultimă generație produse de Hyundai Rotem. Lăudat pentru mobilitatea excepțională și sistemele avansate de protecție, acest tanc de luptă de generația a treia este echipat cu un tun de 120 mm capabil să pătrundă în cea mai rezistentă armură. Capacitatea sa de camuflare și de a trage în mișcare oferă un avantaj semnificativ pe câmpul de luptă, oferind o putere de foc superioară și o manevrabilitate excelentă.

În plus, România evaluează obuzierul autopropulsat K-9 Thunder pentru regimentele de artilerie mobilă. K-9 Thunder este renumit pentru raza sa extinsă, capabil să atingă până la 40 de kilometri cu muniție specifică.

România evaluează și tancul Leopard 2A8, purtând discuții cu producătorii germani de arme, arătându-și hotărârea de a explora diverse opțiuni în achiziționarea de echipamente militare de top.

Deși publicații de specialitate anunță o achiziție de tancuri din Coreea de Sud, pentru Radio România Actualități generalul Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, a declarat că tancurile noi vor fi achiziționate în sistem concurențial. Generalul Incicaș a precizat că Armata României nu a anunțat că va cumpăra un anumit tip de tanc.

Tot pe flancul de est al NATO, Polonia şi Coreea de Sud au semnat un contract de aproape 6 miliarde de dolari pentru tancuri, obuziere grele autopropulsate, lansatoare de rachete şi aeronave de atac uşoare. Polonia a comandat 1.000 de tancuri K2 şi 600 de obuziere autopropulsate K9 din Coreea de Sud, iar din 2026 industria sa de apărare va începe să producă tancuri K2. Primele tancuri și obuziere autopropulsate au ajuns în Polonia în luna decembrie a anului trecut.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*