Importurile de armament din Europa aproape s-au dublat în 2022

Importurile de armament din Europa aproape s-au dublat în 2022, în primul rând ca urmare a livrărilor masive către Ucraina, devenită a treia destinaţie mondială, potrivit unui raport al Institutului internaţional de cercetare pentru pace (SIPRI).

Războiul din Ucraina influenţează regândirea apărării europene, cu un impact important pentru achiziţiile de armamente. Raportul publicat astăzi de Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace arată că importurile s-au amplificat şi ca urmare a creşterii cheltuielilor militare a mai multor state europene, precum Polonia şi Norvegia. La începutul anului, Polonia a semnat un nou contract pentru tancuri Abrams, ajungând la un număr total de 366 de astfel de blindate grele, la care se adaugă 400 de tancuri grele şi autotunuri din Coreea de Sud. În următoarea lună, şi Armata României va demara achiziţia de 1.059 de blindate uşoare tactice pentru infanterie şi pentru forţele speciale, dar şi procedurile pentru cumpărarea de puncte de comandă mobile de nivel brigadă şi sisteme informatice pentru comandamentele de tip batalion. Acest an va fi important şi pentru achiziţia de tancuri grele. Într-o primă etapă, armata doreşte 54 de tancuri americane Abrams. Şeful Direcţiei Generale pentru Armamente, generalul locotenent inginer Teodor Incicaş, declaraţie pentru presa militară:

Sunt pe parcursul de a merge spre aprobarea prealabilă a parlamentului cererile noastre privind aprobarea achiziţiei unui batalion de tancuri Abrams şi, de asemenea, vorbim de un nou pachet pentru realizarea capacităţilor de luptă pe mare, şi anume ne referim la achiziţia de submarine, achiziţia de nave vânătoare de mine şi modernizarea navelor purtătoare de rachete.

Ucraina, până acum un importator neglijabil de armament, a devenit subit cea de-a treia destinaţie de armament în lume, anul trecut, după Qatar şi India, consecinţă directă a ajutorului occidental pentru respingerea invaziei ruse. Importurile Kievului au crescut de peste 60 de ori în 2022. Ţările europene fie au comandat deja, fie intenţionează să comande toate tipurile de armament submarine, avioane de luptă, dar şi drone, rachete antitanc, puşti automate şi radare, a declarat Siemon Wezeman, cercetător principal la institutul cu sediul la Stockholm. Uniunea Europeană, care lucrează în prezent la un plan pentru a aduna milioane de obuze Ucrainei, face eforturi pentru a-şi spori producţia locală de muniţii. Proiectul urmează să asocieze 15 companii din 11 ţări membre, a anunţat comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton. În ultimii cinci ani, importurile europene de arme au crescut cu 47% în comparaţie cu cei cinci ani precedenţi, în timp ce schimburile mondiale au scăzut cu 5%.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*