Niger: cea mai dificilă criză politică din 1999

După lovitura de stat militară din Niger prin care a fost îndepărat de la putere preşedintele ales democratic, junta militară care a preluat puterea ameninţă cu sistarea exporturilor de materii prime către Europa. Rusia se implică în acestă ţară importantă din vestul Africii. Şefii apărării din Africa de Vest plănuiesc o posibilă intervenție militară în Niger dacă liderii loviturii de stat nu se retrag de la putere

După perioada post-colonalială, cunsocută sub numele de „anii Diori”, între 1960 şi 1974, Nigerul a traversat patru regimuri militare şi şapte republici. Lovitura de stat din 26 iulie are însă consecinţe nu doar pentru ţara din vestul Africii şi pentru situaţia geopolitică regională dar şi pentru cea internaţională: Nigerul are importante resurse de petrol şi uraniu şi mai multe ţări occidentale au investit în industrii de exploatare a resurselor natuale, inclusiv pentru cantităţi importante de aur.

Ziarul Le Monde a scris că motivul rebeliunii nu a fost intenția unei lovituri de stat, ci „o problemă legată de garda prezidențială”. Ulterior, rebelii au preluat controlul asupra clădirii Radioului și Televiziunii de Stat din Niger, l-au reținut pe șeful Ministerului Afacerilor Interne. Forțele armate ale Nigerului și Garda Națională nu au susținut iniţial niciun grup din garda prezidențială. Forțele speciale din Niger au rămas și ele de partea președintelui. Mai târziu, armata i-a sprijinit pe rebeli. Aceştia l-au reținut pe președintele ales democratic Mohamed Bazoum împreună cu familia sa în palatul prezidențial. Consiliul de Securitate al ONU a condamnat lovitura de stat din Niger și a cerut eliberarea imediată a președintelui.

Comunitatea Economică a Statelor Vest-Africane (ECOWAS), prezidată de Nigeria, a declarat că se pregăteşte pentru o operaţiune militară, deşi a subliniat că este „ultima opţiune pe masă”. Şefii de stat major ai organizaţiei s-au întlâlnit vineri la Abuja, capitala Nigeriei, înainte să expire ultimatumul prin care se cere întoarcerea lui Mohamed Bazoum. Discuţiile nu au ajuns la niciun rezultat şi şefii apărării din Africa de Vest plănuiesc o posibilă intervenție militară în Niger dacă liderii loviturii de stat nu se retrag de la putere. Ar fi probabil singura soluţie pentru rezolvarea crizei politice din Nigeria în condiţiile în care Kremlinul a transmis că orice interferenţă în Niger din partea unor puteri din afara regiunii, cum ar fi SUA, este puţin probabil să ducă la îmbunătăţirea situaţiei în urma loviturii de stat militare din această ţară din vestul Africii, informează Reuters.

Într-un articol de opinie în Washington Post, preşedintele Bazoum scrie: „Cu o invitaţie deschisă din partea autorilor loviturii de stat şi a aliaţilor lor regionali, întreaga regiune centrală a Sahelului ar putea să cadă sub influenţa Rusiei prin intermediul grupului Wagner, al cărui terorism brutal s-a manifestat din plin în Ucraina”.

Spre deosebire de Sudan, în Niger nu s-au semnala încă lupte între facţiuni militare. Cele două tabere însă se conturează: junta militară şi cei loiali preşedintelui ales democratic.

Ministerul român al Afacerilor Externe le recomandă cetăţenilor români să evite orice deplasare pe teritoriul Nigerului şi să manifeste prudenţă sporită, ţinând cont de situaţia de securitate din aceadtă ţară.

Tags:

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*