Statele Unite sunt pregătite să lupte în spațiu dacă va fi nevoie

Statele Unite sunt pregătite să lupte în spațiu dacă va fi nevoie. Din bugetul dedicat Pentagonului pentru anul viitor, 30 de miliarde de dolari vor fi dedicate Forțelor Spațiale ale Statelor Unite.

Pentagonul a început pregătirea Forțelor Spațiale pentru un posibil viitor conflict în spațiu cu Rusia și China. Decizia vine în contextul în care atât China cât și Rusia își amplasează lasere și rachete care ar putea dezactiva sateliții de pe orbita terestră și ar întrerupe comunicațiile militare și civile.

Wall Street Journal amintește că Administrația Joe Biden a propus creșterea bugetului anual al Forțelor Spațiale ale Statelor Unite la 30 de miliarde de dolari pentru anul viitor, ceea ce ar fi o sumă record. Bugetul propus de Casa Albă este cu aproape 4 miliarde de dolari mai mult decât suma din 2021. S-a propus și creșterea finanțării pentru Forțele Aeriene și ale Marinei.

Potrivit SpaceNews, din bugetul pentru forțele spațiale 20 de miliare de dolari sunt pentru cercetare, dezvoltare, testare și inginerie, 5 miliarde pentru înzestrare, 5 miliarde pentru operații și întreținere, 1 miliard pentru cheltuilile de personal. Alocările importante vor fi făcute pentru construirea unei constelații de sateliți orbitali. Personalul Forțelor Spațiale ale Statelor Unite va crește la 16 mii. Militarii vor primi stimulente speciale de antrenament pentru lupta în spațiu și vor fi, de asemenea, instruiți să opereze sateliți, echipamente de comunicații terestre, senzori și sisteme de arme.

Generalul de brigadă Jesse Morehouse de la Comandamentul Spațial al SUA, brațul militar responsabil de operațiunile spațiale, a declarat pentru The Guardian că agresiunea rusă și viziunea Chinei de a deveni puterea spațială dominantă până la jumătatea secolului nu au lăsat Statelor Unite „nici o altă opțiune” decât să se pregătească pentru înfruntări pe orbita terestră.

Statele Unite sunta gata să lupte oricând în spațiu dacă va fi necesar, a menționat generalul american într-o declarația făcută la ambasada SUA din Londra. ”Dacă cineva ar amenința Statele Unite ale Americii sau oricare dintre interesele noastre, inclusiv pe cele ale aliaților și partenerilor noștri cu care avem tratate de sprijin reciproc de apărare, suntem gata să luptăm chiar în această seară” – a mai spus generalul Morehouse.

Sateliții stau la baza vieții moderne, de la sistemele bancare până la prognoza meteo, și sunt cruciali pentru operațiunile militare prin colectarea de informații, comunicații, navigație și ghidare. Dar dependența excesivă de sateliți înseamnă că un atac asupra sistemelor orbitale ale unei țări ar putea avea consecințe de amploare.

Patru țări, și anume China, SUA, India și Rusia, au testat capabilitățile anti-sateliți prin distrugerea propriilor sateliți cu rachete de la sol. Dar astfel de demonstrații, pe care SUA le-au interzis unilateral anul trecut, creează nori mari de fragmente și resturi care pun în pericol alți sateliți timp de decenii.

China a lansat un satelit cu un braț robotic capabil să prindă alți sateliți și a dezvoltat o modalitate de a plasa explozibili în duzele propulsoarelor sateliților adversarului. Explozivii sunt proiectați să rămână nedetectați pentru perioade lungi de timp și, atunci când sunt detonați, seamănă cu o defecțiune a motorului.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*