AnalizeArmată

Un general în rezervă este fost militar?

Cu tot respectul pentru ministrul Gabriel Leş doresc să îi aduc aminte că un general rămâne până „închide ochii” general şi mai ales MILITAR. De fapt chiar şi după ce ajunge la Valhalla… orice militar rămâne MILITAR. Este o chestiune de respect pentru un militar de carieră dar şi pentru militarii în rezervă sau retragere. Un general, un ofiţer rămâne de-a pururi consemnat ca ofiţer, ca militar. De fapt un militar e militar şi nu poate deveni niciodată „fost militar” decât dacă o instanţă militară îi retrage acest statut şi gradele obţinute pe tinpul vieţii.

Chiar dacă un jurnalist vă pune o întrebare despre un general (care rămâne de-a pururi general şi militar) referindu-se la el ca la „un fost general” cred că răspunsul trebuia să reglementeze această afirmaţie.

Cu un respect chiar şi pentru respectivul general. Ceea ce ar fi demonstrat un repect pentru toate trupele.

Un fost militar – de fapt fost şef SMG

Un ofiţer, un subofiţer, un maistru militar, un gradat militar de carieră şi mai ales un general rămân militari până când sunt duşi „pe ultimul drum”. Chiar şi după… Asta este părerea mea şi sper să şi-o asume în discursul său şi ministrul Gabriel Leş. Un  militar în rezervă consider că nu poate deveni „fost militar” decât în condiţii speciale stabilite de o instanţă MILITARĂ.

Mai jos aveţi selecţia înregistării audio ce conţine răspunsul ministrului apărării Gabriel Leş care se referă la un general în rezervă: „N-am să răspund la afirmaţiile unui fost militar”.

Selecţie audio conferinţă de presă Gabriel Leş

Conferinţă de presă integrală Gabriel Leş 15 martie 2019

Calitatea de militar

Calitatea de militar, cu accent pe militarii activi care au trecut în rezervă şi în retragere: este veşnică.

Odată ce ai parcurs un serviciu militar complet: devii militar în rezervă. Funcţie de vârstă şi abilităţi medicale poţi devenit militar în retragere. Dar rămâi şi după ce închizi ochii militar!

Calitatea de militar nu poate fi retrasă. Din contră, există aproximativ 15 legi care confirmă obligaţia unui militar în rezervă să îşi servească ţara. Atât timp cât ai obligaţii ai şi dreptul de a fi considerat MILITAR.

Gradul militar

Gradul militar se păstrează potrivit legii chiar şi după încetarea din viaţă. Altfel spus nu există „fost militar”. Doar în situaţii excepţionale stabilite de lege un subofiţer, maistru militar, ofiţer sau general îşi poate pierde gradul. Dar NICIODATĂ calitatea de militar nu dispare. Odată devenit militar, cu stagiul complet, rămâi militar de-a pururi! Bătrân, cu burtă, cu şcoală sau fără: rămâi militar rezervist cât stabileşte legea ca vârstă şi în retragere cât decid medicii.

Subiectul dezbătut: Mig21, declaraţie gen. Dănilă

Întrebarea pusă de jurnalistul de la Digi24 se referea la o postare publică a generalului Ştefan Dănilă. Pe care o prezentăm mai jos în interpretarea distinsului general Alexandru Grumaz:

Dl. general Ştefan Dănilă este peste toate un general. Un fost – doar aici folosesc această apreciere de „fost” – şef al Statului Major General.

4 Comments
 1. Reply
  Ionel martie 19, 2019 at 4:34 am

  Dar chiar nu e un fost general. O p***china purtătoare de grade. Un general din carton. – comentariu moderat

 2. Reply
  qawHaq martie 21, 2019 at 9:43 am

  Chiar n-am vrut să-mi pierd 20 de minute din viaţă ascultându-l pe d*****cul ăsta, dar cred, fără discuţie, că a spus aşa cum se relatează în articol. La ce să ne aşteptăm din partea unui ciudat care n-a făcut nici măcar armata, ajuns în fruntea unui astfel de minister? El zapa la telefon când i se dădea onorul!… credeţi că mai e necesar să vorbim de capacităţile lui intelectuale? – comentariu moderat

 3. Reply
  Octavian Coman martie 21, 2019 at 12:01 pm

  Acest ministru nu are nicio treabă cu armata. Deși e politician, habar nu are că funcția de șef al SMAp se negociază cu cel care numește (președintele), nu se trimite cu adresă ca o factură de energie electrică. Cel mai slab ministru. Îi cer să își dea demisia, dar la câtă nesimțire… e incapabil de așa ceva. Nu mai zic de episodul cu butonat telefonul. Ce să mai zic? Putea să spună că e fost militar activ, dar grad are și în rezervă și e în continuare militar în rezervă/retragere, în niciun caz fost. Dar ce îmi bat capul! Grav e că vii țăran în armată și mai grav e că pleci tot țăran.

 4. Reply
  Geo aprilie 27, 2019 at 7:28 pm

  Numirea civililor in functia de ministru al Apararii e o moda noua; se poarta si la casele mari, in coana Europa si aiurea. Dar poate ca omul trebuie scolit (sau chiar e !) pentru a fi pus in varf.

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress