ActualitateArmată

Generalul Wolters aprobat de NATO pentru funcţia de comandant suprem

Generalul american Tod Wolters a fost aprobat de NATO pentru funcţia de comandant suprem al Forţelor Aliate în Europa.

Generalul Todd Wolters are în prezent, în calitate de comandant, responsabilitatea activităţilor Forţelor Aeriene ale Statelor Unite din 104 ţări din Europa, Africa, Asia, Orientul Mijlociu dar şi din zonele oceanelor Atlantic, Indian şi Arctic. Am avut onoarea să dialoghez de două ori cu generalul Todd Walters: în 2017 şi în 2018. După finalizarea procesului de confirmare, generalul Wolters va fi numit şi urmează să îl înlocuiască pe generalul Curtis M. Scaparrotti.

După finalizarea proceselor naționale de confirmare, generalul american va prelua funcţia, după numirea sa, ca succesor al generalului Curtis M. Scaparrotti (din Armata Statelor Unite).

Generalul american de aviaţie, potrivit procedurii, va participa la o ceremonie de predare-primire a comenzii la sediul Comandamentului Suprem al Forţelor Aliate din Europa, în Mons, Belgia. Evenimentul se va desfăşura în această primăvară, anunţă site-ul oficial al NATO.

Generalul Tod Wolters este un prieten al României şi îl cunoaşte personal pe generalul Laurian Anastasof, general locotenent împuternicit pentru funcţia de de locţiitor al şefului SMAp.

Generalul american îl cunoaşte şi pe generalul Viorel Pană, potrivit răspunsurilor pe care le-am obţinut în două rânduri, în teleconferinţe la care am participat în care generalul Wolters a fost invitat. Generalul Wolters a vizitat România şi s-a declarat încântat de Baza de la Mihail Kogălniceanu.

Declaraţie obţinută de la gen. Wolters în 2017

Pe 8 septembrie 2017, cu sprijinul Ambasadei SUA la Bucureşti, generalul american Tod Wolters îmi declara în legătură cu Baza Mihail Kogălniceanu, utilizată de Forţele Aeriene Americane pentru misuni logistice sau de antrenament:

Am avut ocazia să vizitez Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu şi să văd capacităţile operaţionale de acolo. Am avut mai multe misiuni pe bază de rotaţie cu aeronave NATO pe aeroportul de acolo. Baza de la Mihail Kogălniceanu are funcţia unui multiplicator de forţe datorită poziţiei geografice. Pentru a cunoaște mai bine această capacitate ne asigurăm că periodic avem misiuni pentru că baza de la Mihail Kogălniceanu are evident o poziţionare foarte bună. Doresc să amintesc că, atunci când am vizitat baza, am fost extrem de impresionat de ospitalitatea românilor. Am o relaţie foarte bună cu [generalul] Laurian Anastasof, comandantul Forţelor Aeriene Române. Am colaborat la Baza Mihail Kogălniceanu în multe misiuni în care au fost implicate avioanele militare ale NATO sau ale Statelor Unite. Sunt impresionat de modernizarea aviaţiei militare a României. O bază militară foarte bună acolo, cu oameni minunaţi.

Dialog cu Tod Wolters în 2018

A doua oară am avut ocazia să îi pun o întrebare generalului Wolters într-o teleconferinţă, în martie 2018. La acea dată generalul american de aviaţie îmi declara:

Relaţia noastră cu comandantul Forţelor Aeriene Române este foarte puternică. L-am felicitat pe noul comandant [Generalul de flotilă aeriană Viorel Pană – n. R.D.] pentru numirea în funcţie.

Puteţi anticipa o prezenţă rotaţională. Forţele Aeriene ale Statelor Unite vor continua să îşi intensifice prezenţa în România, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani. Şi, aşa cum aţi amintit, aveţi o bază aeriană foarte bună la Mihail Kogălniceanu amplasată în partea de est a României. Anticipez mai multe forţe aeriene care se vor roti în viitor în România. Suntem foarte bucuroşi să colaborăm cu Forţele Aerine ale României şi suntem impresionaţi de progresele realizate prin achiziţionarea de aeronave F 16. Vom continua cooperarea bună atât cu forţele aeriene cât şi cu cele terestre pentru o bună utilizare a sistemelor de rachete Patriot.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress