ActualitateArmată

Premieră pentru F-16 româneşti: realimentare în aer

În premieră pentru Forţele Aeriene Române (FAR), ieri şi astăzi s-au realizat misiuni de realimentare în aer a aeronavelor F-16 Fighting Falcon.

Piloții Escadrilei 53 Vânătoare din cadrul Forțelor Aeriene Române au executat, în zilele de 12 și 13 martie, misiuni de realimentare în aer a avioanelor F-16 Fighting Falcon sub comandă naţională, o zi înainte ca F-16 ale FAR să devină operaţionale pentru toate tipurile de misiuni.

Operațiunile s-au realizat cu un avion cisternă KC-135 Stratotanker, aparținând 100th Air Refueling Wing din cadrul USAFE (United States Air Forces in Europe), avion special destinat pentru realizarea realimentării în aer a avioanelor cu reacție, iar zborurile s-au executat la o altitudine cuprinsă între 7000 și 10.000 de metri.

Autonomie zbor 16 Falcon

Autonomia de zbor a aeronavelor de luptă F-16 Fighting Falcon este de aproximativ trei ore, iar după realimentarea în aer, proces care durează câteva minute, timpul de zbor crește cu două ore.

Piloții români au primit calificarea pentru realizarea unor astfel de proceduri în cadrul Cursului de trecere pe aeronava de luptă F-16 Fighting Falcon, care a avut loc în Portugalia.

Alimentare in Ybor F16 romanesti

Foto MApN

Primele misiune de politie aeriana

Aeronavele româneşti F-16 Fighting Falcon au parcurs procesul de operaționalizare, în primă fază pentru misiunile de poliție aeriană sub comandă națională, urmând a continua procesul pentru atingerea capabilității operaționale finale.

Pentru a putea executa misiuni de poliție aeriană sub comanda NATO, escadrila trebuie să parcurgă și procesul de certificare NATO, precizează un comunicat de presă primit de la MApN.

Realimentarea în zbor executată pe 12 şi 13 martie s-a realizat sub comandă naţională după ce în luna noiembrie a fost declarată capacitatea operativă şi înainte de 14 martie când F-16 româneşti devin operaţionale pentru toate tipurile de misiuni.

Realimentare F16 Falcon romanesti

Foto MApN

La momentul actual, aeronavele execută toate tipurile de misiuni specifice, în scop de antrenament pentru menținerea nivelului de pregătire.

În cadrul activității de introducere în Serviciul de Luptă Permanent Poliție Aeriană, sub comandă națională, a aeronavelor F-16 Fighting Falcon, va fi prezentat mâine un exercițiu de interceptare a unei platforme aeriene care utilizează neautorizat spațiul aerian național, în baza Legii nr. 257/2001, republicată în anul 2014, privind modul de acțiune împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spațiul aerian al României.

Ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, mâine, începând cu ora 10.00, în Baza 86 Aeriană ”Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță”, Borcea, din județul Călărași, la activitatea de introducere în Serviciul de Luptă Permanent Poliție Aeriană, sub comandă națională, a aeronavelor F-16 Fighting Falcon.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress