Aderarea Braziliei la NATO – declaraţie Donald Trump

Sugestia preşedintelui SUA Donald Trump de aderare a Braziliei la NATO a fost respinsă de Germania. Preşedintele american a afirmat ieri că are în vedere primirea Braziliei în NATO.

Germania nu agreează însă sugestia lui Donald Trump despre o eventuală aderare a Braziliei la NATO.

Guvernul german a reacţionat miercuri sugestiei preşedintelui Donald Trump ca Brazilia să se alăture NATO, Berlinul afirmând că aderarea unor noi state la Alianţa Nord-Atlantică, conform tratatului acesteia, este rezervată exclusiv ţărilor europene, transmite agenţia EFE.

Purtătoarea de cuvânt a MAE german, Maria Adebahr, a menţionat că articolul 10 al tratatului fondator al Alianţei stabileşte că statele membre pot invita, prin acord unanim, să adere orice stat european care este în măsură să contribuie la securitatea în zona Atlanticului de Nord.

Dar ea a ţinut să asigure că această poziţie a Berlinului nu înseamnă că Germania nu ar considera Brazilia un partener important. ”Desigur că Brazilia, cea mai mare ţară de pe continentul latino-american, are pentru noi o importanţă specială”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a MAE german.

Aderarea Braziliei la NATO

Preşedintele american Donald Trump a afirmat marţi la Casa Albă, unde l-a primit pe omologul său brazilian, Jair Bolsonaro, că are în vedere primirea Braziliei în NATO, transmite Reuters (We’re going to look at that very very strongly in terms of – whether it’s NATO or it’s something having to do with alliance).

‘Ne vom gândi foarte, foarte serios la asta, fie că este vorba de NATO, fie ceva în legătură cu alianţa’, a declarat Trump, adăugând că susţine şi eforturile Braziliei de a adera la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Până acum, singura ţară latino-americană ce s-a alăturat NATO ca ‘partener global’, fără obligaţia de a participa la acţiuni militare, este Columbia, care a primit acest statut în 2018.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress