AnalizeArmată

Puşcă de asalt Beretta în loc de Cugir?

De ce se doreşte înlocuirea Uzinei Cugir cu o licenţă Beretta importată la Plopeni? Ministrul economiei Niculae Bădălău propune o nouă armă de asalt de tip Beretta. Separat, fabrica de la Cugir derulează un program de testare-omologare cu MApN potrivit directorului fabricii Nicolae Mihăilescu citat de economica.net.

Armele de asalt bazate pe modelul AKM sunt de producţie românească iar trupele cunosc deja modelul. Este de fapt un prototip îmbunătăţit al redutabilei arme de asalt AKM. Potrivit site-ului economica.net, in prima faza ar fi trebuit să fie fi contractate, de catre Ministerul Apararii, aproape 60.000 de arme. Ministerul Apararii va avea la dispozitie, in perioada urmatoare, trei exemplare din noua arma de asalt fabricata la Cugir – susţine sursa citată.

De reţinut că liniile naţionale de producere a armelor în România cu specialişti români ar susţine nu doar economia naţională dar şi sistemul naţional de apărare. Pentru o ţară este important să aibă capacităţi proprii de producere a armelor de asalt.

În mod similar ar fi important să ne asigurăm singuri praful de puşcă (Făgăraş) pentru cartuşe şi nu să-l importăm din Serbia, ţară care nu face parte din NATO.

Noua armă de asalt Cugir

Ministrul economiei vorbeşte despre înlocuirea armelor de asalt produse integral în România cu arme sub licenţă Beretta. Acest proiect vine după ce, de aproape 10 ani, MApN are un proiect prioritar de cercetare dezvoltare a unei noi arme de asalt, cal 5,56 mm, împreună cu societățile Cugir și Sadu, informează global-def.com.

Înlocuirea armei de asalt, ca cifră de dotare, ar reprezenta mii de arme. Altfel spus, vorbim de aproximativ 60.000 de arme pentru trupele active plus încă altele pentru rezervişti.

M-am interesat pentru a afla dacă este o solicitare avizată oficial de specialiştii din Armata României. Surse credibie din MApN mi-au declarat că Beretta nu a trecut de procedurile specifice: testarea procedurală de către militari şi de către armurierii militari români. Ministrul economiei precizează însă că forţele speciale române au tras cu aceste arme. Nicio informaţie însă din partea SMAp sau a structurilor specializate din MApN abilitate să testeze şi să verifice integral modelul ARX 160 de la Beretta.

Arma de asalt marca Cugir

Una dintre cele mai bune arme de asalt din lume este puşca automată fabricată la Cugir. Mai jos aveţi prezentarea video pentru această armă de asalt. Militarii români au recunoscut calitatea acesti arme în luptă. Aliaţii apreciază şi respectă puterea de foc a acesti arme individuale de asalt.

Această armă puternică a impus plus valoare şi respect pentru militarii români din teatrele de operaţii. O armă fabricată în România, cu licenţă 100% românească, la CUGIR. Mai jos aveţi un clip video cu arma fabricată în România cu aproape 190.000 de like-uri. Citez din cel care a testat arma de asalt: „RH-10 este o armă unică modificată, realizată în România, semiautomată, modificată pentru secolul XXI. ESTE NOUA ARMĂ (de asalt) A SECOLULUI.”


Ce interes am avea să schimbăm producătorul şi implicit această armă respectată internaţional?

Puşca de asalt Cugir

Arma fabricată la Cugir are un calibru diferit, este mai uşoară şi poate fi reglabilă în raport cu dimensiunile dorite de către utilizator. Podusul este perfect compatibil cu standardele NATO, putând fi utilizat de orice armată care face parte din alianţă. Primul ”exemplar” al armei a ieşit de pe linia de fabricaţie de la societatea din Cugir în anul 2017, fiind o variantă mult îmbunătăţită faţă de cea realizată în anul 2012. Arma a fost deja testată de Armata Românieiîn Afganistan în condiţii reale de luptă.

Bădălău: tipul de armă pe care şi-o doreşte Armata României

Ministrul economiei susţine că arma pe care urmează să o achiziţionăm şi să o producem cu Beretta ar fi „dorită” de specialiştii MApN.

Cu toate acestea nu există vreo voce autorizată din partea militarilor care să spună clar acest lucru şi să confirme că arma a fost testată. A existat la un moment dat un comunicat de presă al MApN dar nu este citată nicio analiză a MApN, respectiv SMAp referitor la testarea prototipului de armă de asalt Beretta la care face referire ministrul economiei. MInistrul face referire la militari însă aceştia nu confirmă „cu propria voce”.

Declaraţie Niculae Bădălău la B1 Tv

„Noi trebuie sa trecem de la 7,62 cu Armata Romana (…) la un calibru NATO si aceste arme le-a avut Armata Romana in testare la trupele speciale din Targu Mures, unde s-a facut un raport si cei de acolo au spus ca tipul acesta de arme, ARX 160, este tipul cu care Armata Romaniei si-ar dori sa se doteze.

În baza la lucrul asta, noi am discutat cu dansii si am facut un contract. Vom face o asociere. Fabrica se va face la Plopeni, unde partea romana va avea 80%”, a declarat Badalau la B1 TV.

Ministrul Economiei a precizat ca la Plopeni se vor produce doua tipuri de arme de asalt, inclusiv modelul ARX 160, care vor fi valorificate atat pentru piata interna, cat si la export.

„Avem piata externa si avem principalul nostru beneficiar, Armata Romana, care trebuie sa treaca de la Kalashnikov-ul ala din ’60, ca ii trimitem in teatrele de operatiuni cu Kalashnikov. Noi trebuie sa oferim, noi ca furnizori, noi ca producatori, trebuie sa oferim Armatei Romane cel mai bun armament”, a adaugat Badalau.

El a mentionat, totodata, ca in 2019 „industria de aparare beneficiaza de zece ori bugetul de executie de anul trecut”.

De precizat că în teatrele de operaţii Armata României nu foloseşte „Kalashnikov-ul ala din ’60”. In teatrele de operaţii se foloseşte o puşcă automată cu calibrul 5,56 şi nu calibrul 7,62 aşa cum susţine ministrul economiei.

Ministrul Economiei a mai spus ca obiectivul sau este repornirea industriei nationale de aparare, in conditiile in care la nivelul Uniunii Europene 70% din productia de armament este utilizata in tarile producatoare, in timp ce in Romania armata beneficiaza de mai putin de 10% arme autohtone.

Ce doreşte ministrul Bădălău

Modelul Beretta ARX 160 susţinut de mnistrul economiei. Nu au fost însă prezentate informaţii despre motivul pentru care sa renunţat la modelul de armă de asalt propus de Cugir. Din tot ce a declarat ministrul economiei reiese că preferă Beretta în loc de Cugir. Nu spune însă şi de ce sau cum s-a făcut selectarea armei dintre cele două oferte. De fapt nu se vorbeşte decât despre oferta Beretta.

ARX 160 Beretta

Beretta ARX 160

Pentru echilibrul informaţiei prezint mai jos şi arma de asalt de la Beretta. Pentru a nu se înţelege că susţin Cugir în detrimentul Beretta. Sunt doua arme de asalt performante dar cea de la Cugir se produce deja în România cu tehnologie şi specialişti din România. Vorbim despre o armă de asalt modulară dezvoltată în primul rând pentru forţele terestre italiene, parte a proiectului „Soldatul viitorului” . Este un model din 2008.  În 2012 Beretta introduce şi modelul cu calibrul 7,62 pentru Beretta ARX 160.  În 2013 se introduce modelul ARX160 A3. Mai târziu, în 2015, a fost lansat modelul Beretta ARX200.

De reţinut că în 2014 Ministerul Italian al Apărării a alocat Beretta 2,7 milioane de dolari pentru dezvoltarea armeid e asalt ARX200.

ARX160 A3 a fost una dintre cele 5 arme de asalt care au participat la licitaţia pentru dotarea Armatei Franţei care şi-a înlocuit în cele din urmă FAMAS-ul cu modelul de armă HK416 produs de germani.

 

Armele Cugir: printre cele mai bune din lume

Puşca de asalt AKM dar şi pistoalele fabricate la Uzina Cugir sunt utilizate de multă vreme de trupele româneşti inclusiv în teatrele de operaţii. Chiar şi aliaţii americani au fost impresionaţi de calitatea acestor arme a căror putere de foc a fost testată ân Afganistan cât şi în Irak.

Arma fabricată la Cugir are un calibru diferit (5,56) de AKM-ul clasic (7,62), este mai uşoară şi poate fi reglabilă în raport cu dimensiunile dorite de către utilizator. Podusul este perfect compatibil cu standardele NATO, putând fi utilizat de orice armată care face parte din alianţă. Primul ”exemplar” al armei a ieşit de pe linia de fabricaţie de la societatea din Cugir în anul 2017, fiind o variantă mult îmbunătăţită faţă de cea realizată în anul 2012. ” – scrie Adevărul.

Produsul este realizat la Fabrica de Arme Cugir, este nou şi funcţionează după acelaşi principiu ca şi AKM, doar are calibrul mai mic, 5,56×45, în loc de 7,62. Puşca are în plus suportul unde se pot ataşa sisteme de ochire, cum ar fi o lunetă sau un laser şi este mai uşoară cu circa 300-400 de grame”, a spus Andrei Sărămăşan, economist la Fabrica de Arme citat de Adevarul.ro

Armă Asalt Cugir

Foto Adevarul.ro

Puşca de asalt are patul şi mânerul din plastic, iar patul se poate rabata şi regla în funcţie de umăr şi lungimea mâinii celui care o utilizează.

Arma are un încărcător de 30 de cartuşe, dezvoltă o viteză la gura ţevii de peste 800 de metri pe secundă şi se încadrează în normele NATO, atât la calibru, cât şi la condiţiile tehnice. De asemeena, noua armă este comparabilă cu aceleaşi arme ale soldaţilor NATO, în special cu puştile americane din seria M. Reprezentantul societăţii din Cugir a mai precizat că în funcţie de rezultatul colaborării cu Ministerul Apărării şi a rezultatelor omologării, noua puşcă de asalt ar putea intra în dotarea Armatei Române – informeză adevarul.ro.

Cum arată noua armă de la Cugir?

Mai jos puteţi urmări un clip video cu noua armă produsă de Cugir. Courtesy of Resboiu…

 

Ce armă de asalt a ales Franţa

Spre deosebire de România, mai exact de dorinţa unui ministru care susţine un sigur model de armă, Franţa a  avut o licitaţie. În faza finală au ajuns cinci modele de armă de asalt, inclusiv Beretta. A câştigat modelul german HK 416 A5 – Heckler & Koch:

Rog să nu fiu înţeles greşit. Îmi doresc cele mai bune arme pentru Armata României. Dar cred că ar fi bine să „măsurăm de trei ori”, să luăm în calcul toate informaţiile dar şi experienţa militarilor, să susţinem totodată industria românească dar şi capacitatea naţională de apărar prin dezvoltarea de linii proprii de fabricat arme. Nu susţin neapărat Cugir în detrimentul Beretta.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*