Gruparea ISIS a fost învinsă?

ISIS a pierdut războaie importante însă pierderea teritoriilor din Siria nu înseamnă şi eliminarea Daesh. Vom mai auzi din păcate de această grupare teroristă şi este foarte posibil ca înfrângerea din Siria să întoarcă în ţările lor foarte mulţi comatanţi din ISIS. Ceea ce presupune că foşti combatanţi din ţări europene vor reveni în ţările lor cu o nouă pregătire, mult mai îndoctrinaţi şi mai periculoşi decât atunci când s-au alăturat grupării teroriste Stat Islamic.

D. Trump: ISIS a fost învinsă 100%

Preşedintele SUA Donald Trumpa declara vineri că „gruparea Statul Islamic a fost învinsă 100% în Siria”, arătându-le jurnaliştilor hărţi cu regiuni controlate în trecut de organizaţia jihadistă şi care acum au fost eliberate.

Între timp preşedintele american şi-a nuanţat punctul de vedere şi a declarat că gruparea extremistă Statul Islamic a fost „în mare parte învinsă”, dând înapoi faţă de la declaraţia anterioară în care vorbea despre o înfrângere totală, adăugând că ţine de ţările de regiune, inclusiv Turcia, să se ocupe de rămăşiţele organizaţiei, transmite NBC.

Anterior, Trump scrisese pe Twitter că Statul Islamic „foloseşte internetul aproape mai bine ca oricine, însă toate persoanele sensibile la propaganda ISIS ştiu că ei sunt învinşi sever la toate nivelurile”.

Retragerea trupelor americane din Siria

Săptămâna trecută, Trump a anunţat că retrage trupele din Siria, pretinzând că gruparea Statul Islamic a fost total învinsă. Secretarul apărării Jim Mattis a demisionat la puţină vreme după anunţ, în ceea ce a fost interpretat drept un gest de profundă dezaprobare a deciziei preşedintelui.

Mai multe media, precum CBS şi Washington Post, confirmate de unii oficiali din Departamentul de Stat sub protecţia anonimatului, relatează că Brett McGurk, emisarul prezidenţial în războiul împotriva Statului Islamic, a demisionat şi el din cauza neînţelegerilor cu Casa Albă. El oricum urma să se retragă la începutul lui 2019.

„Acum ISIS este în mare parte învinsă şi alte ţări locale, inclusiv Turcia, ar trebui să fie capabile să se ocupe de orice a mai rămas. Ne întoarcem acasă!”, a postat pe Twitter Donald Trump.

Soarta forţelor kurde sprijinite de SUA în Siria rămâne neclară, Turcia vorbind tot mai mult despre o ofensivă împotriva acestor unităţi. Kurzii au fost principala forţă din teren în campania condusă de SUA pentru învingerea Statului Islamic, care controlează încă o mică porţiune din teritoriul Siriei.

Media americane au relatat în această săptămână că Trump a decis retragerea din Siria în timpul unei convorbiri telefonice cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, împotriva sfatului echipei sale naţionale de securitate, variantă confirmată de informaţii din Turcia.

Turcia va specula retragerea trupelor americane pentru a continua lupta terestră împotriva miliţiilor kurde din Rojava (Nord-Estul Siriei) prin interpuşii săi de pe teren.

A fost ISIS învinsă?

Gruparea teroristă nu a fost nicidecum învinsă dar şi-a pierdut teritoriile pe care le-a ocupat vremelnic în Siria şi Irak. Precedentul a fost însă creat şi această organizaţie a reuşit să îşi extindă influenţa asupra musulmanilor din foarte multe ţări inclusiv din Europa şi Australia. Probabil că Daesh se va reorganiza şi îşi va regândi şi conceptul de „Stat Islamic”, ridicat la un moment dat la rangul de „Califat” de Abu Bakr al-Baghdadi. Aşa cum Al Qaeda nu a fost învinsă, în mod similar nu s-a întâmplat asta nici cu ISIS.

În Siria ISIS şi-a pierdut toate fiefurile, toate teritoriile pentru că s-au implicat acolo doi actori importanţi: Turcia şi Rusia. Fiecare dintre aceşti actori are însă propriile interese. Ofensiva terestră a Forţelor Democratice Siriene (luptători arabi şi kurzi) a „eliberat” de ISIS foarte multe localităţi. Însă graba şi lipsa unei strategii în această ofensivă a lăsat cu siguranţă să se „strecoare afară” mii de jihadişti. Unde se vor duce aceşti jihadişti vom vedea în viitor. Cu siguranţă însă că cei mai mulţi dintre europenii care s-au alăturat ISIS se vor ntoarce acasă.

Turcia şi Rusia – interese separate

Turcia fost interesată să îşi impună influenţa la sud de graniţa sa cu Siria pentru a se a sigura că nu se va înfiinţa un stat kurd în viitor. Rusia, pe de altă parte, a dorit să îşi consolideze influenţa în zonă, să îşi întărească bazele aeriene şi navale din Siria şi să obţină controlul resurselor de gaze ale Damascului pentru a influenţa piaţa internaţională.

Nici Turcia şi nici Rusia nu au luptat cu adevărat împotriva Daesh. Turcia are un deziderat inclus şi în strategia de apărare naţională – aceea de a opri eforturile kurzilor – iar Rusia are interese clare în regiune, speculând politica pacifistă a Administraţiei Obama şi în prezent deciziile Administraţiei Trump. În plus, Siria a reprezentat pentru Rusia un teren unde şi-a probat tehnica de luptă dar totodată s-a folosit de acest război pentru a-şi promova armamentul: un adevărat târg de tehnică militară „în acţiune”.

Gruparea ISIS nu a fost învinsă

ISIS nu se învinge doar prin lupta cu jihadiştii. Atâta timp cât nu există un plan concret de reconstrucţie a Siriei şi a Irakului „rana” rămâne deschisă. Iar un astfel de plan nu poate fi realizat fără implicarea Uniunii Europene şi a Statelor Unite. Este nevoie de bani pentru un proiect concret şi real de reconstrucţie, fonduri pe care nici Turcia şi nici Rusia nu le deţin.

ONU a dovedit că este ineficientă pentru rezolvarea crizei umanitare din Siria. Turcia s-a folosit de milioanele de refugiaţi pentru a obţine bani de la Uniunea Europeană. Însă aceste fonduri reprezintă doar o soluţie de moment. Cu siguranţă că Turcia va folosi „pârghia” pentru a obţine noi bani de la UE. Dacă nu va obţine banii solicitaţi, Ankara va „deschide robinetul” cu refugiaţi.

Câştigătorul momentului

Evoluţia din teren impune Turcia. Dezideratul de decenii al Turciei este anihilarea pretenţiilor kurzilor de a-şi crea un stat naţional. Pasul în spate făcut de SUA în Siria avantajează acestă strategie a Ankarei. Pe un alt plan, Turcia va negocia pentru a primi noi fonduri de la Uniunea Europeană în schimbul promisiunii că va bloca afluxul de refugiaţi spre Europa.

Atât SUA cât şi Rusia îşi vor părăsi aliatul comun – kurzii – pentru a nu „supăra” Turcia. Nici Teheranul nu susţine un stat kurd deci va accepta tacit impunerea influenţei Turciei în regiune. ISIS va înţelege cu siguranţă evoluţia. Se va retrage din regiunea pe care Turcia şi-o doreşte ca influenţă şi se va regrupa probabil în alte zone ale Siriei.

Liderul ISIS Abu Bakr al-Baghdadi

Abu Bakr al-Baghdadi أبو بكر البغدادي, cel mai căutat om din lume, şi-a pierdut „califatul” şi acum s-ar afla în deşertul sirian, în timp ce gruparea sa Stat Islamic (SI), care a fost înfrântă şi a pierdut ultimul teritoriu pe care îl controla în Siria, nu mai este decât un grup împrăştiat de celule clandestine, scrie astăzi AFP.

Cel care controla cândva destinele a şapte milioane de oameni în mari părţi ale Siriei şi aproape o treime din Irak, pe o suprafaţă comparabilă cu cea a Marii Britanii, mai conduce acum doar trupe dislocate care nu se mai pot ele însele localiza.

Diabetic şi rănit cel puţin o dată, irakianul, a cărui moarte a fost menţionată de mai multe ori, preia acum mai mult ca oricând trăsăturile poreclei sale, „fantoma”.

După ce a supravieţuit mai multor atacuri aeriene, „el nu mai are în jurul său decât trei persoane”, spune pentru AFP Hisham al-Hashemi, specialist în mişcări jihadiste.

Fratele său Jomaa, mai în vârstă decât el, şoferul şi garda sa de corp, pe care îl cunoaşte din copilărie, şi curierul său. Împreună, ei se află în Badiya, o zonă de deşert ce se întinde din centrul Siriei până în Irak, continuă expertul. Acolo a fost ucis fiul său, Hudhayfah al-Badri, într-o peşteră unde se ascundea, în iulie 2018, de trei rachete ruseşti teleghidate.

Forţele democratice siriene (SDF), alianţă arabo-kurdă care a condus luptele împotriva SI în estul Siriei, declară că nu au nicio informaţie despre prezenţa lui Abu Bakr în Siria.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress