ActualitateArmată

Sisteme Himars pentru Armata României

România a fost inclusă de Departamentului de Apărare al SUA pe lista celor trei ţări care au primit aprobarea pentru a recepţiona sisteme de rachete sol-sol cu bătaie mare Himars. Aceste arme au nevoie de aprobarea Guvernului SUA fiind considerate sisteme speciale de apărare şi atac, supuse unor reguli speciale de export în materie de tehnologie militară americană. Informaţia a fost prezentată într-un comunicat de presă astăzi de compania Locheed Martin.

Cele trei state care urmează să primească această tehnologie de ultimă generaţie sunt România, Polonia şi Bahrain.

Sistemele HIMARS pot lovi ținte terestre de suprafață sau punctuale până la 300 de km, folosind muniții inteligente ghidate prin GPS și prin sistem inerțial.

Muniţia pentru sistemele Patriot

În această lună România a plătit a treia tranşă de rachete pentru sistemele Patriot. Suma pentru aceste muniţii a fost de 85 de milioane de dolari. Sistemele Patriot, la fel ca Himars, sunt supuse de Statele Unite unor reguli speciale de export de tehnică militară.

Achiziţia celor 4 sisteme Patriot cu muniţia aferentă are ca scop realizarea unei capabilităţi de apărare aeriană cu baza la sol care va asigura întărirea securităţii naţionale şi aliate, acest demers contribuind în mod semnificativ la consolidarea Parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii.

Este cel mai modern sistem Patriot aflat în serviciu, care este testat în luptă şi utilizat de Armata Statelor Unite.

Sistemele Himars pentru România

HIMARS Romania

Courtesy of www.armyrecognition.com

România a semnat în februarie 2018 cu guvernul SUA achiziția primelor trei sisteme de rachete sol-sol cu bătaie mare HIMARS.

Fiecare sistem are 18 instalații de lansare, iar costul total al programului este de circa 1,5 miliarde de dolari cu TVA. Sistemele HIMARS pot lovi ținte terestre de suprafață sau punctuale până la 300 de km, folosind muniții inteligente ghidate prin GPS și prin sistem inerțial. Sistemul a intrat în dotarea forțelor americane în 2005 și de atunci a mai fost achiziționat de Singapore, Iordania, Polonia, Bahrain și Emiratele Arabe Unite.

Achiziţia de sisteme Himars

Potrivit MApN, achiziția sistemelor de rachete HIMARS constituie pentru România „un interes esențial de securitate, deoarece prin realizarea acestei capabilități se asigură întărirea securității naționale și regionale, acest demers contribuind totodată în mod semnificativ la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii”.

Himars Armata Romaniei

Foto Wikipedia

Pe lângă cele 54 de lansatoare, contractul prevede și achiziția a 81 de rachete tip M31A1 Unitary și 81 de rachete tip M30A1 Alternative warhead, dar și 54 de rachete de tip ATACMS (cele care au raza de până la 300 de km), plus alte sisteme de date și vehicule. Comenzile se estimează că vor fi finalizate la sfârșitul lunii august 2021.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress