ActualitateArmată

MApN va ataca decizia instanţei privind şeful SMAp

Ministerul Apărării Naţionale va ataca decizia de astăzi a Curţii de Apel Bucureşti (CAB) prin care se respinge ca inadminisibilă cererea de anulare a decretului preşedintelui României de prelungire a mandatului şefului Statului Major al Apărării. Informaţia mi-a fost confirmată pentru Radio România Actualităţi de ministrul apărării naţionale Gabriel Leş.

Deşi nu este definitivă, decizia este executorie şi îl aduce din nou la comanda SMAp pe generalul Nicolae Ciucă până la o nouă decizie a instanţei.

Ministrul Gabriel Leş susţine că atacarea în instanţă a decretului preşedintelui Klaus Iohannis nu a fost împotriva omului sau a generalului Nicolae Ciucă. În opinia ministrului apărării, preşedintele îi putea acorda măcar 5 minute pentru rezolvarea situaţiei privind comanda Statului Major al Apărării dacă dorea găsirea unei soluţii bune pentru armată.

„La 15 ani de NATO Armata României îşi primeşte înapoi comandantul” – mă bucur că PNL a preluat această sintagmă de la mine.

Prelungirea crizei la vârful Armatei

Dacă MApN va ataca în instanţă decizia de astăzi a instaţei se va prelungi criza care are ca actor principal comandantul Armatei României. O noua decizie a instanţei îl poate suspenda din nou pe generalul Nicolae Ciucă. Sau, o decizie definitivă, va accepta pentru încă 9 luni mandatul actualului şef SMAp.

Primul militar suspendat pentru ce nu a făcut

Decizia suspendării generalului Nicolae Ciucă este unică în istoria României. Practic un militar – un general de fapt – a fost suspendat pentru ceva ce nu a comis el, pentru ceva pentru care nu este personal vinovat. El a tras „ponoasele” în urma războiului dus de politic în instanţă.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti

Potrivit Instanţei – CAB, minuta redactată după procesul de astăzi precizează:

‘Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantului Ministerul Apărării Naţionale prin ministrul Apărării Naţionale, invocată de pârâţii preşedintele României Klaus-Werner Iohannis, Administraţia Prezidenţială şi Ciucă Gh. Nicolae Ionel, ca nefondată. Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele României Klaus-Werner Iohannis, Administraţia Prezidenţială şi Ciucă Gh. Nicolae Ionel, ca nefondată. Respinge, în temeiul art. 5 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, acţiunea formulată de către reclamantul Ministerul Apărării Naţionale prin ministrul Apărării Naţionale, în contradictoriu cu pârâţii preşedintele României Klaus-Werner Iohannis, Administraţia Prezidenţială şi Ciucă Gh. Nicolae Ionel, având ca obiect anularea decretului nr.1.331/28.12.2018, ca fiind inadmisibilă în privinţa controlului judecătoresc în contenciosul administrativ asupra actelor de comandament militar definite de art. 2 alin.1 lit.l) din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ „

Generalul Ciucă va primi cheltuieli de judecată

„Obligă reclamantul Ministerul Apărării Naţionale la plata către pârâtul Ciucă Gh. Nicolae Ionel a sumei de 900 lei reprezentând cheltuieli de judecată – onorariu avocat. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, calea de atac urmând a fi depusă la Curtea de Apel Bucureşti”, se arată în minuta redactată pentru decizia instanţei.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress