Divizia 101 Aeropurtată apără România

După deciziile luate la summitul NATO de la Madrid și angajamentele asumate de președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, în România va fi staționată pe bază rotațională o brigadă americană. Militarii Diviziei Aeropurtate 101 (Asalt Aerian) au început să sosească la baza aeriană „Mihail Kogălniceanu” luna trecută și a fost deja prezentat drapelul de luptă (sâmbătă). Unitățile sunt aici în sprijinul misiunii Corpului V al Forțelor Terestre ale SUA [staționat în Polonia] pentru a întări flancul estic al NATO.

Teritoriul României va fi apărat de cea mai puternică divizie a Statelor Unite ale Americii, mare unitate care va menține pe bază rotațională o brigadă pe teritoriul țării noastre. După debarcarea din Normandia, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Divizia 101 Aeropurtată a devenit, prin experiența acumulată în lupte, cea mai de temut mare unitate a Statelor Unite.

Este singura divizie de asalt aerian din lume care dispune de o capacitate de luptă greu de egalat. Poate planifica, coordona și executa în același timp mai multe operațiuni de asalt aerian, simultane, de nivel batalion pentru a ocupa zone de luptă. Aceste operațiuni pot fi conduse de echipe mobile care acoperă distanțe mari, luptă în spatele liniilor inamice și militarii săi pot executa misiuni în medii dificile cu infrastructură limitată sau degradată. Capacitatea de desant aerian este complexă: aeronave de transport, trupe de infanterie aeropurtate, elicoptere, transportoare blindate și piese de artilerie, susținute de forțe pentru operații speciale parașutate în spatele liniilor inamice.

Divizia 101 Aeropurtata în România

Legendara divizie, cu cognomenul ”Screaming Eagles”, a ocupat în 2002 Kandaharul și a învins în 2 săptămâni trupele Al-Qaida și cele ale talibanilor din regiune.

Old Abe Screaming Eagles

Porecla „Screaming Eagles” a Diviziei 101 Airborne provine din însemnele militarilor – un vultur pleșuv pe un scut negru. Vulturul de pe emblemă este „Old Abe”, numit după un vultur pleșuv care a fost membru de onoare al miliției din Wisconsin a Armatei Uniunii.

Căpitanul John Perkins, care era proprietarul lui Old Abe, a adus vulturul cu el în 36 de bătălii în timpul Războiului Civil. Se presupune că țipătul intimidant al lui Abe putea fi auzit pe câmpul de luptă, câștigând astfel titlul unității de „vulturul care țipă” [Screaming Eagle].

În timpul războiului din Vietnam, Echipa de luptă a Brigăzii 3, Divizia 101 Aeropurtată, era cunoscută ca o „unitate nomadă”, iar soldații săi erau plasați în mod obișnuit în punctele fierbinți pentru a angaja forțele foarte antrenate ale armatei nord-vietnameze.

Jimi Hendrix Divizia 101

Probabil cel mai celebru soldat care a servit în Divizia 101 este unul dintre cei mai mari chitarişti de până acum. Jimi Hendrix a fost militar în termen în cadrul „Screaming Eagles” timp de aproximativ un an înainte de a trece în rezervă, în 1962. În 1961, lui Hendrix i s-a dat să aleagă între doi ani de închisoare sau să se alăture armatei după ce a condus mașini furate. A luat opțiunea de a se alătura armatei și a fost repartizat în Divizia 101 Aeropurtată în mai 1961.

Și istoria nu se oprește aici, pentru că se leagă de prezența militară a României în Afganistan, în cadrul operațiunii ”Enduring Freedom”. În vara anului 2002, Batalionul 26 Infanterie ”Neagoe Basarab” ajungea în Kandahar unde a fost integrat în Brigada 3, Rakkasan, din cadul Diviziei 101 Aeropurtate, sub comanda lui Michael Linnington. Colonelul american a fost primul care a utilizat și impus oficial în limbajul militar și în documentele coaliției cognomenul de ”Scorpionii Roșii” pentru infanteriștii olteni. Comandantul batalionului era atunci, în Kandahar, în 2002, actualul premier al României: Nicolae Ciucă.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress