Nicolae Ciucă: experimentele privind salarizarea şi pensiile militare trebuie oprite

În timpul audierii sale în Comisiile de Apărare din Parlament, ministrul propus al apărării, generalul (r) Nicolae Ciucă a declarat că pensiile militare şi salariile din Armata României nu trebuie asimilate cu pensii şi salarii speciale. Nicolae Ciucă a subliniat că experimentele în domeniul legislaţiei privind salarizarea şi pensiile militarilor trebuie oprite pentru că afectează moralul în instituţiile cu responsabilităţi în domeniul securităţii naţionale.

Nicolae Ciucă:

„Cei care servesc patria sunt la fel şi în faţa naţiunii sub jurământ. Au nevoie de predictibilitatea carierei militare şi de recunoaşterea statutului lor social, în acord cu misiunea pe care o au, de apărare a integrităţii teritoriale şi a suveranităţii României. Este momentul să oprim orice experimente care pot afecta moralul armatei şi, implicit, apărarea naţională”.

Batalia de la Nasiriyah from Ilie Pintea on Vimeo.

Nicolae Ciucă, declaraţii de presă după audieri

„Reporter: Cum veţi reuşi să rămâneţi, să spunem, ca independent ca în mişcare de acţiune timp de un an?

Nicolae Ciucă: Văzând şi făcând.

Reporter: De exemplu pe zona de înzestrare, că tot s-a vorbit foarte mult.

Nicolae Ciucă: Toate elementele care sunt cuprinse în programul de guvernare sunt acceptate la nivelul premierului şi, de asemenea, discutate cu ceilalţi potenţiali miniştri. Ca atare, am încredere că ceea ce este cuprins în programul de guvernare se poate derula şi desfăşura într-o linie tehnică în activitatea Ministerului Apărării Naţionalei.

Reporter: S-a vorbit foarte mult şi despre problema înzestrării – iertaţi-mă că insist. Aş vrea să înţeleg ce ajustări se pot face pe acest program, pentru că dumneavoastră aţi spus că mai mult de ajustări nu se pot face, pentru asta facem /…/

Nicolae Ciucă: Sigur că da. În momentul de faţă, pe baza analizelor care se desfăşoară în fiecare an la nivelul Ministerului Apărării Naţionale, vă pot spune că în momentul de faţă avem deja două activităţi pe care încercăm să le ducem în partea de sus a priorităţilor. Este vorba de sistemele de drone şi sistemele de avertizare timpurie, de care Armata Română are nevoie, pentru tot ceea ce înseamnă alinierea în proiectele de interoperabilitate cu forţele aliate…

Reporter: Domnule general, a fost unul dintre cei mai proşti ani în ceea ce priveşte înzestrarea militară, achiziţiile. Ştim că sunt destul de multe achiziţii blocate, anulate. În Comisie aţi făcut referire la câteva. Spuneaţi, de exemplu, la transportul 8×8, despre corvete. Puteţi să ne spuneţi punctual ce veţi face pentru fiecare dintre aceste achiziţii pentru a le debloca, pentru a le finaliza?

Nicolae Ciucă: Da. În momentul de faţă, procesul pentru derularea achiziţiei la transportorul 8×8 este temporizat, practic el este întârziat cu mai bine de opt luni de zile de către firma furnizoare, General Dynamics. Noi am avut întâlniri, chiar de curând, la nivelul Ministerul Apărării Naţionale şi noua echipă de management a venit cu un master plan care asigură că, până la finele lunii ianuarie, nu mai târziu de februarie anul viitor, să fie livrat primul lot şi astfel să se achite de prima livrare. Pe ceea ce înseamnă programele de corvetă şi rachete de coastă ele, ştiţi foarte bine, că în momentul de faţă se află în justiţie, atât la Curtea de Apel cât şi la Tribunal, mai puţin programul de rachete de coastă, vorbesc de cel de corvete, pentru că el este cel mai consistent, urmând ca în momentul în care se finalizează în instanţă disputa dintre firmele competitoare să derulăm procesul în sine de achiziţie.

Vă pot spune că tehnic, din ceea ce ştiu de la şeful departamentului pentru armamente şi înzestrare, procesul de analiză nu a stat pe loc, el a continuat, fiind în măsură ca în momentul în care se finalizează în instanţă procesul să poată merge mai departe. Referitor la rachetele de coastă procesul a fost întrerupt. El va fi reluat. În aceste condiţii, aveţi dreptate, a fost din punctul acesta de vedere un an al neîmplinirii, nerealizând achiziţiile necesare pentru capabilităţile de care avem nevoie, în schimb am avut ca posibilitate de rezervă fondurile pe care le aveam alocată pentru aceste proiecte să meargă în programele pe care deja le avem în derulare şi mă refer la sistemele Patriot şi Hamas.

Reporter: Ce se va întâmpla dacă acest guvern nu trece, veţi rămâne în civil?

Nicolae Ciucă: Da, este o decizie pe care mi-am asumat-o; dacă guvernul nu trece îmi voi păstra statutul de general în rezervă.

Reporter: Domnul Eugen Teodorovici v-a acuzat că „sunteţi un simplu purtător de uniformă şi grad” – am citat în acest moment. Ca ministru al apărării, veţi fi un general, un comandat sau un simplu soldat? Care atitudine mă refer?

Nicolae Ciucă: Îmi daţi voie să nu comentez?
Reporter: V-aţi dorit această funcţie, real?

Nicolae Ciucă: Aseară, după ce mi-a fost semnat ordinul de trecere în rezervă am zăbovit şi am scris un mesaj, în mesajul acela am spus totul. Nu este vorba nici de dorinţă, nici nu m-am gândit, dar nu mi s-a…

Reporter: A fost un ordin din partea preşedintelui?
Nicolae Ciucă: Nu a fost niciun ordin. A fost o solicitare pentru a putea, încă odată, să asigurăm tot ceea ce înseamnă partea aceasta de continuitate şi leadership profesionis la nivelul ministerului.

Reporter: Şi dumneavoastră nu aţi putut să-l refuzaţi?
Reporter: Să înţelegem că până acum nu am avut parte de un leadership profesionist la nivelurile acestui minister?
Nicolae Ciucă: Înţelegeţi ce vreţi dumneavoastră.

Reporter: Simţiţi că acceptarea acestei funcţii vă compromiţeţi în vreun fel cariera militară?

Nicolae Ciucă: Dacă astăzi eram activ nu era vorba de compromiterea carierei militare şi era vorba de compromiterea instituţiei. Nefiind militar, mi-am asumat această consecinţă şi această răspundere, ca instituţia în sine să nu fie de niciun fel afectată, imaginea instituţiei şi nici a persoanei.

Reporter: Mai am o întrebare, ce veţi face cu echipa Steaua? O veţi reînvia?
Nicolae Ciucă: Nu sunt un mare cunoscător al celor ce se întâmplă în fotbal. Ştiu că la Clubul Steaua sunt o serie de probleme şi discuţii. Daţi-mi voie să ne aşezăm, să vedem despre ce este vorba acolo şi vom lua o decizie.

Reporter: Nu aveţi nicio echipă preferată?
Nicolae Ciucă: Am o echipă preferată, trăiesc cu ea în minte, Craiova Maxima, din anii ’81-’82!

Reporter: Avem o problemă cu vaccinările şi s-a discutat, inclusiv la comisiile de sănătate, despre posibilitatea transferului Institutului Cantacuzino de la Ministerul Apărării înapoi la Ministerul Sănătăţii. Luaţi în considerare o astfel de alternativă?

Nicolae Ciucă: Realitatea în momentul de faţă este următoarea, la Institutul Cantacuzino, odată cu preluarea lui de către Ministerul Apărării Naţionale, s-au desfăşurat o serie întreagă de activităţi de revedere structurală şi organizare a lui în linii militare, de medicină militară, motiv pentru care, în momentul de faţă, orice astfel de decizie presupune o analiză cât se poate de concretă şi a se identifica consecinţele unei unui astfel de demers”.

Transcrierea RADOR.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress