Armată

Drum lin spre lumină drag camarad!

Ultima dată când m-am văzut cu regretatul Sorin Frunzăverde a fost la Reşiţa, la „celebra” Cameră de comerţ, în 2013. Mi se adresa cu „dragul meu camarad”. Mă onora acest apelativ din partea unui fost ministru al apărării.

Era un iubitor de rugby şi poate, tocmai de aceea, a „aşteptat” să se încheie Campionatul Mondial de Rugby din Japonia înainte de a ne părăsi. De altfel ultima dată am discutat cu dânsul la telefon exact pe tema acestui sport de gentelmeni. Acolo, la Camera de comerţ din Reşiţa unde îşi avea biroul, avea o colecţie cu fotografii cu echipa Romaniei de rugby. I-am amintit de cea mai importantă victorie a echipei naţionale de rugby: România-Franţa – 15-0 – din 1980. Mi-a spus că nu îşi aminteşte de acel meci. Peste ceva vreme m-a sunat şi mi-a mulţumit pentru că i-am amintit de acel meci. Meci la care eu, copil fiind, am fost în tribunele Stadionului Giuleşti.

Romania-Franta 15-0

„Enciclopedia” Sorin Frunzăverde

Sorin Frunzăverde era un personaj jovial, cu simţul umorului, dar cel mai important: era un om cult. Şi a fost, în opinia mea, cel mai bun ministru al apărării alături de Ioan Mircea Paşcu după 1990.

L-am însoţit pe fostul ministru în numeroase delegaţii în ţară. A fost alături de militari ca ministru al apărării, cunoştea absolut toţi termenii militari şi a dorit tot timpul „să ia pulsul” unităţilor şi marilor unităţi militare. El a început marile proiecte de înzestrare pentru Armata României. Puteai discuta cu el absolut orice. Te impresiona prin cunoştinţele sale în foarte multe domenii.

Puţină lume ştie că el a fost printre cei care au adus flacăra masonică în România. Era la Înaltul Grad 33, dedicat profund masoneriei.

Sorin Frunzăverde

Sorin Frunzăverde s-a stins astăzi din viaţă după suferinţa provocată de o boală care nu iartă. Afost ministru al apărării şi preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

Luni, 4 noiembrie, de la ora 10, trupul neînsufleţit va fi depus la sediul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, marţi se va afla la Catedrala din cartierul Lunca Bârzavei, iar înmormântarea va avea loc cu onoruri militare miercuri, 6 noiembrie, la cimitirul nr. 8.

Sorin Frunzăverde, născut la Bocșa pe data de 26 aprilie 1960, a fost unul din cei mai influenți politicieni postdecembrişti ai Caraș-Severinului și ai României.

De profesie inginer metalurgist, acesta a fost președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin pentru mai multe mandate, ocupând de-a lungul anilor de mai multe ori și funcția de ministru.

Absolvent al Liceului de Matematică-Fizică din Reșița, Sorin Frunzăverde a urmat cursurile Facultății de Metalurgie din cadrul Institutului Politehnic București (1980-1985), obținând diploma de inginer metalurgist. După absolvirea facultății, a lucrat ca inginer la Combinatul Siderurgic Reșița. Între anii 1991-1996 a fost președinte și director general al Camerei de Comerț și Industrie al județului Caraș-Severin, deținând de asemenea în perioada 1992-1996 funcția de consilier județean. În perioada 1996-1997 a deținut pentru prima dată funcția de președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin.

Sorin Frunzăverde a obținut în 2000 titlul de doctor în științe economice al Universității de Vest din Timișoara, iar 4 ani mai târziu pe cel de doctor în științe militare al Universității Naționale de Apărare din București.

În perioada 1997-2000 a deținut o serie de funcții ministeriale ca reprezentant al Partidului Democrat: ministrul apelor, pădurilor și mediului înconjurător (5 decembrie 1997 – 11 februarie 1998), funcție din care a demisionat odată cu retragerea miniștrilor PD din guvern; ministrul turismului (17 aprilie 1998 – 16 decembrie 1998, dată la care Ministerul Turismului a fost desființat); ministrul apărării naționale (13 martie 2000 – 28 decembrie 2000); ministrul apărării (26 octombrie 2006 – 5 aprilie 2007). CV-ul e lung.

Sorin Frunzăverde era căsătorit, avea o fiică și doi nepoți.

Dumnezeu să-l odihnească!
Drum lin spre lumină!

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*