ActualitateArmată

Bilanţul Statului Major al Forţelor Terestre pe 2018

Bilanţul Statului Major al Forţelor Terestre pe 2018 s-a desfăşurat ieri, la Bucureşti, în prezenţa şefului Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă. Forţele terestre reprezintă principala categorie de forţe din Armata României din punctul de vedere al efectivelor. Tototdată, trupele de uscat s-au bucurat de programe importante de înzestrare în ultimii doi ani, transportorul blindat Piranha V, sistemele Patriot şi rachetele anti-tanc fiind trei dintre cele mai importante programe de achiziţii pentru forţele terestre.

Bilanţul Statului Major al Forţelor Terestre pe 2018

Potrivit paginii oficiale de Facebook a şefului SMAP, generalul Nicolae Ciucă, problemele generate de trecerea în rezervă (ieşirea la pensie) a numeroşi ofiţeri, subofiţeri şi maiştrii militari continuă să fie resimţite.

Generalul Ciucă după Bilanţul SMFT

„Ședința de autoevaluare a activității Statului Major al Forțelor Terestre, pentru anul 2018, vine să confirme, încă o dată, că atât pentru forțele terestre, ca de altfel pentru întreaga Armată a României, anul trecut a fost unul plin de provocări, un an în care am continuat să ne respectăm angajamentele asumate la nivelul NATO și UE, să ne instruim alături de aliați și parteneri în cadrul exercițiilor multinaționale și să îndeplinim misiunile asumate la nivel național.

Şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă a transmis mulţumiri personalului din Forţele Terestre Române pentru modul în care şi-a desfăşurat activitatea pe parcursul anului 2018. „Rezultatele muncii acestuia au făcut ca şeful Statului Major al Forţelor Terestre să raporteze că această categorie de forţe şi-a îndeplinit întru totul misiunile”, a mai precizat şeful S.M.Ap.potrivit unui comunicat de presă.

Toate aceste deziderate nu s-ar fi realizat fără valoroasa resursă umană, cel mai important element al sistemului militar românesc!
Dinamica de personal a generat o nevoie continuă de adaptare, soluții creative și un efort extraordinar din partea fiecăruia, militar sau civil deopotrivă. Oricât a fost de greu, militarii forțelor terestre au dat dovadă de fiecare dată de profesionalism și au obținut cele mai bune rezultate atât în pregătire cât și pe timpul misiunilor pe care le-au avut de executat.

Dragi militari ai forțelor terestre,
Datorită muncii dumneavoastră, astăzi, șeful Statului Major al Forțelor Terestre a putut raporta că această categorie de forțe și-a îndeplinit întru totul misiunile!
Anul 2019 se anunță cel puțin la fel de plin de provocări. Trebuie să continuăm programele de înzestrare, să păstram coerența și să asigurăm partea de predictibilitate a acestora, întrucât este bine-cunoscut faptul că dezvoltarea unor capabilități cere resurse materiale, umane și timp!

Transformarea sistemului de învățământ militar este un element foarte important care necesită o analiză atentă. Este foarte dificil să adaptezi și sa transformi un sistem de învățământ, cu mentalitatea și valorile din prezent, care să ofere primele rezultate peste cinci-zece ani, acea resursă umană care va conduce destinele armatei peste două-trei decenii. Este nevoie de viziune, coerență și adaptare continuă!

Dorința dumneavoastră de reuși îmi dă convingerea că, oricât ar fi de dificil, suntem în măsură sa ne îndeplinim cu succes misiunile.
Felicitări pentru efortul depus!”

Generalul-maior Ovidiu-Liviu Uifăleanu

Şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Ovidiu-Liviu Uifăleanu a prezentat modul de îndeplinire a misiunilor acestei categorii de forţe, problemele curente, dar şi priorităţile pentru anul 2019. „Anul 2018 a fost unul plin de realizări pentru Forţele Terestre Române, în principalele noastre domenii de responsabilitate. În an centenar, doar dacă ne referim la cele două certificări ale structurilor NATO din ţara noastră – Comandamentele Multinaţionale ale Divizie Sud-est, respectiv Comandamentul Brigăzii Sud-Est, sunt împliniri de care suntem tare mândri”, a apreciat şeful SMFT.

Ministrul apărării Gabriel Leş

La finalul prezentării, ministrul apărării naţionale şi-a exprimat aprecierea pentru activitatea Forţelor Terestre în anul trecut. „Anul 2018 a fost, pentru Armata României, unul plin de provocări, în care obiectivele principale au fost circumscrise continuării consolidării capacităţii de apărare a ţării atât prin măsurile luate în domeniul înzestrării, cât şi în cel al pregătirii şi instruirii trupelor. Este de datoria noastră să avem un sistem militar performant, capabil să se adapteze la contextul regional de securitate, şi considerăm că, prin alocarea a două procente din PIB pentru apărare, în 2017 şi 2018, suntem pe drumul cel bun. Pot să vă spun cu certitudine că acest trend va fi continuat şi în 2019”, a spus ministrul Leş.

Referindu-se la recunoaşterea României ca un partener credibil în cadrul NATO şi UE, ministrul apărării naţionale a menţionat faptul că a fost acceptată propunerea noastră de a găzdui un comandament NATO de nivel corp de armată. „Această nouă structură, alături de cele deja existente, confirmă rolul esenţial al României, alături de Polonia, pe flancul estic al Alianţei. Prin modul în care şi-au îndeplinit misiunile curente, prin participarea la exerciţii naţionale şi internaţionale, printre care s-au numărat Dacian Lancer 18, Scorpions Fury 18, Sarmis 18, Wind Spring 18, Justice Sword 18, militarii din Forţele Terestre au demonstrat că au o pregătire foarte bună şi o colaborare excelentă cu colegii din Armatele ţărilor partenere”.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress