ActualitateArmată

Licitaţia pentru corvete: suspendată

Licitaţia pentru achiziţia celor patru corvete multirol a fost suspendată. Rezultatul procedurii de licitație pentru corvete urma să fie anunţată mâine, 12 ianuarie. Nu ştim însă dacă suspendarea licitaţiei pentru corvete are legătură cu demersurile ministrului Gabriel Leş pentru pregătirea unui nou şef la conducerea Statului Major al Apărării.

V. Ponta: Dragnea dorea schimbarea generalului Ciucă

Conform declarațiilor publice ale ministrului apărării, Gabriel Leș, pe 12 ianuarie era termenul la care urma să se ia o decizie în cazul achiziției celor patru corvete și ar fi urmat să se anunțe firma câștigătoare. Procesul de licitație a durat aproape un an. Noua amânare ridică serioase semne de întrebare în privinţa demersului privind înzestrarea Forţelor Navale cu cele 4 corvete multirol, proiect ce urma să includă şi un offset pentru modernizarea celor două fregate T22 Regina Maria şi Regele Ferdinand.

Condiţii principale în caietul de sarcini: corvetele să fie construite într-un şantier naval românesc şi contractul să includă un offset pentru mdernizarea celor două fregate T22.

Firme care au participat la licitaţia pentru corvete

Sunt trei firme care se bat pentru contractul estimat la 1,6 miliarde de dolari: Naval Group din Franța – are un parteneriat cu Șantierul Naval Constanța, Damen din Olanda – are șantierele navale din Galați și Mangalia și Fincantieri din Italia – are șantierele navale din Brăila și Tulcea.

Scandalul corvetelor

Încă de la finalul anului trecut a apărut în publicația franceză ”La Tribune” un articol în care redactorul șef pentru industrii și sevicii, Michel Cabirol, atrăgea atenția asupra intervenției unor oameni politici români în favoarea unui competitor. Jurnalistul a dezvăluit și sumele care ar fi fost licitate de cele trei companii (1,2 miliarde de Naval Group, 1,25 miliarde de către Damen și 1,34 miliarde de compania Fincantieri).

Scandalul corvetelor explodează în presa franceză

Oficialii români nu au confirmat, dar nici nu au dezmințit sumele apărute în ziarul francez. Dacă sumele sunt reale, este un precedent periculos când informații confidențiale din dosarul de licitație apar în presă, lucru ce ar putea compromite chiar procedura de achiziție.

Despre achiziţia corvetelor

Recent, ministrul Gabriel Leş a declarat că dorinţa de anulare a mandatului generalului Nicolae Ciucă de la comanda SMAp nu are legătură cu achiziţiile din armată. Cu toate acestea este ştiut că generalul Ciucă este un militar de carieră, vertical, care nu doreşte să fie implicat politic. Cu alte cuvinte un general care a refuzat înregimentarea politică pe toată durat carierei sale ireporşabile.
Cert este că suspendarea licitaţiei pentru corvete se suprapune pe acest demers al ministrului apărării de suspendare a şefului SMAp. Subiectul reprezentat de anularea licitaţiei se adaugă astfel problemei generate de gestionarea schimbării şefului SMAp.

2018: anul Forţelor Navale

În 2017 s-au bătut tobele cu informaţia că „anul 2018 va fi cel al Forţelor Navale”. Gândindu-se ca strategie, în primul rând, înzestrarea marinei militare într-o perioadă şi într-o regiune a Mării Negre dominate de Rusia. Toţi specialiştii aşteptau ca Forţele Navale să intre în linie dreaptă pentru înzestrarea cu un minim de nave de luptă maritime. S-a pornit de la cele 4 corvete multirol. S-a insistat pe un program offset care să includă modenizarea celor două fregate de tip T-22 „Regina Maria” şi „Regele Ferdinand”. Promisiunile Guvernului au mers mai departe: s-a vorbit şi de achiziţia de submarine. Şi, pentru ca tot anul să fie al marinei militare în materie de promisiuni, ministrul Mihai Fifor a mai promis încă trei fregate. Programul de înzestrare pentru încă trei fregate era deja pregătit, potrivit declaraţiei pe care ministrul Mihai Fifor mi-a făcut-o la Euroatlantica pe data de 25 octombrie 2018, de Ziua Armatei României. Un alt proiect de înzestrare legat de Marea Neagră este achiziţionarea rachetelor antinavă (Bateria de coastă), proces demarat tot în anul 2018 – Anul Forţelor Navale.

11 ianuarie 2019, tragem linia: „Anul Marinei Militare” este de fapt un an al promisiunilor.

A fost sesizat Parchetul Militar

Secretarul de stat din MApN Andrei Ignat a adus la cunoştinţă faptul că Departamentul pentru Armamente, prin semnătura sa, a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii, de natură să afecteze realizarea interesului naţional de securitate în ceea ce priveşte Programul de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională”.

Având în vedere acest aspect, precum şi faptul că, la această dată, există un litigiu pe rolul Curţii de Apel Constanţa prin care Şantierul Naval Constanţa S.A., ca parte la „Asocierea dintre Naval Grup Franţa şi Şantierul Naval Constanţa S.A.”, solicită „anularea în tot a HG nr. 48 / 2018”, act normativ care fundamentează derularea procedurii mai sus amintite, secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, a informat cu privire la suspendarea procedurii de achiziţie, până la clarificarea aspectelor semnalate.

Comunicat de presă MAPN despre programul „Corvetă multifuncțională”

„Vineri, 11 ianuarie 2019, secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, responsabil cu derularea procedurii de achiziţie aferentă Programului de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională”, a prezentat ministrului apărării naţionale un raport de informare cu privire la acest subiect.

 Astfel, secretarul de stat a adus la cunoştinţă faptul că Departamentul pentru Armamente, prin semnătura sa, a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii, de natură să afecteze realizarea interesului naţional de securitate în ceea ce priveşte Programul de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională”.

Având în vedere acest aspect, precum şi faptul că, la această dată, există un litigiu pe rolul Curţii de Apel Constanţa prin care Şantierul Naval Constanţa S.A., ca parte la „Asocierea dintre Naval Grup Franţa şi Şantierul Naval Constanţa S.A.”, solicită „anularea în tot a HG nr. 48 / 2018”, act normativ care fundamentează derularea procedurii mai sus amintite, secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, a informat cu privire la suspendarea  procedurii de achiziţie, până la clarificarea aspectelor semnalate”.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress