Scandalul corvetelor explodează în presa franceză

Din motive obscure, România încearcă cu disperare să ofere olandezilor de la Damen contractul privind cele patru corvete, deşi francezii de la Naval Group au câştigat. În acest context, Parisul este gata să intervină şi să apere oferta Naval Group, scrie Michel Cabirol, într-un articol pentru La Tribune, arată B1 Tv, citat de stiripesurse.ro.

Cabirol precizează că ministrul român al Apărării, Gabriel Leş, a declarat că Guvernul va anunţa decizia finală pe 12 ianuarie.

Damen favorizată pentru construirea corvetelor

Jurnalistul notează că unul dintre cei care înclină serios balanţa în favoarea Damen este Liviu Dragnea, „unul dintre cei mai puternici oameni din România, preşedinte al Camerei Deputaţilor şi cel care face şi apără guvernele”.

De altfel, chiar fostul preşedinte român, Traian Băsescu, a scris, într-o postare pe Facebook, faptul că Dragnea influenţează acest proces în favoarea Damen.

Numai că întreg acest proces s-a oprit într-un fir de nisip, continuă Michel Cabirol. Guvernul de la Bucureşti a primit o veste proastă la începutul lunii decembrie, când Naval Group, în colaborare cu Şantierul Naval Constanţa, a prezentat cea mai bună ofertă de preţ: 1,2 miliarde euro, faţă de 1,25 miliarde (cât a oferit Damen) şi 1.34 miliarde (cât a oferit Ficantieri).

Oferta Naval Group pentru corvete

Oferta Naval Group „a fost un adevărat duş rece pentru Bucureşti, care oricum a anulat în 2016 o licitaţie pentru achiziţionarea de corvete din cauza unor încălcări de proceduri tot în favoarea lui Damen”, mai precizează articolul Le Tribune.

În Paris, aceste atitudini, care au depăşit linia roşie, au creat exasperare la cel mai înalt nivel. Sursele La Tribune afirmă că ministrul francez al Apărării, Florence Parly, urmează să discute acest subiect cu omologul român, Gabriel Leş.

Jurnalistul mai precizează că situaţia Guvernului PSD-ALDE este cu atât mai dificilă cu cât presa din România relatează tot mai pe larg suspiciunile de corupţie în favoarea Damen din jurul acestei achiziţii. Practic, provocarea guvernanţilor este să îmbrace întreaga procedură în haina legalităţii, astfel încât contractul să ajungă la Damen fără să mai existe suspiciunile de corupţie.

Michel Cabirol aminteşte în articolul său şi că România şi Franţa au încheiat, în 2008, un parteneriat strategic. Acesta a fost reafirmat de mai multe ori, inclusiv recent.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress