Generalul Sorin Ioan a ajuns in Valhalla

Unul dintre cei mai embelematici comandanti ai Armatei Romaniei ne-a parasit… Generalul Sorin Ioan poate fi dat in orice moment ca exemplu… Si nu doar cand este vorba de cariera militara. Si-a dus cu demnitate suferinta din ultimele luni si nu a lasat sa se vada cat de rau ii pare ca se apropie de trecerea Stixului. Sau mai degraba de Valhalla, pentru ca acolo este locul acestui minunat general care a fost tot timpul cu fata intoarsa spre trupe: le-a iubit, le-a inteles, le-a ajutat sa treaca peste cele mai dificile misiuni. Cu siguranta ca Odin i-a pastrat deja locul pe care acest unic general pentru Armata Romana moderna il merita. Cand am aflat de suferinta lui, imediat dupa ce a predat comanda Fortelor terestre anul trecut, l-am sunat sa ii spun cat de rau imi pare. Mi-a spus cateva cuvinta care ma infioara si in acest moment, cand le scriu: „Radu, va rog sa nu ma uitati”. Nu avem cum sa va uitam domnule general! Am trecut impreuna peste momente dificile, umar la umar cu cei mai buni osteni ai Armatei Romaniei. Imi aduc aminte de Afganistan, Kandahar… Tabara de tranzit. Cum ne retrageam undeva pe aleile din spate pentru a „sta de taina”, pentru a pregati un interviu. Acolo, in praful acela in care ne afundam pana la glezne, in acele corturi care tineau doar de umbra noua si scorpionilor.Sorin Ioan Afganistan

Pentru cei care nu-l cunosc, generalul Sorin Ioan a fost de doua ori seful Statului Major al Fortelor terestre, a fost loctiitorul Sefului Statuui Major General, sef al misiunii militare de la Bruxelles. Cu un rol esential pentru modernizarea trupelor de uscat si pregatirea Armatei Romaniei pentru misiuni cum este cea din Afganistan. In ultimul sau interviu pentru Radio Romania Actualitati, acordat pentru emisiunea Euroatlantica, generalul Sorin Ioan s-a referit la devotamentul si profesionalismul militarilor romani:

Sorin Ioan-audio

Radu Dobritoiu: Dle general Nicolae Ciucă, vă promiteam o surpriză. Colegul meu Cătălin Purcaru a realizat un interviu pentru „Euroatlantica” cu generalul Sorin Ioan, unul dintre cei mai emblematici comandanţi din istoria forţelor terestre.

*

Reporter: Dle general, unde se situează forţele terestre în interiorul Armatei Române?

Sorin Ioan: Forţele terestre reprezintă o categorie foarte complexă, cu arme şi specialităţi variate, care lucrează integrat şi întrunit, împreună cu celelalte categorii de forţe, în misiunile cele mai complexe pentru apărarea ţării, pentru apărare colectivă şi pentru misiuni umanitare. De altfel, vedeţi, şi valoarea forţelor terestre care participă la misiuni internaţionale în Afganistan la ora actuală şi cele anterioare, din Irak, din Balcani; e o categorie de forţe foarte importantă.

Reporter:  Cât de importantă este contribuţia trupelor noastre de uscat pentru colaborarea în cadrul NATO?

Sorin Ioan: Forţele terestre sunt integrate aproape total în activităţile ţărilor membre NATO, categoriilor de forţe similare din NATO şi participă în fiecare an la un număr mare de exerciţii complexe, împreună cu militarii din celelalte armate, dar şi la misiuni reale, în teatre de operaţii, aşa cum bine cunoaşteţi.

Reporter: Aţi coordonat mai multe misiuni în Afganistan, Irak şi în Balcanii de Vest. Cum apreciaţi cooperarea dintre militarii noştri şi cei ai altor state, aliate sau nu, atât în teatrele de operaţii, cât şi cu ocazia diferitelor misiuni şi exerciţii comune?

Sorin Ioan: Eu apreciez colaborarea fiind foarte bună. Colaborarea începe înainte de misiune. Avem un limbaj comun în interiorul NATO, cu forţele terestre în celelalte armate şi continuă pe timpul misiunilor. Spiritul militar este unul de echipă şi el se manifestă şi la nivelul Alianţei. Indiferent cu ce militari, din ce ţară membră NATO, a UE sau în afara alianţelor, această cooperare şi colaborare au fost foarte bună.

Reporter: După experienţa acumulată în teatrele de operaţii este pregătit militarul român pentru noi provocări?

Sorin Ioan: Este pregătit, fiindcă experienţa militarilor din forţele terestre de aproape 12 ani în operaţii de dificultate apropiate de cele cu acţiuni de luptă a însemnat o accentuare a profesionalizării militarilor.

Sorin Ioan: Trebuie să ne imaginăm că militarii s-au rotit şi unii, care sunt de mai mulţi ani în sistemul militar, au participat la două, trei, patru, chiar cinci misiuni. Ei au devenit maturi, mult mai responsabili, pregătiţi pentru misiunile pentru care sunt destinate forţele terestre.

Reporter: Generalul maior Nicolae Ciucă este noul şef al Statului Major al Forţelor Terestre. Ce sfaturi aveţi să-i daţi?

Sorin Ioan: A, nu dau sfaturi, cum nici mie nu mi-ar fi plăcut să îmi dea altcineva sfaturi, deşi m-am consultat cu cei cu mai multă experienţă decât mine. Nu dau sfaturi. Doresc de la început să-l felicit pentru investirea în această funcţie, o funcţie de mare răspundere. Contează foarte mult când o persoană, pe lângă autoritatea legală a numirii, prin experienţa sa, se suprapune şi cu autoritatea, prin competenţă profesională şi domnul general Ciucă este unul din ofiţerii care au trecut prin toate funcţiile de comandă şi a cunoscut şi experienţa teatrelor de operaţii, atât din Afganistan, cât şi din Irak. Şi aşa cum îl cunosc eu, este un om plin de energie, este un om capabil să mobilizeze colaboratorii, subordonaţii, pentru atingerea obiectivelor. Deşi nu va fi deloc uşor, dacă am în vedere numai precaritatea înzestrării şi dotării cu unele categorii de tehnică. Sper că va avea la dispoziţie şi resurse financiare, măcar minime, pentru a demara măcar unele din programele de înzestrare din cele care sunt prioritare.

*

Radu Dobritoiu: Generalul Sorin Ioan, fost şef al Statului Major al Forţelor Terestre, cum spuneam, unul dintre cei mai emblematici comandanţi din istoria trupelor de uscat.

A fost ultimul interviu al generalului Sorin Ioan… Un om intre oameni, unul dintre cei mai buni generali ai Armatei Romaniei. Dumnezeu sa-l odihneasca!

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress