Rusia dezvoltă noi arme inteligente: drone, tunuri laser şi rachete hipersonice

Rusia continuă să se înarmeze pe fondul tensionării relaţiei cu NATO şi cu Statele Unite, totul după ce Moscova a anunţat că se retrage din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare. În decembrie anul trecut NATO a constatat că Rusia a dezvoltat şi desfăşurat în teren un sistem de rachete care violează Tratatul Nuclear, amenințând totodată securitatea euroatlantică.

Ziarul german „Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung”, citând o sursă nenominalizată din serviciile de informaţii occidentale, scria că Rusia are mai multe rachete de croazieră SSC-8 cu rază medie de acţiune decât se credea anterior. Asta înseamnă că Rusia are cel puţin 64 de astfel de rachete care pot fi armate fie cu focoase convenţionale sau nucleare. Racheta are o bătaie de până la 2.350 de kilometri. Transportând un focos convenţional de 500 de kilograme, raza de acţiune este de aproximativ 2.000 de kilometri.

În acţiuni specifice războiului hibrid, dus pe diferite canale de informare, Rusia susţine că îşi va continua procesul de înarmare şi de perfecţionare a rachetelor inclusiv a celor hiprsonice cu vizeză şi raze de acţiune superioare.

Înarmarea Rusiei cu arme ale viitorului

În emisiunea Euroatlantica realizată de subsemnatul la Radio România Actualităţi am „trecut în revistă” dezvoltările din domeniul tehnologiilor militare de armament de ultimă generaţie ale Rusiei.

Arsenalul Rusiei este prezentat din ce în ce mai des, vorbindu-se în acest moment de o triadă nucleară a Moscovei, înţelegând prin asta rachete terestre, rachete balistice intercontinentale sau rachete hipersonice. Mai multe informaţii în corespondenţa transmisă de la Moscova pentru „Euroatlantica” de Alexandr Beleavschi:

„Doctrina militară a Rusiei acordă prioritate dezvoltării şi modernizării triadei nucleare, dar şi armelor strategice nenucleare, inclusiv bazate pe principii fizice neconvenţionale. Unele din ele au fost prezentate de preşedintele Vladimir Putin în mesajul său către naţiune din martie anul trecut. Forţele de rachete strategice terestre, componenta principală a triadei nucleare, vor primi în continuare rachete mobile YARS, iar de la sfârşitul acestui an, după cum s-a declarat oficial, şi rachete balistice intercontinentale, cu focoase multiple de tip Sarmat, cu bazare în silozuri.

Conform mediilor ruse, racheta Sarmat va putea fi echipată şi cu un vehicul planor hipersonic manevrabil Avangarde, care a atins o viteză de până la 27 Mach. Putin a anunţat că sistemul va fi desfăşurat cu începere din acest an. Lista lui Putin include şi rachetele hipersonice Kinjal pentru vectori aerieni, desfăşurate deja din 2017 pe avioane MIG 31 în Districtul militar de Sud, adiacent Ucrainei şi Mării Negre.”

Înarmarea Rusiei

Rachetele Kalibr şi Kinjal

„Putin a declarat că aceste arme sunt răspunsul Rusiei la retragerea SUA din tratatul antibalistic cu Moscova şi pot depăşi orice sistem antirachetă existent sau de perspectivă. O altă armă din cele menţionate este laserul militar intrat în serviciu anul trecut. Despre el nu există practic informaţii, experţii ruşi apreciind însă că el poate fi şi o armă antisatelit. Numeroase speculaţii vizează proiectul dronei submarine Poseidon cu propulsie nucleară descrisă de mediile ruse ca o supertorpilă sau un submarin fără echipaj capabil să poarte o încărcătură nucleră de zeci de megatone. Experţii militari ruşi o numesc arma ultimei instanţe, dar în primul rând un factor de descurajare nucleară, în condiţiile demontării sistemului internaţional de control al armamentului.

Rusia acuză de altfel SUA de retragerea programatică din tratatele în acest domeniu. După ce SUA şi-a suspendat participarea la Tratatul INF, invocând încălcarea lui de către Rusia, preşedintele Putin a anunţat că Rusia va începe să dezvolte rachete intermediare şi va realiza variantele terestre ale rachetelor de croazieră Kalibr şi rachete supersonice Kinjal. Putin a declarat în acelaşi timp că Rusia nu va desfăşura rachete cu rază intermediară în Europa sau Asia, dacă în aceste regiuni nu vor fi desfăşurate rachete similare americane. „

Doctrina militară rusă

„Doctrina militară rusă prevede recurgerea la arma nucleară ca răspuns la un atac nuclear sau în cazul unui atac convenţional ce pune în pericol existenţa statului rus. În acelaşi timp, Rusia acuză SUA că, iniţiind fabricarea de încărcături nucleare de mică putere şi prin posibila desfăşurare în Europa sau Asia de rachete intermediare, coboară în mod periculos pragul unui război nuclear.”

Blindatele Stryker vor fi dotate cu rachete antiaeriene

Prin arsenalul său şi prin repoziţionarea rachetelor sale, Rusia are capacitatea de a lansa atacuri nucleare în Europa fără nicio notificare. Ca răspuns, Statele Unite vor echipa blindatele de tipul Stryker cu rachete antiaeriene cu rază scurtă pentru a contracara ameninţările aeriene.

Din Statele Unite Doina Saiciuc are mai multe informaţii în următoarea corespondenţă trasmisă pentru „Euroatlantica”:

„Pentagonul crede că rachetele de croazieră ruseşti lansate de la sol Novator 9M729, cunoscute în terminologie NATO drept SSC-8, ar putea conferi Moscovei capacitatea de a lansa un atac nuclear în Europa fără niciun fel de notificare. Pe de altă parte, oficialii americani spun că nu au niciun plan privind desfăşurarea în Europa a unei rachete înarmate nuclear din clasa Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare. Ei arată că sunt luate în considerare numai opţiuni nonnucleare şi că deciziile nu sunt iminente. Cu toate acestea, dat fiind peisajul strategic, analiştii spun că nu este o surpriză faptul că vehiculele Stryker care vor fi trimise în Europa nu sunt Strykers de fiecare zi. Ele sunt în proces de a fi înarmate cu armele antiaeriene emergente Short-Range Air Defence Shorad, inclusiv rachetele lansate de pe vehicule Hellfires, Stingers, menite să contracareze ameninţări aeriene specific asociate în multe cazuri cu Rusia.”

Stryker Shorad

Prototip Stryker Shorad

„Liderii militari spun că primul prototip Stryker Shorad va fi construit în acest an ca prim pas către producerea a 144 de sisteme iniţiale. Programul Shorad cuplat cu tunuri puternice, cu drone de atac lansate de pe vehicule şi cu arme laser în rapidă evoluţie reprezintă un efort de tranziţie la platformele de luptă blindate în ceea ce este adesea denumit mediul ameninţării marilor puteri. Cert este că Administraţia Trump şi-a reafirmat ieri în Europa foarte vocal şi categoric angajamentul faţă de NATO şi faţă de misiunea sa centrală de a se constitui într-un front comun împotriva Rusiei, semnalând însă în acelaşi timp că interesele americane vor fi întotdeauna pe primul loc. Vicepreşedintele american, Mike Pence, a trasmis un mesaj puternic ieri în Europa: „Iar vecinii noştri de la Răsărit ar face bine să nu subestimeze capacităţile forţelor noastre armate combinate”.

Transcrierea emisiunii Euroatlantica din 14 februarie poate fi consultată AICI.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress