AnalizeArmată

Bateriile de coastă: procedura de achiziţii se va relua

În prima conferinţă de presă pe acest an, ministrul apărării naţionale Gabriel Leş, a făcut mai multe precizări. Vestea bună, în domeniul achiziţiilor, este că bateriile de costă, rachetele anti-navă, vor intra în linie dreaptă ca procedură în următoarele două săptămâni. Ministrul Leş a declarat că în aproximativ 10 zile se va relua procedura de achiziţie pentru rachetele anti-navă.

Misiunea Armatei României în Mali

CSAT a aprobat participarea Armatei României la misiunea din Mali. O operaţiune de tip ONU într-o zonă extrem de dificilă din punctul de vedere al condiţiilor de mediu şi de securitate. În conferinţa de presă susţinută la sediul MApN, ministrul Gabriel Leş a făcut o serie de precizări importante despre participarea Armatei României la această misiune.

A precizat ministrul apărării naţionale Gabrlie Leş că vom participa cu forţe aeriene, cu elicoptere destinate însă pentru evacuarea militară. Este nu este vorba de o misiunea de luptă, „este vorba de o misiune de transport, de evacuare medicală” a precizat ministrul Leş. Este vorba, potrivit ministrului, de 7 elicoptere sunt în curs de modernizare de 7 ani. 3 dintre aceste elicoptere au fost deja modenizate, al patrulea urmează să fie „upgradat” luna viitoare (martie). Vor fi elicoptere aproape total noi. Aceste patru aeronave vor participa la misiunea din Mali.

Cele 4 aeronave pentru Mali vor fi pregătite pentru misiune până în luna octombrie. Vor fi elicoptere foarte bine echipate însă fără arme şi echipamente de luptă a mai declarat ministrul Gabriel Leş. La misiune vor participa aproximativ 120 de militari din Forţele Aeriene Române (FAR).

Gabriel Leş:

„Sunt şapte elicoptere care au intrat în upgradare acum aproximativ doi ani de zile. Ieri am avut o discuţie cu cei de la Braşov, sunt gata trei dintre ele, al patrulea urmează la sfârşitul lunii martie să ni-l pună la dispoziţie. Elicopterele, exceptând fuzelajul şi motoarele care sunt upgradate şi reabilitate, tot avionul este nou, este un elicopter aproape total nou. O să ne respectăm termenul de octombrie, cu toate că partenerii noştri aliaţi ne-au cerut dacă putem să mergem puţin mai repede, pentru că piloţii vor trebui să facă antrenament şi pregătire pe un elicopter aproape în totalitate nou, cu avionică nouă, cu tehnică extrem de avansată, deci un elicopter extraordinar de bine echipat din punctul ăsta de vedere, repet, fără armament.”

Altfel spus, militarii români nu vor participa la misiuni de luptă în Mali. Vor avea doar misiunea de evacuare militară cu elicoptere. 4 elicoptere modernizate vor participa la această misiune. Nu vor fi elicoptere dotate cu arme sau cu sisteme de luptă. Vor fi elicoptere destinate misiunilor de EVACUARE MEDICALĂ.

Prima misiunea a FAR într-un mediu ostil

După Afganistan, unde ofiţerii români aparţinând Forţelor Aeriene Române au deţinut comanda aeroportului din Kabul, după misiunea Forţelor Aeriene Române în Bosnia-Herţegovina, aviaţia militară va participa la o misiune extrem de dificilă. Este vorba de Mali, o misiune unde la fel ca în Afganistan miliţiile şi insugenţii dar mai ales ISIS au un cap de pod.

În Mali vorbim despre o misiune ONU susţinută de fapt de Franţa, ţara care are forţe expediţionare acolo şi care are o istorie colonială în regiune.

Participarea României la misiunea ONU din Republica Mali a fost aprobată de CSAT în luna decembrie 2018.

Soldaţi francezi Mali

Statistici misiune ONU în MALI

Potrivit statisticilor dintre ţările europene doar Germania este prezentă cu efective importante în cadrul misiunii ONU din Mali. Nu punem la socoteală Legiunea Franceză şi trupele Franţei care au o misiune specifică de luptă acolo. Germania, la fel ca România, este implicată în misiuni medicale, umanitare. Sau, ami degrabă, Germania la fel cum va fi şi România…

Misiune Armata Romaniei in Mali

Franţa, fostă putere colonială cu interese în Mali, desfăşoară misiuni contra-teroriste în regiune de mult timp. Prima misiune de contra-insurgenţă a Franţei în Mali a început în anul 2012. Ceea ce a început, din partea Franţei, ca misiune ţintită în anul 2012 a devenit ulterior Operation Barkhane.

Misiune Romania Mali

Ce nu au întrebat jurnaliştii

Foarte mulţi jurnalişti la prima conferinţă de presă a ministrului apărării naţinale Gabriel Leş pe 2019. A lipsit însă o întrebare ESENŢIALĂ: care a fost execuţia bugetară pentru apărare în anul 2018? Mai exact: cât din cele două procente din PIB au fost cheltuite?

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress