Un an de la încheierea misiunii din Afganistan

A trecut un an de la închierea misiunii NATO în Afganistan. A fost cea mai importantă misiune externă a Alianței cu pierderi semnificative de trupe și cheltuieli financiare importante. Misiunea din Afganistan a fost, totodată, un argument important pentru primirea României în Alianța Nord-Atlantică.

Misiunea NATO din Afganistan a fost cea mai dificilă operațiune a Alianței, fiind activat pentru prima dată în istorie Articolul 5 al Tratatului de la Washington care stă la baza Alianței Nord-Atlantice. A fost o misiune dificilă, cu pierderi semnificative în rândul trupelor aliate dar, totodată, a fost și operațiunea care a consolidat importanța Armatei României pentru NATO, cu impact pentru decizia de integrare a țării noastre în Alianță. Toți pentru unul și unul pentru toți, pentru prima dată pe un front dificil, pe un teatru de operații care a confirmat maturitatea Armatei României.

Într-o declarație, secretarul de stat pentru apărare din Statele Unite, Lloyd Austin a amintit că încheierea misiunii a presupus și responsabilitatea de a evacua 124.000 de afgani în timpul uneia dintre cele mai mari, mai dificile și mai periculoase operațiuni umanitare din istoria militară a SUA.

”Nicio altă armată nu ar fi putut proteja atât de multe vieți în circumstanțe atât de dificile într-un timp atât de scurt – nu doar din cauza transportului aerian sau a capacităților noastre logistice, ci mai ales datorită compasiunii imense, priceperii și devotamentului membrilor Serviciului american. 13 americani curajoși și-au dat viața pentru a-și apăra camarazii și pentru a ajuta la salvarea vieților a zeci de mii de afgani nevinovați” – precizează Lloyd Austin, preluat de site-ul Pentagonului.

România a fost una din țările cu o implicare substanțială în războiul din Afganistan, o operațiune de amploare împotriva terorismului demarată de SUA după atacurile din 11 septembrie 2001. „Misiunea Forțelor Armate ale României în Afganistan va rămâne în cărțile de istorie drept cea mai lungă, complexă şi importantă operaţie militară în afara teritoriului naţional de după cel de-al Doilea Război Mondial”, declara președintele Klaus Iohannis la finalul operațiunilor românești în țara asiatică.

Peste 32.000 de militari ai Armatei României au participat la misiunea din Afganistan, în rotaţii de câte şase luni, atât în cadrul unor elemente de comandă şi control de nivel brigadă, cât şi în cadrul unor structuri de forţe de nivel batalion, companie, pluton, echipe operaţionale de consiliere şi legătură, detaşamente din cadrul Forţelor pentru Operaţii Speciale, echipe de instructori ANA Training.

La misiuni au luat parte şi elemente de sprijin logistic din cadrul Comandamentului Logistic Întrunit, structuri din cadrul Comandamentului Comunicaţiilor şi informaticii, structuri din cadrul Forţelor Navale Române, personal de stat major încadrat în comandamente NATO şi multinaţionale.

Forţele Aeriene Române au asigurat în două misiuni diferite comanda Aeroportului Internaţional din Kabul (KAIA).

În cei 19 ani de participare cu structuri militare în Afganistan, 27 de militari români şi-au pierdut viaţa în acţiuni de luptă, iar peste 200 au fost răniţi.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress