În marja reuniunii miniștrilor apărării din NATO, de la Bruxelles, a avut loc o nouă întâlnire a Grupului de Contact pentru Ucraina.
Statele occidentale care susțin Ucraina au promis că sprijinul lor militar pentru Kiev nu se va diminua. După o nouă întâlnire, la Bruxelles, a Grupului de Contact pentru Ucraina, cu miniştrii apărării din statele membre NATO, generalul Mark Milley, șeful statelor majore interarme, a spus că preşedintele Putin a greşit crezând că războiul va fi unul scurt: „Ucraina a rămas liberă, a rămas independentă. NATO nu a fost niciodată mai puternică, iar Rusia este acum paria la nivel global. Lumea este în continuare inspirată de bravura şi rezistenţa ucrainene. Pe scurt, Rusia a pierdut; a pierdut din punct de vedere strategic, operaţional şi tactic şi plăteşte un preţ enorm pe câmpul de luptă” – a afirmat generalul din Statele Unite. Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a spus că se aşteaptă ca ucrainenii să declanşeze propria ofensivă în această primăvară, iar aliaţii occidentali acţionează pentru a se asigura că dispun de armele necesare.
Vom continua să lucrăm împreună pentru a furniza Ucrainei capacităţi depline şi credibile de luptă şi nu doar echipamente. Şi de aceea, am discutat despre sincronizarea donaţiilor noastre într-un plan integrat de antrenament şi puteţi vedea importanţa coordonării noastre în eforturile comune de a satisface necesităţile militare ale Ucrainei.
Alături de participanții la acest grup am furnizat apărătorilor Ucrainei peste 8 brigăzi de luptă. Acest sprijin include contribuții majore din partea Statelor Unite, cu blindate Stryker, Bradley și tancuri Abrams, tancurile britanice Challenger și transportoarele blindate pentru trupe anunțate luna trecută de Canada. Sprijinul include și tancurile T-72 modernizate de SUA. Cehia și Olanda.
Italia și Franța au anunțat că vor transfera Ucrainei sisteme de apărare anti-aeriană. Australia și Franța au promis că își vor mări capacitatea de producție de muniție pentru a sprijini Kievul.
Norvegia a anunțat că în următorii 5 ani va furniza Ucrainei un sprijin de 7,5 miliarde de euro ca asistență civilă și militară. Din grupul de Contact Pentru Ucraina, coodordonat de Statele Unite, fac parte peste 50 de țări care sunt reprezentate la dezbaterile în format fizic sau virtual de miniștrii și șefii apărării.