Nou șef al apărării SUA

Președintele Comitetului Întrunit al Șefilor de State Majore din Armata Statelor Unite (Chairman of the Joint Chiefs of Staff), generalul Mark A. Milley se află la final de mandat și urmează să fie  înlocuit de generalul de forțe aeriane Charles Brown Jr.

Preşedintele Joe Biden l-a nominalizezat pe şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, generalul Charles Brown Jr. pentru funcţia de preşedinte al Statului Major Întrunit, deţinută în prezent de generalul Mark Milley. Charles Brown este un pilot de vânătoare experimentat şi a comandat trupele americane din Orientul Mijlociu şi Pacific. Ca şef al Statului Major Interame, dacă va fi confirmat de Senat, el va fi și următorul consilier militar principal al preşedintelui.

Generalul Brown va deveni al doilea afro-american care va ocupa funcţia militară cu rangul cel mai înalt din SUA, urmându-i generalului Colin Powell, care a urcat în această funcţie în 1989, după ce a fost consilier pentru securitate naţională al preşedintelui Ronald Reagan. Ar fi pentru prima dată, însă, când cele două posturi de conducere ale Pentagonului sunt ocupate de un afro-american.
Fiu al unui colonel în rezervă, Brown şi-a petrecut copilăria în baze militare din California, Virginia, Oklahoma, Germania şi Texas şi a urmat cursurile Universităţii Texas cu o bursă a Corpului de pregătire a ofiţerilor rezerviști.

Mandatul generalului Mark Milley, care se încheie, a coincis cu o perioadă tumultoasă din istorie, care a inclus atacul de la Capitoliul SUA, evacuarea problematică din Afganistan şi efortul condus de americani de a antrena şi înarma Ucraina în lupta cu forţele ruseşti invadatoare. Generalul Milley s-a confruntat frecvent – şi uneori chiar în mod public – cu cel care l-a ales pentru această funcţie: fostul președinte Donald Trump.

Numirea generalului Brown a fost însă amânată în comisia de specialitate din Senatul Statelor Unite. Un senator republican s-a opus nominalizării. Senatorul Tommy Tuberville a blocat până acum peste 150 de nominalizări militare deoarece el consideră că Pentagonul folosește în mod necorespunzător fondurile guvernamentale.

Aprobarea de către Senatul SUA a promovărilor militare este de obicei fără probleme, parlamentarii fiind de acord să accelereze procedurile. Abținerea lui Tuberville nu poate împiedica însă Senatul cu majoritate democrată să voteze vreo promovare, dar poate încetini procesul de aprobare a noului șef al apărării al Statelor Unite.

 

Foto: US AIR FORCE

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*