Cooperare militară Rusia-Coreea de Nord

Rusia are nevoie de cantități mari de muniții, rachete și proiectile de artilerie pentru a continua războiul de invadare în Ucraina și apelează inclusiv la Coreea de Nord. Potrivit experților, Phenianul dispune de zeci de milioane de proiectile de artilerie și rachete care ar putea da un impuls uriaș armatei ruse. În vizita sa în Rusia, Kim Jong Un a fost însoțit de oficiali militari și din industria de armament.

După un an și jumătate de lupte în Ucraina, Rusia trebuie să-și reînnoiască stocurile de muniții pentru ceea ce ar putea fi un lung război de uzură. În paralel cu creșterea producției interne de armamente, Moscova se îndreaptă către un vechi aliat care deține un vast arsenal – Coreea de Nord. Această axă reînnoită va conduce la dezvoltarea cooperării militare între Moscova și Phenian. Recentele convorbiri între liderii celor două țări au ca principal obiectiv dezvoltarea schimburilor comerciale, cu accent pe transferul de arme și muniții dinspre Coreea de Nord spre Rusia. La schimb, Phenianul ar căuta să obţină tehnologii avansate de la Rusia pentru programele sale de sateliţi şi submarine.

În luna ianuarie, Casa Albă a prezentat imagini satelitare cu arme furnizate de Coreea de Nord grupării de mercenari Wagner, transfer desfășurat pe autostrada Tumangang–Khasan. A urmat anunțul Departamentului Trezoreriei al Statelor Unite cu privire la noi sancțiuni la mijlocul lunii august împotriva a trei entități care se presupune că au legătură cu tranzacții cu arme între Coreea de Nord și Rusia.

Dacă Phenianul va furniza Rusiei proiectile de artilerie și alte arme pentru războiul din Ucraina, Forțele Kremlinului își vor mări stocurile în scădere de muniție, dar ar fi puțin probabil să schimbe cursul conflictului, spun analiștii militari citați de Reuters. Totodată, dacă Rusia și Coreea de Nord vor stabili intensificarea cooperării strategice militare, inclusiv prin exerciții navale comune cu China și va fi reactivat fostul Tratat de prietenie, cooperare și asistență reciprocă, va fi adăugată o nouă dimensiune a provocărilor reprezentate de cei doi inamici tradiționali ai Statelor Unite. Aceasta ar fi o întoarcere la perioada din timpul Războiului din Coreea, din 1950-1953, când Uniunea Sovietică a oferit nordului comunist arme și muniții.

Se presupune că Phenianul dispune de un stoc impresionant de obuze de artilerie și rachete care ar fi compatibile cu armele din epoca sovietică, precum și de capacități de producere a unor astfel de muniții.

Șeful Statului Major General al Poloniei, generalul Rajmund Andrzejczak (Raimund Andreiciak) susține însă că Phenianul nu va vinde armament Rusiei fără a avea în prealabil aprobarea Chinei.
În luna iulie, ministrul rus al apărării Serghei Șoigu a vizitat Phenianul cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a sfârșitului Războiului din Coreea. Serviciul Naţional de Informaţii al Coreii de Sud a transmis că Şoigu pare să fi avut o întâlnire privată cu Kim Jong Un pentru a conveni asupra unei extinderi ample a cooperării militare.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*