Arme pentru Rusia de la Coreea de Nord

Statele Unite susțin că au informații despre transporturi de arme și muniții oferite Rusiei de Coreea de Nord. Casa Albă a anunță că peste 1.000 de containere cu echipamente militare și muniții au fost transferate de Coreea de Nord Rusiei pentru a susține invazia condusă de Moscova în Ucraina.

După un an și jumătate de lupte în Ucraina, Rusia trebuie să-și reînnoiască stocurile de muniții pentru ceea ce ar putea fi un lung război de uzură. În paralel cu creșterea producției interne de armamente, Moscova se îndreaptă către un vechi aliat care deține un vast arsenal – Coreea de Nord. Recentele convorbiri între liderii celor două țări au avut ca principal obiectiv dezvoltarea schimburilor comerciale, cu accent pe transferul de arme și muniții dinspre Coreea de Nord spre Rusia. La schimb, Phenianul ar căuta să obţină tehnologii avansate de la Rusia pentru programele sale de sateliţi şi submarine.

Navele rusești de transport au colectat marfă din Coreea de Nord și au livrat-o într-un port militar rus de mai multe ori în ultimele două luni, potrivit unor imagini din satelit care oferă cea mai clară dovadă că Phenianul ar putea ajuta efortul de război al Moscovei, susține publicația Washington Post. Cele două nave nu au avut nicio înregistrare oficială de transport pe această rută între Coreea de Nord și Rusia în august, când au început întâlnirile la nivel înalt între oficialii nord-coreeni și ruși, plasând aceste colaborări și schimburi de echiamente militare ca preambul pentru întâlnirea finalizată luna trecută între Kim Jong Un și Vladimir Putin.

Rusia are nevoie de cantități mari de muniții, rachete și proiectile de artilerie pentru a continua războiul de invadare în Ucraina și apelează inclusiv la Coreea de Nord. Potrivit experților, Phenianul dispune de zeci de milioane de proiectile de artilerie și rachete care ar putea da un impuls uriaș armatei ruse. În vizita sa în Rusia, Kim Jong Un a fost însoțit de oficiali militari și din industria de armament.
Phenianul a furnizat peste 1000 de containere pline cu echipamente militare și muniții în ultimele săptămâni a declarat Consilierul Național pe probleme de Securitate Jon Kirby. Casa Albă a furnizat și imagini cu cel puțin 300 de containere pregătite pentru transport în portul Najin, Coreea de Nord.

Dacă Phenianul va furniza Rusiei proiectile de artilerie și alte arme pentru războiul din Ucraina, Forțele Kremlinului își vor mări stocurile în scădere de muniție, dar ar fi puțin probabil să schimbe cursul conflictului, spun analiștii militari citați de Reuters. Totodată, dacă Rusia și Coreea de Nord vor stabili intensificarea cooperării strategice militare, inclusiv prin exerciții navale comune cu China și va fi reactivat fostul Tratat de prietenie, cooperare și asistență reciprocă, va fi adăugată o nouă dimensiune a provocărilor reprezentate de cei doi inamici tradiționali ai Statelor Unite. Aceasta ar fi o întoarcere la perioada din timpul Războiului din Coreea, din 1950-1953, când Uniunea Sovietică a oferit nordului comunist arme și muniții.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress