Navele de luptă chineze: în Kuweit

Șase nave de luptă chineze sunt staționate în Orientul Mijlociu pe fondul prezenței mari a Forțelor Navale americane în regiune. După Oman, navele militare ale Beijingului au ajuns în Kuweit. În regiune se află și importante forțe navale americane, inclusiv două portavioane.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Chinez al Apărării, cel de-al 44-lea grup operativ de escortă navală se află în operațiuni în regiune din luna mai. Săptămâna trecută grupul a efectuat un exercițiu comun cu forțele navale din Oman de unde navele de luptă chineze au ajuns în Kuweit.

În portul Shuwaih, peste 200 de persoane, printre care reprezentanți ai armatei kuweitene au primit navele de luptă chineze, Zibo, un distrugător cu rachete ghidate, fregata Jingzhou și nava de aprovizionare integrată Qiandaohu. Beijingul transmite că navele militare chineze au ajuns în Kuweit pentru o vizită de bunăvoință.

China este tot mai prezentă militar în Orientul Mijlociu după ce, în urmă cu doi ani, un alt distrugător s-a aflat în Golful Aden. Odată cu medierea chineză, în martie acest an Arabia Saudită și Iranul și-au reluat relațiile diplomatice, punând capăt la șapte ani de întrerupere a contactelor bilaterale și ridicând speculații cu privire la o scădere a influenței americane în regiune. Beijingul a criticat în mod repetat politicile israeliene împotriva poporului palestinian și a cerut rezolvarea conflictului prin înființarea unui stat palestinian independent.
Statele Unite privesc cu îngrijorare influența tot mai mare a Chinei, concurentul său strategic în Orientul Mijlociu, pe care Washingtonul o consideră o zonă istorică de influență americană. Pe măsură ce tensiunile continuă să crească în Orientul Mijlociu, navele de luptă chineze care operează în regiune au devenit din ce în ce mai importante. Prezența acestora în regiune vine într-un moment în care Statele Unite își mobilizează capabilitățile militare în apele Mării Mediterane.

Washingtonul a trimis cel mai avansat portavion american USS Gerald Ford și gruparea sa de luptă în estul Mediteranei, în timp ce grupul de atac al portavionului Dwight Eisenhower este în drum spre regiune. De asemenea, Pentagonul a anunțat recent desfășurarea unei nave de comandă în estul Mediteranei, informează Defense România.

Pe 19 octombrie, în Marea Roșie, distrugătorul USS Carney a reușit să intercepteze rachete și drone despre care Washingtonul susține că au fost lansate spre nava americană de grupul yemenit Houthi.

Cotidianul The EurAsian Times consideră că „prezența navelor de luptă chineze și americane este un indiciu clar al implicării acestor două puteri mondiale în Orientul Mijlociu, dar posibilitatea ca acestea să se confrunte direct în această regiune este încă relativ scăzută, așa cum se întâmplă uneori în Oceanul Pacific”.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*