Interviu cu colonelul în rezervă Ion Petrescu despre tensiunile israeliano-iraniene

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (16 aprilie, ora 22:20) – „Agenda globală” – Realizator: Radu Dobriţoiu.

Suntem în direct cu colonelul în rezervă Ion Petrescu, analist militar, fost şef al trustului de presă al armatei. Bună seara, domnule colonel.
Ion Petrescu: Vă salut, domnule Radu Dobriţoiu şi mulţumesc frumos pentru invitaţie.

Realizator: Domnule colonel, ce şi-a dorit şi ce a obţinut Iranul?

Ion Petrescu: Iranul şi-a dorit o demonstraţie, un show of force, o demonstraţie a forţei sale pe care a clamat-o atâta timp, mai ales înainte de pandemie, când se lăudau generalii iranieni în fiecare zi cu o nouă invenţie, cu o nouă armă de speriat în Orientul Mijlociu. Bineînţeles că era o păcăleală zilnică, luată în derâdere de presa occidentală foarte bine informată. La arhitectura de securitate sintagma folosită de dumneavoastră, totuşi, vreau să menţionez că această eficienţă de 99% a fost datorată faptului că operaţiunea a fost coordonată de Comandamentul Central American de la Tampa. Înainte de a începe operaţiunea iraniană care fusese, de fapt, anunţată de preşedintele Joe Biden, dovadă că serviciul de informaţii al armatei americane a funcţionat foarte bine, a poposit în Israel, comandantul Centcom şi după încheierea operaţiunii, adică duminică, i-a mulţumit comandantul armatei israeliene, lui şi comandamentului american menţionat, pentru calitatea coordonării aliaţilor, pentru că în sprijinul Israelului au venit ţări importante, precum Franţa, Marea Britanie, Germania, şi aici fac menţiunea pentru neiniţiaţi că Germania are un tratat cu Israelul, care include articolul prin care punerea în pericol a integrităţii teritoriale a statului israelian şi chiar a existenţei sale necesită intervenţia armatei germane, un lucru pe care Iranul ar trebui să-l ia în calcul, deoarece armata germană, aşa cum a dovedit atunci când a fost pusă în situaţii deosebite, dovada acum în Lituania unde a trimis o brigadă, deci are capacitatea de disloca o brigadă de luptă, deci Germania este un stat care, pe plan militar, în limita bugetului pe care l-a asigurat, mic, Angela Merkel şi-a menţinut capacitatea de a acţiona. Iranul ameninţă acum că va reacţiona la orice modalitate israeliană de a lovi teritoriul iranian, adică rachete, drone. Deci, practic, cine a făcut primul acest gest reprobabil, să nu uităm că există o victimă, au lovit o fetiţă palestiniană, culmea ironieim, deşi acţiunea Iranului a fost declanşată pentru a arăta populaţiei palestiniene din Gaza că statul molahilor este de partea populaţiei asuprite de israelieni.

Realizator: Domnule colonel, putem spune că, pentru prima dată în istorie, am avea un război purtat la distanţă, peste alte ţări, între două state rivale de decenii?

Ion Petrescu: E o afirmaţie interesantă. Şi în momentul la care discutăm, uitându-mă pe ultimele tentative de mediere, începând de la preşedintele rus Vladimir Putin, care a discutat la telefon cu omologul iranian, continuând cu demersul ministrului intern de externe, care a discutat cu omologii săi din /…/ şi din Israel şi cu demersul pe care l-a făcut premierul britanic, care a insistat pe necesitatea menţinerii unui echilibru şi a unei atmosfere paşnice în Orientul Mijlociu, cred că aceste demersuri, totuşi, vor fi luate în calcul de cabinetul israelian. Pentru că, altfel, altfel, să ne gândim, bine, şi Israelul loveşte obiective, strategice pe teritoriul Iranului. Iranul probabil că va replica cu ce are, dar va replica. Şi care ar fi pasul următor? O confruntare pe care, practic, nu o doreşte nimeni.

Realizator: Domnule colonel, unde se situează România între cele două ţări, între replicile cu rachete dintre Israel şi Iran?

Ion Petrescu: România şi-a păstrat poziţia echilibrată. În sensul că a dezavuat în mod repetat ceea ce poate să aducă atingeri integrităţii teritoriale, suveranităţii naţionale şi existenţa unui stat sau altul, a se vedea poziţia consecventă a ţării noastre în problema agresiunii militare ruse în Ucraina, care a fost condamnată de la cel mai înalt nivel şi ulterior, România a dovedit că este un bun vecin şi a oferit naţiunii ucrainene, oficialilor de la Kiev numeroase dovezi pragmatice de ajutorare a armatei ucrainiene. Deci, ne aflăm de partea bună a forţei, a forţei celor care nu doresc un nou conflict militar de proporţii în Orientul Mijlociu, în condiţiile în care cel din Ucraina încă nu au ajuns la o finalitate, iar negocierile de pace sunt respinse cu îndârjire de ambele ţări implicate, Ucraina şi Federaţia Rusă.

Realizator: Atacul în replică al Israelului poate fi cibernetic sau atac convenţional?

Ion Petrescu: E bună întrebarea. Eu cred că va fi, dacă va fi, am mari dubii, dar dacă va fi, va fi şi, şi, şi cibernetic, pentru că are Israelul această capacitate. Am fost în armata Israelului şi m-am convins, iar din perspectiva forţei aeriene a Israelului, a avioanelor moderne cu care sunt dotaţi şi care lucrează în forţele aeriene ale Tsahal-ului forţele de apărare ale Israelului, într-adevăr, ei ar putea să lovească obiective relevante. Un important post de televiziune internaţional a difuzat o hartă a locaţiilor unde se află cele trei centrale nucleare iraniene care sunt avute în vedere în programul iranian de producere a unor arme nucleare. Oficial, Iranul nu are încă arme nucleare. Neoficial, de foarte multă vreme Serviciul de Informaţii German, BND-ul, a dat semnale că, în baza estimărilor lor, ar avea cel puţin de la trei arme nucleare în sus. Dincolo de aceste speculaţii, pentru că nu sunt informaţii confirmate de surse oficiale, da, Iranul este o ţară care ar avea potenţialul teoretic de a răspunde nuclear la loviturile israeliene, după cum şi Israelul este în posesia a 100 de lovituri nucleare. Ei le-au poziţionat sub centralele lor hidroelectrice.

Realizator: Ce şanse are Iranul, domnule colonel, cu atâtea probleme interne, inclusiv economice, să ducă un conflict direct, şi nu prin interpuşi, ca până acum, cu Israelul?

Ion Petrescu: Cea mai mare şansă este să se prăbuşească regimul ayatollahilor, care nu a adus decât întuneric naţiunii iraniene. Să nu uităm că această naţiune este una tânără şi media de vârstă actuală este cea de 40 de ani. Iranienii sunt un popor dinamic, un popor care are capacitatea de a crea. În acelaşi timp, trebuie să accepte cenzura preoţilor care conduc şi această situaţie nefirească, să ne aducem aminte de războiul între Iran şi Irak, în care au pierdut şi-au pierdut vieţile foarte mulţi iranieni. Da, Iranul are şansa să scape de regimul prelaţiilor, dacă lucrurile degenerează.

Realizator: Vă mulţumesc foarte mult. Am fost în direct cu colonelul în rezervă Ion Petrescu, analist militar, fost șef al trustului de Presă al Armatei.

Transcriere RADOR

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*