Liderii mondiali fac apel la calm către Israel

Liderii mondiali au făcut apel la calm în urma atacurilor aeriene pe scară largă ale Iranului asupra Israelului, mulți exprimându-și îngrijorarea profundă cu privire la perspectiva unui conflict regional mai larg.

Loviturile Iranului, despre care forțele de apărare israeliene spun că au implicat peste 300 de drone și rachete împotriva țintelor militare din Israel, au amplificat temerile de un conflict răspândit într-o regiune care se confruntă deja cu războiul în desfășurare din Fâșia Gaza.
Asaltul aerian a dus la pagube limitate, armata israeliană spunând că sistemul său de apărare aeriană Iron Dome a interceptat 99% dintre dronele și rachetele lansate de Iran.

Iranul spune că ofensiva sa aeriană a venit ca răspuns la un atac israelian asupra complexului ambasadei sale din capitala siriană Damasc, la începutul acestei luni.

Atacul direct al Iranului cu drone și rachete asupra Israelului, care a durat câteva ore sâmbătă seara, a schimbat termenii de angajament stabiliți de mult timp între cele două state adversare. De asemenea, a adus Orientul Mijlociu mai aproape de un conflict mai larg care, dacă nu va fi controlat, va avea efecte grave și destabilizatoare în întreaga regiune.

Tensiunile iraniano-israeliene mocnesc de mult în umbra Orientului Mijlociu. De la revoluția din 1979, Iranul a adoptat o poziție anti-israeliană și, ca parte a strategiei sale de descurajare, a cultivat și finanțat sprijinul pentru rețeaua „axei de rezistență” din Liban, Siria, Irak, Yemen și Palestina, care înconjoară granițele Israelului.

Astăzi, aceste grupuri, care îl includ pe Bashar al Assad, rebelii houthii, Hezbollah și Hamas, grupările politice și milițiile irakiene, nu mai sunt mandatari, ci mai degrabă parteneri care au autonomie internă și se coordonează la nivel transnațional cu Iranul.

Atacurile din 7 octombrie au forțat Israelul să urmeze o nouă abordare împotriva Iranului și a axei mai largi, deoarece au dezvăluit că, prin strategia anterioară, Israelul nu a reușit să-și asigure securitatea.

Mesajul consecvent al Iranului a fost că încearcă să evite un război regional mai larg, iar acest lucru poate fi luat în considerare în calculele Israelului în jurul noii sale abordări.

Iranul a încercat de mult să-și apere rolul în axa creată sub egida negării plauzibile. Mai mult decât atât, până în weekendul trecut, Teheranul nu a răspuns direct provocărilor israeliene, alegând să externalizeze eforturile de răzbunare către grupările pe care le coordonează sau să evite complet confruntarea direct – ducând la multe critici interne și regionale care induc ideea că Iranul și-a pierdut capacitatea de descurajare.
Loviturile directe și țintite asupra Israelului, care vizează restabilirea descurajării iraniene, au demonstrat, de asemenea, apetitul pentru risc al Teheranului.

Pentru Teheran, răspunsul său a fost menit să definească noi linii roșii în conflictul său cu Israelul, arătând clar că Iranul ar putea și va lua lucrurile în propriile mâini în cazul în care campania de atacuri a Israelului împotriva Iranului și a partenerilor săi continuă.

Timpul ar putea fi, de asemenea, cheia gândirii Iranului. Conștient de faptul că o escaladare directă mai largă cu Israelul și între Israel și Hezbollah este la orizont, Teheranul a încercat, de asemenea, să accelereze cronologia, calculând că orice escaladare poate fi mai bine jucată înainte de alegerile din Statele Unite.

Concluzia după atacurile iraniene este clară: atacul a fost un eșec masiv, având în vedere rata aproape perfectă de interceptări a dronelor și rachetelor iraniene de către arhitectura de apărare antirachetă stratificată a Israelului.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*