Evaluarea informațiilor israeliene și a potențialului eșec pentru atacurile din 7 octombrie

Atacul devastator al Hamas a surprins Israelul și a reprezentat un eșec masiv pentru serviciile sale de informații. Mai mulți experți din cadrul Centrului pentru studii strategice și internaționale, cu sediul la Washington, au analizat diferite aspecte ale acestui eșec.

După atentatele din Statele Unite, din 11 septembrie, comunitatea internațională a făcut din spionajul financiar și din finanțarea organizațiilor extremiste un pilon cheie al combaterii terorismului. Cu toate acestea, nu au existat informații care să avertizeze în legătură cu finanțarea operațiunii Hamas. Jessica Davis de la Centrul pentru studii strategice și internaționale susține că este incredibil că Hamas a planificat, procurat și finanțat atacurile din 7 octombrie, probabil pe parcursul a cel puțin doi ani, fără a fi detectat de serviciile israeliene de informații. Atacul a fost complex și costisitor. Este prea devreme să spunem cât ar fi costat – asta va necesita o analiză atentă a diferitelor componente ale atacului, de la antrenamentul înainte de atac până la achiziționarea de arme plus alte informații. Dar ceea ce se știe este că unul dintre cele mai scumpe atacuri din istorie a fost 11 septembrie 2001. Ajustat pentru inflație, acel atac a costat 850.000 de dolari. Atacurile din Israel au implicat o combinație de mii de rachete și mii de luptători Hamas înarmați care au spart un gard de graniță și au atacat cu bărci cu motor și parapante. Atacurile din 7 octombrie vor depăși fără îndoială pragul milionului de dolari. Faptul că serviciile de informații israeliene, precum și comunitatea internațională de informații (în special rețeaua Five Eyes de partajare a informațiilor), au ratat activități de achiziții, planificare și pregătire de milioane de dolari de către o entitate teroristă cunoscută este extrem de îngrijorător – a elaborat Jessica Davis.

Înainte de 7 octombrie, era bine stabilit că Hamas era mai capabil decât au demonstrat operațiunile sale recente, dar intenția sa aparent pragmatică a restrâns sfera acțiunilor sale. A condus atacuri periodice împotriva Israelului, dar aceste atacuri nu au fost atât de frecvente sau letale. În aceste circumstanțe, israelienii s-au implicat într-adevăr în analiza organizației teroriste, dar cele două părți au exercitat o oarecare reținere și păreau să fi gestionat conflictul, evitând escaladarea.

Dar, după cum a fost clar pe 7 octombrie, acest calcul a eșuat atunci când un grup de înaltă capacitate a reușit să ascundă o schimbare de intenție. În cele din urmă, deși Israelul va trebui să investigheze modul în care Hamas a reușit să pătrundă cu succes în apărarea sa și să ascundă planificarea atacului, eșecul central al informațiilor a fost detectarea schimbării intenției Hamas, evaluează Tricia Bacon de la Centrul pentru studii strategice. Un alt expert al centrului, Daniel Byman, susține că rapoartele serviciilor de informații militare israeliene și Shin Bet, agenția de informații internă a Israelului, care are responsabilitatea pentru Gaza, au transmis informațiile necesare prim-ministrului Benjamin Netanyahu și consilierilor săi seniori despre intențiile și capacitățile Hamas, totuși aceste agenții își asumă deja responsabilitatea pentru un masiv eșec.

Cu toate acestea, factorii de decizie israelieni poartă probabil o responsabilitate considerabilă. Ei au dat prioritate Iranului și violenței în creștere din Cisiordania, precum și tulburărilor din Israel. O parte din răspunsul politicii israeliene ar fi putut proveni dintr-o analiză atentă a informațiilor, dar s-ar putea datora și intereselor Israelului, bazate pe convingerea că provocarea Hamas a fost gestionată eficient.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*