RPC, Rusia și SUA în contextul crizei din Orientul Mijlociu

Pe fondul crizei din Orientul Mijlociu, Rusia și China și-ar dori o modificare a echilibrului mondial în raport cu Statele Unite ale Americii. Luna viitoare președintele chinez Xi Jinping ar putea accepta o invitație din partea președintelui american Joe Biden de a se întâlni la San Francisco.

După ce Rusia a invadat Ucraina, Statele Unite au căutat să izoleze Kremlinul și să facă presiuni asupra Chinei pentru a păstra distanța de Moscova. Dar odată cu războiul din Israel situația geopolitică se poate modifica foarte mult. Statele Unite au prezentat Rusia drept perturbator al ordinii internaționale în cadrul Consiliului de Securitate ONU, președintele Joe Biden promițând organismului mondial că Washingtonul își va folosi vetoul doar cu moderație. Dar, în acest context, Rusia și China, în Consiliul de Securitate ONU, au blocat și vor opri orice proiect de rezoluție propus de Washington pentru Israel și Gaza.

Avem totodată și războiul din Ucraina: invazia Rusiei în țara vecină nu a fost condamnată de China. Din contră: conflictul din Ucraina a condus la o apropiere a Moscovei de Beijing. O altă regiune în care constatăm intersectarea dintre Rusia, China și Statele Unite este Indo-Pacific, Marea Chinei de Sud sau Marea Japoniei unde China și Rusia au realizat exerciții comune cu nave de luptă.

Aceste ciocniri la nivel înalt între Statele Unite, Rusia și China sunt determinante și pentru viitorul situației din Orientul Mijlociu. Prezente în regiune de mult timp, Statele Unite consideră că au un punct de vedere mai important decât China, Rusia susține Iranul care subliniază că este principala putere regională în regiune, China se implică diplomatic cât și militar printr-o flotă importantă trimisă în Orientul Mijlociu. Statele Unite şi-au consolidat semnificativ puterea navală în Orientul Mijlociu în ultimele săptămâni cu două portavioane, nave de sprijin şi au crescut numărul aeronavelor de luptă din regiune.

Statele Unite au cerut Chinei în repetate rânduri să joace un rol mai important în criza din Orientul Mijlociu, proporțional cu aspirațiile sale globale și au cerut să-și folosească influența asupra conducătorilor religioși ai Iranului care susțin Hamas. Cu resurse diplomatice și de securitate limitate în Orientul Mijlociu, China are un interes dublu în menținerea Statelor Unite concentrate asupra crizei, susține Jonathan Fulton, expert în cadrul Consiliului Atlantic. El a adăugat că interesul principal al Beijingului pentru Orientul Mijlociu este economic, a doua cea mai mare economie a lumii fiind puternic dependentă de petrolul importat din regiune.

Rusia pare să nu fie deranjată de criza din Orientul Mijlociu pentru că această evoluție distrage atenția cât și suportul militar pentru Ucraina. Moscova încearcă, totodată, să recâștige anvergura diplomatică internaționlă din anii 90 prin contacte directe cu Turcia, cu Iranul dar și cu Hamas și Autoritatea Palestiniană. Rusia speră ca situația din Orientul Mijlociu să se întoarcă împotriva Statelor Unite, același interes avându-l probabil și China.

Un raport publicat de comisia de specialitate din Congresul SUA menționează că Statele Unite trebuie să se pregătească pentru posibile războaie simultane cu Rusia și China prin extinderea forțelor sale convenționale, întărirea alianțelor și îmbunătățirea programului de modernizare a armelor nucleare.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*