Iordania a solicitat sprijinul SUA

Iordania, un aliat convins al Statelor Unite, a cerut Washingtonului să desfăşoare sisteme de apărare aeriană Patriot pentru a-şi consolida apărarea frontierei într-un moment de tensiuni regionale şi conflicte sporite.

Iordania este îngrijorată că bombardarea Fâşiei Gaza de către Israel după atacul Hamas din 7 octombrie s-ar putea extinde într-o conflagraţie regională. Pentru a-şi consolida protejarea frontierei Regatul Hașemit a solicitat sprijin Statelor Unite cu sisteme de rachete de apărare aeriană Patriot, informează Armata Iordaniei prin vocea purtătorului de cuvânt, generalul de brigadă Mustafa Hiyari, citat de Reuters.

Sistemele americane Patriot au fost staţionate în Iordania în 2013, în urma unei revolte în Siria, unde regatul se temea că un război civil s-ar putea răspândi şi ar putea aprinde un conflict regional.

Hiyari a negat informaţiile de pe reţelele de socializare conform cărora Pentagonul a folosit baze iordaniene pentru a transporta unele din echipamente şi arme din depozitele sale în Israel, cu scopul de a contribui la consolidarea războiul în Gaza.

Cu toate acestea, Pentagonul a folosit instalaţiile militare iordaniene în ultimele luni, pe măsură ce Washingtonul şi-a consolidat postura militară în regiune, au spus diplomaţi occidentali, potrivit Agerpres.

Statele Unite şi-au mărit semnificativ puterea navală în Orientul Mijlociu în ultimele săptămâni cu două portavioane, nave de sprijin şi au crescut numărul aeronavelor de luptă din regiune.

Statele Unite trimit una dintre cele mai bune brigăzi de forță rapidă din lume în Orientul Mijlociu. A 26-a unitate expediționară a pușcașilor marini, ambarcată pe nava de asalt amfibiu USS Bataan se îndreaptă spre Canalul Suez.

Acest lucru va aduce unitatea de pușcași marini americani mai aproape de Liban și Israel, în condițiile în care SUA și-au avertizat cetățenii să părăsească Libanul. Una dintre sarcinile tipice ale unei unități expediționare a Corpului Pușcașilor Marini este de a asista civilii la evacuare.
Statele Unite au declarat că există un „risc sporit” de extindere a conflictului din Orientul Mijlociu în alte părți ale regiunii, în condițiile în care grupurile susținute de Iran continuă să atace forțele americane.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*