Războiul din Ucraina

Forțele ucrainene se pregătesc pentru o campanie de lovituri ale Rusiei pe perioada iernii după o nouă serie atacuri cu drone rusești care au țintit și o zonă din apropaiere unei centrale nuclearo-electrică (Hmelniţki). Lupte intense continuă pe frontul din estul Ucrainei unde ministrul rus al apărării și-a vizitat soldații pentru a le acorda decorații. Forțele ucrainene avansează în vestul regiunii Zaporojie și continuă operațiunile la Bakhmut.

Lupte intense au loc pe frontul din Estul Ucrainei, în zona Avdiivka, o localitate cunoscută şi sub numele de Poarta către Doneţk, regiune pe care forţele ruse încearcă să o cucerească de la începutul războiului. Pierderile suferite în acea zonă l-au determinat pe Serghei Șoigu să îl schimbe pe comandantul trupelor rusești responsabil de ofensiva de la Avdiivka. Ruşii continuă să atace, în încercarea de a încercui localitatea apărată de aproximativ 10.000 de luptători ucraineni. Prin aceste manevre, Moscova pare să încerce să încercuiască şi să blocheze într-o zonă restrânsă forţele Ucrainei.

Tot pe frontul de Est, ministrul rus al apărării a vizitat Oblastul Donetsk-Zaporojie unde i-a decorat pe militarii care participă la lupte în regiunea Herson, susținând că aceste unități au respins cu succes operațiunile ofensive ucrainene, informează Institutul pentru Studiul Războiului.
La rândul lor, forțele ucrainene au avansat în vestul regiunii Zaporojie și au continuat operațiunile ofensive în apropiere de Bakhmut.

Luptele continuă şi în alte părţi din sudul şi estul Ucrainei. Statul Major de la Kiev a transmis că rușii continuă să atace Kupiansk, Lîman, Marinka, Șahtior și Zaporojie, în total, având loc pe front, doar în 24 de ore, aproximativ 80 de confruntări armate.

Tot în această săptămână, Rusia a exersat o lovitură nucleară masivă cu rachete balistice. Exerciţiul, care s-ar fi desfăşurat sub conducerea preşedintelui Vladimir Putin, a implicat livrarea unui „răspuns la un atac nuclear inamic”, a declarat ministrul apărării, Serghei Şoigu, la televiziunea de stat, potrivit BBC. Testele au inclus o rachetă balistică intercontinentală lansată de pe un cosmodrom din regiunea Arhangelsk, o rachetă balistică lansată de pe un submarin nuclear în Marea Barents şi bombardiere TU-95 care au lansat rachete de croazieră, susţine Moscova. Este vorba de triada nucleară: rachete intercontinentale, submarine de atac și bombardiere strategice.

Anunţul exercițiului a avut loc în aceeaşi zi în care Parlamentul Rus a aprobat retragerea ţării din tratatul de interzicere a testelor nucleare.
Și dinspre Kiev vin vești legate de armamente: ministrul industriilor strategice, Oleksandr Kamişin, a anunţat că, până la sfârşitul anului, Ucraina va produce lunar zeci de mii de drone. Aceasta este sfera care creşte chiar mai repede decât muniţia şi armele de luptă, a afirmat Kamişin, la Forumul NATO-Industry de la Stockholm. El a adăugat că producţia de proiectile a crescut semnificativ în Ucraina, dar Kievul, la fel ca până acum, se bazează în principal pe aprovizionarea de la parteneri.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*