Hamas și riscul escaladării conflictului

Hamas a menținut legături cu mai multe puteri și organizații regionale din Orientul Mijlociu încă de la crearea sa în 1987. Fie că este vorba de finanțare, ajutor militar sau sprijin ideologic, mișcarea islamistă palestiniană poate conta pe mai mulți aliați regionali în lupta sa cu Israelul. După atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, țările și organizațiile care susțin mișcarea islamistă palestiniană și-au făcut vizibilă susținerea.

Unii analiști susțin că Doha sprijină financiar Hamas. „Sprijinul lor financiar de 30 de milioane de dolari pe lună este dovedit și este public”, a declarat Didier Billion, director adjunct al Institutului Francez pentru Afaceri Internaționale și Strategice. Sprijinul financiar a început în urmă cu cinci ani pentru a evita „o criză umanitară majoră în Gaza”, după cum a informat în 2018 ziarul francez Libération. Aceste transferuri de numerar au avut loc cu aprobarea israelienilor și a comunității internaționale, a informat The Times of Israel pe 8 octombrie. Legăturile Qatarului cu Hamas nu sunt doar financiare, ci și politice. Șeful Hamas, Ismail Haniyeh, are principala reședință la Doha din 2012, iar biroul politic al mișcării islamiste este situat în capitala Qatarului.

Iranul, una dintre puterile regionale din Orientul Mijlociu, menține, de asemenea, legături strânse cu Hamas. Există „două niveluri” în relația dintre Teheran și mișcarea islamistă, potrivit lui Didier Billion. „La nivel public, Iranul sprijină cauza națională palestiniană, cu un sprijin important pentru Hamas”. De fapt, Iranul formează – împreună cu Hamas, mișcarea Jihadul Islamic Palestinian și grupul libanez Hezbollah – așa-numita „Axă a Rezistenței” împotriva Israelului. Aceasta este una dintre componentele fundamentale ale politicii externe iraniene în Orientul Mijlociu. „Al doilea nivel nu este public: constă fie din ajutor financiar, fie din ajutor logistic din partea Gărzilor Revoluționare”. În general, Teheranul finanțează toate grupurile armate palestiniene cu aproximativ 100 de milioane de dolari pe an, potrivit unui raport al Departamentului de Stat al SUA publicat în 2020. „Sprijinul militar este oferit prin transferul de tehnologie iraniană”, a spus Wassim Nasr, jurnalist FRANCE 24 specializat în mișcări jihadiste.

Turcia are o tradiție de lungă durată de a sprijini cauza palestiniană. Președintele Recep Tayyip Erdogan și-a reiterat sprijinul în iulie anul trecut, când a spus: „Înființarea unui stat palestinian independent cu Ierusalimul de Est ca capitală în cadrul granițelor din 1967, pe baza parametrilor ONU este esențială pentru pacea și stabilitatea întregii noastre regiuni”.

În comparație cu Qatar și Iran, sprijinul Turciei este mai mult retoric și „politic” decât financiar sau militar. Guvernul turc nu a menținut legăturile doar cu Hamas, ci și cu Autoritatea Palestiniană, Erdogan primindu-i pe ambii lideri la Ankara în iulie anul trecut.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*