Ameninţarea unei invazii ruse a Ucrainei

NATO are în Europa patru grupuri de luptă multinaţionale, comandamente de mari unităţi, o brigadă operaţionalizată în România. În aceste zile ajung în Germania şi România trupe suplimentare din Statele Unite, ţară care are pregătiţi 8.500 de militari ca forţă de reacţie rapidă în sprijinul aliaţilor din NATO.

Pe fondul exerciţiilor militare de amploare, desfăşurate la graniţa cu Ucraina, Federaţia Rusă continuă să îşi mobilizeze trupele în bazele deja construite în puncte strategice. După Războiul Rece, acestea sunt cele mai ample manevre militare şi mobilizări ale Rusiei, fiind aduse efective de la mare distanţă pentru a fi poziţionate la frontiera cu Ucraina.

Am continuat să observăm, inclusiv în ultimele ore, capacităţi suplimentare care se deplasează din alte părţi ale Rusiei către graniţa cu Ucraina şi Belarus. De asemenea, vedem semne că alte grupuri de luptă sunt pe drum,

a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Ameninţarea unei invazii ruse a Ucrainei Ameninţarea unei invazii ruse a Ucrainei a sporit importanţa pe care Occidentul o acordă apărării a Europei de Est, fiind aplicate planuri complexe de contingenţă ce includ şi consolidarea efectivelor din regiunea care timp de decenii a fost o zonă de tampon cu Rusia. NATO are în Europa patru grupuri de luptă multinaţionale de dimensiunea unui batalion în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia, care funcţionează pe bază de rotaţie. Fiecare dintre ele este condus de Marea Britanie, Canada, Germania sau Statele Unite şi conţine trupe din mai multe ţări membre. Alte facilităţi aflate la dispoziţia NATO în regiune includ un sistem defensiv de apărare antirachetă în România, conceput pentru a detecta, urmări, angaja şi distruge rachetele balistice din atmosferă. O instalaţie similară din Polonia urmează să devină operaţională în acest an.

Dublarea efectivelor americane din România

În România, la baza de la Mihail Kogălniceanu sunt cartiruiţi deja 900 de militari din Statele Unite şi aceste efective vor creşte în următoarea perioadă, declară purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby:

Trupele americane reasigură şi furnizează capabilităţii adiţionale în România. Amintesc că avem deja în România 900 militari, aşadar aproape vom dubla efectivele cu cei o mie de militari care ajung în aceste zile.

În privinţa trupelor franceze care ar urma să ajungă în România nu există încă informaţii despre numărul acestor efective. Ministrul apărării naţionale, Vasile Dîncu, estimează că vor sosi în această lună şi va fi probabil un grup de luptă format din aproximativ o mie de militari. Pe fondul exerciţiilor militare de amploare, şeful Statului Major American, generalul Mark Milley, a avut o discuţie telefonică ieri cu omologul său belarus, generalul Viktor Gulevici, pentru a preveni eventualitatea unor incidente nefericite, în condiţiile în care Belarus a început importante manevre militare cu Rusia. Potrivit estimărilor, exerciţiile de amploare din apropierea graniţelor Ucrainei vor fi conduse de Rusia şi Belarus timp de cel puţin 10 zile. La aceste manevre participă aproximativ 30.000 de militari.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*