Președintele Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore din Armata Statelor Unite, generalul Mark Milley pledează pentru ordinea bazată pe reguli și descurajare în ”Noua Eră”. El susține că istoria geostrategică a acestui secol va fi determinată de relația dintre China și Statele Unite și cei care vor rămână în competiția geostrategică în rândul puterilor mondiale.
Șeful militar al celei mai puternice armate din lume a susținut un discurs pentru jurnaliștii profesioniști din Statele Unite cu informații despre actualele amenințări la adresa securității mondiale dar și cu trimitere spre viitorul tehnologiilor din domeniul apărării.
Într-un discurs suținut la Clubul Național de Presă din Washigton, organizație a jurnaliștilor profesioniști din Statele Unite, președintele Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore din Armata Statelor Unite, generalul Mark Milley a conturat principalele repere ale actualei doctrine militare americane, pornind de la lecțiile celor două războaie mondiale, pacea care a urmat, războiul din Ucraina, dorințele hegemonice ale Chinei și impactul noilor tehnologii militare.
Ordinea internațională bazată pe reguli și strategia de descurajare nu sunt principii ezoterice, ci idei care susțin pacea în lumea noastră și care merită apărate, susține generalul american. Pacea instituită prin acest cadru a durat aproape 80 de ani, a mai spus generalul Milley și a adăugat:
Astăzi, aceste reguli ale ordinii internaționale sunt sub o mare presiune. În mod particular, invazia neprovocată și ilegală de către Rusia a Ucrainei este un atac frontal direct asupra acestei ordini internaționale bazată pe reguli. Suntem acum la peste un an de la începutul acestei invazii. Curajul și rezistența poporului ucrainean sunt cu adevărat o inspirație pentru noi toți. Suportul colectiv al majorității țărilor din lume a ajutat Ucraina să lupte pentru libertate și suveranitate.
Generalul Mark Milley s-a referit și la China:
China dorește să rescrie aceste reguli, să le revizuiască. Economia Chinei s-a dezvoltat rapid în ultimele patru decenii susținând în prezent financiar construirea unei puteri militare incredibile. Acțiunile Chinei și discursurile publice sunt foarte clare și nu există ambiguități: China dorește să devină o putere hegemonică în Asia în următorii 10 ani și să concureze cu puterea militară a Statelor Unite până la jumătatea acestui secol. Istoria geostrategică a acestui secol va fi determinată de relația dintre China și Statele Unite și cei care vor rămână în competiția geostrategică în rândul puterilor mondiale.
În privința competiției geostrategice mondiale, generalul Mark Milley a precizat că provocările reprezentate de avansarea rapidă a tehnologiilor reprezintă cea mai semnificativă schimbare în caracterul războiului consemnată până acum de istorie. Natura războiului nu se va modifica, este o interacțiune umană, este un act politic în care una dintre părți încearcă să-și impună voința politică și cealaltă să utilizeze violența organizată.
Referindu-se la războiul contemporan, generalul american a declarat că cele mai mari modificări vor fi aduse de inteligența artificială și de calculul cuantic. Aceste tehnologii vor susține supravegherea inamicului în moduri mult mai semnificative decât în prezent. Robotica va juca un rol tot mai mare cu vehiculele aeriene fără pilot, nave maritime fără pilot și vehiculele terestre fără pilot. Acestea devin componente importante pentru aproape fiecare armată. „De fapt, în următorii 10 până la 15 ani, este posibil să vedem că armatele avansate ale lumii vor include roboți probabil în proporție de cel puțin o treime.