Armată

Expoziţie cu fotografii realizate în Afganistan de Ilie Pintea

O expoziţie cu fotografii realizate în Afganistan de colegul meu Ilie Pintea va fi vernisată mâine, la ora 17.00, la Institutul Cultural Român din Bucureşti. O expoziție în memoria sublocotenentului post mortem Mădălin Stoica, căzut la datorie în Afganistan în septembrie 2017 la Kandahar, mi-a declarat Ilie.

Fotografiile expuse în expoziţia ce va fi vernisată mâine au fost realizate de Ilie Pintea în mai multe deplasări pe care le-a făcut în Afganistan, alături de militarii români. AICI puteţi vedea expoziţia online a colegului meu.

Expozitie foto Ilie Pintea

Jurnalistul Ilie Pintea şi fotografiile sale din Afganistan

„Pentru orice jurnalist, oamenii sunt cei care fac o poveste să merite să fie spusă, și așa s-a întâmplat și cu incursiunile mele în Afganistan: aproape fiecare om pe care l-am întâlnit acolo, din 2013 și până acum, are o poveste. Am călătorit cu militarii români în mai multe baze din această țară a contrastelor, am văzut sate afgane desprinse parcă din alt timp, și am adunat chipuri ale războiului, care spun singure povestea acestui loc” – scrie Ilie Pintea despre fotografiile sale.

„Aproape toate fotografiile pe care le vedeți aici sunt cu oameni – copii care se joacă, militari în misiune ori portrete ale afganilor, pentru că războiul asta înseamnă pentru mine: oameni. Fie că luptă, fie că zâmbesc ori privesc cu încrâncenare spre viitor, oamenii de aici spun povestea unei țări măcinate de război, așa că abordarea aceasta mi s-a părut cea mai potrivită pentru a iustra Afganistanul așa cum l-am văzut eu.

De când România participă la efortul Coaliției din Afganistan, militarii români luptă umăr la umăr alături de marile armate ale lumii, și am fost mândru să-i aud pe generalii americani pe care i-am intervievat vorbind la superlativ de Armata Română, și nu din complezență, ci pentru că profesionalismul impune respect.

Cred că suntem datori să ne arătăm respectul nu doar față de eroii care au făcut posibilă existența statului modern, ci și față de cei care, chiar în aceste clipe, luptă în Afganistan, alături de Coaliția NATO. Să privim cu recunoștință la trecut și cu încredere la viitor, acordând aprecierea cuvenită eroilor neștiuți care sunt cei mai buni ambasadori ai României în teatrele de operații.

Pentru că oamenii fac istoria, iar eu sunt mândru că am putut fi acolo unde se scrie o clipă de istorie, documentată și prin aceste fotografii” + mai scrie Ilie Pintea despre fotografiile sale din Afganistan.

Expoziția a fost vernisată prima dată in Kandahar de ziua națională in 2017, apoi l a Los Angeles de centenar, si acum la București

DESPRE Ilie Pintea

Ilie Pintea este corespondentul Radio România Actualități din anul 2000, iar din 2013 a însoțit de mai multe ori batalioanele românești dislocate în Afganistan. Este autorul primei expoziții de fotografie organizată în baza militară de la Kandahar, vernisată chiar de Ziua Națională a României, în 2017, și dedicată memoriei sublocotenentului post mortem Măsălin Stoica, de la Batalionul 280 Brave Hearts, căzut la datorie într-un atac cu mașină capcană.

Expoziția de față a fost vernisată anul trecut la Los Angeles, sub înaltul patronaj al Consulatului General al României la Los Angeles, iar o parte dintre fotografii au fost prezentate într-o expoziție colectivă a corespondenților de război ai Radio România.

Ilie Pintea a primit în 2018 „Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării”, pentru activitatea sa din teatrul de operații Afganistan, alături de militarii români.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress