Armată

Eugen Teodorovici a blocat îmbunătăţirea Legii rezervistului voluntar

Ministerul de Finanţe condus de Eugen Teodorovici a blocat îmbunătăţirea Legii rezervistului voluntar. Potrivit proiectului MApN de modificare a legii, rezerviştii voluntari ar fi urmat să beneficieze de mai multe drepturi ceea ce ar fi încurajat recrutarea şi implicit mărirea structurilor de efective ale Armatei României.

În luna august 2018 ministrul apărării Mihai Fifor declara că din 2800 de funcţii de soldaţi şi gradaţi voluntari în 2017 au fost ocupate aproximativ 250 de posturi. În cadrul bilanţului la 6 luni de la preluarea mandatului, ministrul apărării a precizat că se analizează modificare actului normativ în scopul măririi plăţilor pentru rezerviţii voluntari, suma actuală fiind insuficientă pentru a încuraja recrutarea. Proiectul de modificare a „Legii rezervistului voluntar” prevede mărirea de la 10 la 30 la sută a banilor pe care un soldat, ofiţer sau subofiţer voluntar îi va primi lunar din solda militarului activ pe perioada contractului.

Mai clar, în cazul unui sublocotenent voluntar, acesta va primi lunar 30% din solda de aproximativ 3259 lei a unui soblocotenent (aproximativ 1000 lei), un soldat voluntar va primi lunar 30% din 2338 lei (aproximativ 700 lei). Pentru un maistru militar sau plutonier principal voluntar în rezervă cuantumul va fi de 30% din 2.770 lei (aproximativ 831 lei lunar).

Ministerul de Finanţe s-a opus

În acest an Ministerul de Finanţe condus de Eugen Teodorovici s-a opus prin aviz negativ modificării proiectului de lege ceea ce a blocat practic îmbunătăţirea acestei legi importante pentru resursele de personal ale Armatei României.

Precizări ale generalului Nicolae Ciucă

Într-un interviu pe care l-a acordat Radio România Actualităţi în urmă cu câteva zile, „generalul deşertului” Nicolae Ciucă explica de ce nu a fost îmbunătăţită „Legea rezervistului voluntar”:

„Nu s-a întâmplat până în momentul de față. Am să vă răspund cât se poate de corect și de simplu. Demersul a fost înaintat către celelalte ministere care trebuie să avizeze un astfel de proiect, au fost câteva elemente de corectare primite de la Ministerul Justiției și suntem în proces de corectare a lor și avem, de asemenea, din păcate, o negație de la Ministerul Finanțelor. Noi în continuare susținem demersul, pentru că nu cerem bani în plus, ci cerem doar avizul pentru a putea să mergem cu legea mai departe în Parlamentul României, rămânând în aceeași cifră bugetată în 2%, rămânând în sărcina noastră să ne drămuim resursa financiară, astfel încât să ne atingem obiectivele de constituire a resursei umane și, în mod deosebit, de instruire și pregătire a resursei umane pentru nevoile de apărare a țării.

Radu Dobriţoiu: Așadar, nu ar impune fonduri suplimentare, ar fi același buchet de 2% proiectat și armata îî va gestiona în continuare, incluzând și rezerviști voluntari,

Nicolae Ionel Ciucă: Categoric”.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress