Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență: primul său buletin informativ

Centrul funcționează ca o platformă de comunicare între autoritățile publice, spațiul academic, societatea civilă, mediul de afaceri și orice altă voce relevantă în domeniu.

”Toamna Rezilienței: de la crize globale la măsuri anticipative de contracarare” – este titlul buletinului informativ publicat de Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență. O sinteză cu previziuni și informații despre provocările actuale la adresa securității naționale și globale. Printre temele abordate se află războiul din Ucraina, reziliența alimentară, provocările economice, crizele recurente.

În pofida undei de șoc generate de agresiunea rusă asupra Ucrainei, România a gestionat eficient criza refugiaților și va rămâne rezilientă și la crizele din domeniile alimentar și energetic, anticipează Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență.

În 2020, România era al doilea cel mai independent stat european din punct de vedere energetic. În ceea ce privește domeniul alimentar, țara noastră deține a patra populație rurală – ca ordin de mărime – din Uniunea Europeană cu o suprafață arabilă considerabilă. Aceste considerente contribuie la reziliența României față de o posibilă penurie alimentară internațională.

În pofida situației regionale complexe și a crizelor multiple pe care le va avea de înfruntat, țara noastră are avantajul apartenenței la NATO, care a demonstrat că este o garanție de securitate eficientă și care a reacționat prompt și eficace la agresiunea rusă, adoptând măsuri consolidate, după cum demonstrează Concluziile Summitului NATO de la Madrid din 29 iunie.

Conjugarea mai multor potențiale crize, efectul de domino pe care acestea îl au una asupra celeilalte generează potențiale riscuri în plan social și politic. Pe fondul multiplelor crize pe care anticipăm că România le-ar putea traversa în viitorul apropiat, este posibilă încercarea valorificării nemulțumirilor populației de către actori ostili intereselor naționale. Scăderea nivelului de trai, dificultățile economice, de asigurare a nivelului de confort uzual – cauzate de criza energetică, alimentară și cea a aprovizionării cu anumite bunuri – pot reprezenta terenul fertil pentru amplificarea curentelor naționaliste, extremiste sau populiste.

Centrul Euro-Atlantic anticipează că întreaga Europă și SUA vor traversa aceleași traume și este probabilă manifestarea la scară largă a fenomenelor care testează adeziunea societății la valorile democratice, la drepturile și libertățile fundamentale, precum și la normele juridice internaționale. În pofida faptului că, pe termen lung, această tendință ar putea conduce la adoptarea unor măsuri de consolidare a coeziunii europene și trans-atlantice, pe termen scurt, va genera riscuri de securitate atât la nivel regional, cât și național, dar și un impact dificil de anticipat asupra stabilității și evoluțiilor geopolitice din Europa.

Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC)

Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC), condus în prezent de Ovidiu Raețchi, este o structură de expertiză în domeniul rezilienței menită sa ofere instrumente de lucru statelor UE și NATO. Centrul funcționează ca o platformă de comunicare între autoritățile publice, spațiul academic, societatea civilă, mediul de afaceri și orice altă voce relevantă în domeniu. Centrul are propriile proiecte de cercetare, dar oferă și programe de pregătire pentru viitorii experți în domeniul rezilienței. E-ARC este gândit ca o resursă importantă pentru tot spațiul euro-atlantic și, ca atare, va găzdui experți internaționali.

Misiunea E-ARC este aceea de a scana un orizont cât mai vast, încercând să anticipeze următoarea criză majoră, să pregătească societatea pentru neașteptat și să identifice de timpuriu semnalele de alertă. Rezultatele cercetărilor E-ARC sunt transpuse în ghiduri destinate autorităților, dar Centrul se adresează în egală măsură publicului larg, pentru a consolida reziliența pe toate palierele societății.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress