SUA: concurența strategică și amenințările teroriste din Africa

Africa este o scenă a competiției pentru Statele Unite ale Americii. Rusia și China văd potențialul strategic de pe continent. China dedică bani și timp cultivării națiunilor africane. Rusia are interese economice pentru a obține resurse naturale de pe continent.

În timp ce competițiile strategice cu China și Rusia rămân principalele provocări pentru Statele Unite ale Americii, continentul african este în continuare un focar pentru terorismul global. Africa este un continent imens și complex. Problemele sale sunt de așa natură încât impun statelor africane să coopereze cu alte națiuni partenere pentru a aborda dificultățile cu care se confruntă.
În prezent, dezvoltarea intereselor Chinei pe continent este prima și cea mai importantă provocare a declarat generalul Stephen Townsend care își va încheia în această lună mandatul de șef al Comandamentului Statelor Unite pentru Africa.

„China acționează prin implicarea permanentă a guvernului, proiectând măsuri de dezvoltare militară și economică în Africa”, a declarat generalul american, precizând că ”Beijingul acționează pentru a-și spori accesul și influența pe continent cu dorința de a stabili mai multe baze militare”.

China are o prezență militară în Djibouti – prima sa bază de peste mări – și dorește să plaseze o altă bază pe coasta Africii la Atlantic.

Rusia reprezintă o provocare diferită, caracterizată de formațiunile de mercenari – cum ar fi Grupul Wagner – care reprezintă interesele Moscovei în Africa. Rusia acționează „într-un mod interesat, exploatator și extractiv”, a spus generalul Stephen Townsend. Rusia nu este interesată să ajute sincer națiunile africane, ci este interesată de resursele naturale ale continentului, susține generalul american, citat de site-ul Pentagonului.

Dar amenințarea imediată este reprezentată de organizațiile extremiste violente. „Unii dintre cei mai letali teroriști de pe planetă se află acum în Africa”, a spus Townsend. „Au fost odată în Irak, Siria și Afganistan”. Al-Qaida și Statul Islamic sunt prezente pe continent, iar grupări precum al-Shabab, din Somalia, finanțează formațiuni teroriste în Africa și în alte zone ale globului. Toate aceste dezvoltări sunt agravate de schimbările climatice. Mediul afectează cu siguranță viețile în Africa – secetă, foamete, deșertificare – toate aceste lucruri rămân provocări importante.

Cu o structură prezentă pe continent, pe baza unei cooperări cu 15 națiuni africane asociate cu state americane în cadrul programului de colaborare cu Garda Națională din Statele Unite, Washingtonul analizează permanent provocările cu ajutorul Comandamentului Statelor Unite pentru Africa. Rolul SUA este de a permite partenerilor africani să aibă succes în crearea și menținerea propriei securități.

Strategia Națională de Apărare a SUA conturează trei priorități de securitate în Africa: combaterea organizațiilor extremiste violente, consolidarea alianțelor și a parteneriatelor pentru a sprijini obiectivele de securitate reciproce și abordarea preocupărilor strategice specifice privind concurența care prezintă un risc militar pentru Statele Unite.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress