Transformarea digitală și importanța inteligenței artificiale

Transformare digitală și utilizarea inteligenței artificiale sunt din ce în ce mai importante pentru menținerea avantajului pe câmpul de luptă.

Confruntările în spațiul cibernetic și importanța pe care o au sateliții și rețelele informatice redefinesc războiul contemporan care impune utilizarea inteligenței artificiale și dezvoltarea digitală pentru utilizarea sistemelor de luptă din ce în ce mai informatizate. Atunci când se referă la spațiul virtual, specialiștii militari folosesc expresia ”zero încredere” pentru că își asumă realitatea că adversarul se află deja în câmpul cibernetic. Alături de oameni, dispozitive tehnologice avansate și softuri un aliat important în luptă a devenit inteligența artificială. Corelarea dintre acești actori importanți conturează modificări importante pentru viitoarele strategii militare.

Pentagonul anticipează că inteligența artificială va fi extrem de importantă atât în procesul de utilizare a sateliților de comunicații cât și în lanțul de comandă și control. Din această perspectivă, transformarea digitală și utilizarea inteligenței artificiale sunt din ce în ce mai importante pentru menținerea avantajului pe câmpul de luptă. Complementaritatea dintre predicția mașinilor informatice și judecata umană are implicații importante pentru strategii și organizații militare.

Într-o luptă aeriană simulată dintre un pilot al Forțelor Aeriene din Statele Unite, militar cu peste 2000 de ore de zbor, absolvent ar cursurilor de instructori și Sistemul Heron comandat de inteligență artificială, pilotul uman a pierdut cu 5 la zero în scenarii care impuneau manevre diferite.

Toate dezvoltările indică rolul tot mai important pe care inteligența artificială îl are în conflictele armate. Din această perspectivă, sunt foarte importante limitările pe care decidenții le vor impune sistemelor de inteligență artificială. Creșterea autonomiei impune măsuri adecvate de protecție din partea proiectanților și operatorilor de sisteme.

Războiul din Ucraina oferă informații importante pentru specialiști, date care au scos în evidență importanța tehnologiilor digitale avansate și a sateliților specializați în comunicații și obținerea de imagini în timp real. Vehiculele aeriene fără pilot, sistemele de coordonare a focului, roiurile de drone, operațiunile de recunoaștere, schimbul de date și informații, agregarea de date sunt câteva dintre exemplele de utilizare a tehnologiilor digitale și a inteligenței artificiale.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress